www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ACCELLERON – NYA ABB TURBOCHARGING

Idag tillkännager ABB att divisionen Turbocharging (PA), en global ledare inom turboladdare för entreprenadmaskiner, presenterar det nya varumärket ”Accelleron”, en sammansättning av följande: Access – Accelerate – Excel – i det oändliga, med en ny djärv och stark färg av lila som representerar ett kraftfullt, inspirerande och ädelt varumärke.

ACCELLERON – NYA ABB TURBOCHARGING

Det nya varumärket är centrerat kring företagets syfte: Tillsammans inspirerar, förnyar och överträffar vi förväntningarna – vi sätter branschstandarden för allas bästa. Varumärket bygger också vidare på företagets arv av mer än 100 års erfarenhet inom turboladdning, med ambitionen att fortsätta utvecklingen som en global marknadsledare i dess olika sektorer genom att hjälpa världens företag att bli framgångsrika och nå längre på ett mer hållbart sätt. Den första praktiska tillämpningen av turboladdare, som uppfanns av schweizaren Alfred Büchi, var stora marinmotorer som byggdes 1924 av Brown Boveri & Co. (numera ABB).

Det nya varumärket är en del av ABB:s portföljhanteringsstrategi för att operativt separera Turbocharging-divisionen innan ett slutgiltigt beslut tas mellan en försäljning eller en avknoppning av verksamheten mot slutet av första kvartalet. Vilken väg som ABB än väljer för att separera verksamheten, bör denna process slutföras under första halvåret 2022.

”Presentationen av varumärket Accelleron är ett betydelsefullt ögonblick för vår verksamhet. Vi är stolta över vårt arv men det ska också bli spännande att vara med om nästa kapitel av tillväxt, där vi förser våra kunder med banbrytande teknik och servicelösningar”, säger vd Oliver Riemenschneider, som ersätts av Daniel Bischofberger den 1 mars 2022 då han återvänder till ABB från Sulzer. Vid en avknoppning förväntas Oliver bli ordförande i Accelleron.

Accelleron är global ledare inom turboladdningsteknik och optimeringslösningar för motorer på 0,5 till 80+ MW och bidrar till att tillhandahålla hållbar och tillförlitlig energi till segment som marint, energi, järnväg och entreprenadmaskiner. Med en installerad bas på cirka 180 000 turboladdare och ett nätverk på över 100 servicestationer över hela världen ger den innovativa tekniken och de digitala lösningarna kunderna resurserna att nå längre.



Under 2021 erhöll verksamheten intäkter på cirka 750 miljoner dollar med över 2 300 medarbetare runt om i världen, varav cirka 800 arbetar på huvudkontoret och det globala FoU-centret i Baden i Schweiz. Företaget är branschledande och prioriterad partner till uppskattningsvis 6 000 kunder genom det globala servicenätverket i över 50 länder.

En viktig marknadsdrivare i i Accellerons bransch är trenden att fasa ut koldioxidutsläppen mot bakgrund av internationell och inhemsk lagstiftning. International Maritime Organizations mål att halvera utsläppen av växthusgaser från fartyg år 2050 är ett exempel på sådant som driver efterfrågan på effektiva och hållbara lösningar. Uppgraderingar och nya tekniker för nettonoll-utsläpp förväntas stötta den strategiska inriktningen för verksamheten under kommande år. Accelleron är ledande inom teknik och kommersiella prototypprojekt med alternativa bränslen som vätgas, metanol och ammoniak.

www.new.abb.com

Gå med i 155 000+ IMP-följare