www.tillverkning-sverige.com
Vattenfall news

Hybridparker som kombinerar flera tekniker erbjuder nya möjligheter

Hybridparker som kombinerar vind- och solkraft, batterier och så småningom även elektrolysanläggningar blir mer kostnadseffektiva tack vare att de olika teknikerna kan dela på en och samma infrastruktur, till exempel vägar, nätanslutningar, transformatorstatione och dessutom kan de ha en stabiliserande effekt på nätet.


Se videon om den nederländska hybridparken Haringvliet för att få veta mer om alla fördelar en park av den här typen har att erbjuda.

En hybridpark består av att olika tekniska lösningar kombineras, exempelvis vindkraftverk, solpaneler, batterier och elektrolysanläggningar för att producera, lagra eller använda fossilfri energi på en enda plats.

Parker där flera tekniska lösningar kombineras är inte bara en dagslända. Faktum är att det kan vara ett krav för att tillstånd ska medges, något man till exempel gjort i Tyskland för deras så kallade innovationsupphandlingar.

Vattenfall utvecklade och byggde Europas allra första hybridpark i Storbritannien 2016. Då byggdes en solkraftspark bredvid de befintliga vindkraftparkerna i Parc Cynog och Pendine. Vattenfall var även först med att kombinera kommersiell anläggning för batterilagring med en vindkraftpark, nämligen i Pen y Cymoedd, också den i Wales i Storbritannien.

– Vi tror att hybridparker kommer att bli allt viktigare i energilandskapet och för Vattenfalls affärsmodeller som bygger på förnybart. Vi tycker därför att det är mycket spännande att få vidareutveckla den här tekniken tillsammans med vårt skickliga internationella team. Det kommer att stärka Vattenfalls konkurrenskraft, säger Franziska Schuth, t.f. Director Business Development på affärsområde Vind. För en del av våra projekt tittar vi närmare på möjligheten att kombinera fyra olika tekniker genom att lägga till en elektrolysanläggning som ska producera fossilfri vätgas för konsumenter i närliggande industriområden.

Ända sedan 2019 har olika affärsområden arbetat med att utveckla hybridpark-tekniken, men också med att ta fram en struktur för interna processer och hur man ska uppföra en hybridpark.

Nu har Vattenfall Vind beslutat att kombinera sina sakkunniga i ett virtuellt team inom Business Development avdelningen. Tanken är att öka effektiviteten för framtida projekt där flera tekniker ska kombineras i en enda hybridpark och där arbetet sker i internationella team.

www.vattenfall.com

Gå med i 155 000+ IMP-följare