www.tillverkning-sverige.com
VOLVO CE News

VARFÖR VI BEHÖVER ANVÄNDA EL FÖR ATT BYGGA EL

Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo Construction Equipment, förklarar varför det är viktigt att använda eldrivna entreprenadmaskiner för att bygga den elektriska laddningsinfrastruktur vårt samhälle behöver.

VARFÖR VI BEHÖVER ANVÄNDA EL FÖR ATT BYGGA EL

Försäljningen av elbilar rusar och laddstolpar poppar upp som svampar för att tillgodose dem. Medan detta är fantastiskt, så finns det stora outnyttjade koldioxidfördelar att vinna innan de ens slås på – genom att bygga dessa laddstolpar med utsläppsfria maskiner.

Eftersom vi vill föregå med gott exempel har vi nyligen byggt 64 laddstolpar, som kan ladda 138 bilar, på en av våra större produktionsanläggningar i Sverige, där vi uteslutande har använt utsläppsfria eldrivna kompakta grävmaskiner och hjullastare.

Volvos ECR25 Electric-grävare och L25 Electric-hjullastare – två av våra fem kommersiellt tillgängliga eldrivna entreprenadmaskiner, vilket är det största utbudet i världen – visade mer än väl att de klarade att gräva de diken som krävs för elledningar. Deras kompakta dimensioner och tysthet innebär även att de är perfekta för byggprojekt inne i städer och tätbebyggelse – de typer av platser som vi vet att behovet av laddningsmöjligheter är som störst.

Totalt uppskattas vi ha sparat 3 034 kg CO2 från att släppas ut i miljön genom att använda elmaskiner istället för jämförbara dieseldrivna maskiner i det här projektet. Och det är inte de enda besparingarna. Med rekordhöga dieselpriser kunde entreprenörer genom att använda eldrivna maskiner kapa bränsleräkningarna med 1 158 liter.

Dessa maskiner är helt klart ett viktigt verktyg för att bygga laddinfrastruktur mer hållbart och vi behöver ha ett nära samarbete med alla parter i hela värdekedjan – med energibolag, laddbolag, entreprenadföretag, och förstås lokala myndigheter – om vi ska kunna lyckas med vår omställning till eldrift.

Vi har haft ett starkt samarbete med våra partner i det här projektet för att bygga laddstationer på vår anläggning i Eskilstuna. Dessa inkluderade den lokala entreprenören Tuna Förvaltning & Entreprenad, som har tillhandahållit maskinister, och det ledande energibolaget Vattenfall. Laddstationerna är anslutna till Vattenfall InCharge, vilket möjliggör övervakning av förbrukning, kontroll och fakturering. Elen som driver bilarna är certifierad grön vattenkraft från Vattenfall.

Det var enkelt för maskinisterna att använda de elektriska maskinerna med tillhörande laddare - snabbt kunde grävning, schaktning och återfyllning utföras precis som vanligt. Faktum är att de under installationen av de 64 elbilsladdarna (CTEK – Chargestorm® Connected 2) använde maskinerna precis som om de vore dieseldrivna – utan någon minskning av prestanda. Elmaskinerna är dessutom mycket mer tystgående, har betydiligt lägre vibrationer och är helt fria från tomgångskörning, vilket innebär betydande koldioxidminskningar mot jämförbara dieselmaskiner.

Medan den här statistiken talar för sig själv, så vet vi att förändring kan vara utmanande. Ibland kan företag i branschen tveka att ställa om från diesel till el utan att förstå att kapaciteten räcker för deras jobb. Det här är ett av många projekt som visar att förändringen har varit positiv. I det här projektet berättade Stefan Larsson, arbetschef på Tuna Förvaltning & Entreprenad, för oss att: ”Detta är vår första erfarenhet av att använda elmaskiner – och det har varit överraskande positivt. Vi behövde inte göra några kompromisser i våra arbetssätt och bränslebesparingarna och den låga bullernivån var värdefulla bonusar”.Vi uppmanar aktörer i hela värdekedjan, i synnerhet lokala myndigheter och infrastrukturbolag, att välja elektriska maskiner för att utveckla laddinfrastruktur som vårt samhälle behöver. Med våra elmaskiner tillgängliga på en mängd marknader i världen finns det ingen ursäkt för att inte göra det. Låt oss säkerställa att ett mer hållbart sätt att arbeta inpräntas från början i vår kollektiva omställning till eldrift. Förändringen börjar här. Låt oss göra det bästa möjliga av den.

www.volvoce.com

Gå med i 155 000+ IMP-följare