www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Fullständigt integrerade drivpaket för paketdistribution

En ny sorterings- och distributionscentral i Melbourne med en kapacitet på 35 000 paket i timmen ger Australiens största varutransportfirma Toll IPEC en stor fördel över konkurrenterna i den växande branschen för postsortering för näthandel. Transportörtillverkaren BCS har byggt en modulbaserad, intelligent anläggning som snabbt och effektivt tar emot paket, sorterar dem och lastar dem på lastbilar. För konfiguration av drivenheterna anlitar BCS experter från NORD DRIVESYSTEMS. Ett stort antal drivenheter från NORD valdes med särskilt fokus på enkel och smidig installation och underhåll.

Fullständigt integrerade drivpaket för paketdistribution
Bild 1: Över 1000 drivenheter driver transportbanden i det modulbaserade systemet i distributionscentralen.

Tack vare den helt nya distributionscentralen med en sorteringskapacitet på upp till 35 000 paket i timmen har speditionsföretaget Toll IPEC tredubblat sin kapacitet i Melbourne. Idag är deras anläggning den snabbaste paketsorteringscentralen i Australien. Anläggningstillverkaren BCS har konstruerat och implementerat en automatiserad facilitet med mer än 1000 transportörmoduler. Denna stora installation hanterar allt från paketens ankomst till lagret till paketens registrering och spårning, styrning av hela systemet, supersnabb sortering och lastning till lastbilar. Transportbanden löper flera hundra meter i flera olika nivåer och det går utmärkt att byta hastighet eller riktning i olika segment. ”Anläggningen har fler än 1000 variabla frekvensomriktare”, säger Frank Kassai, teknikchef på BCS. ”Effekten varierar mellan 0,37 kW och 5,5 kW.”

Drivpaket med egentillverkade komponenter


NORD DRIVESYSTEMS har konfigurerat alla drivstorlekar baserat på sina egentillverkade växelmotorer och frekvensomriktare. Den mest använda produkten var NORDBLOC.1, tvåstegs vinkelkuggväxlar som NORD har utvecklat just för intralogistik. Växlarna är extremt kompakta och lätthanterliga men ändå mycket tåliga med ett långt tjänsteliv. Det breda utbudet av utväxling (i=3,58 till 70) möjliggör noggrann konfiguration till individuella krav. Det är viktigt för BCS att växlarna kan monteras på olika stora axlar utan att axlarna behöver anpassas. På så sätt kan man begränsa antalet drivvarianter till ett lätthanterligt antal. Kassai är även nöjd med växlarnas höga effektivitet, och omriktarna har särskilt designats för just transportörer. Den motormonterade elektroniken ger fullt integrerade mekatroniska drivenheter. NORDAC FLEX omriktare omfattar motorer med effekter från 0,25 upp till 22 kW. Det finns gränssnitt för alla fältbussar på marknaden. Till exempel protokoll för Industrial Ethernet finns för att nätverka AC vektorenheter i fältet och ansluta dem till styrsystemet.

Fullständigt integrerade drivpaket för paketdistribution
Bild 2: Drivenheterna har ett extra tunt växelhus, en högeffektiv motor och en NORDAC FLEX frekvensomriktare.

Enkel och tidsbesparande installation och driftsättning

"Projektet för Toll Melbournes postsorteringscentral var det största som BCS någonsin genomfört i Australien”, säger Kassai. ”Så det är beundransvärt att installationen och driftsättning har gått så enkelt och bra. Vi sparade mycket tid vid driftsättningen tack vare NORDs smarta paket som levereras redo att använda, helt förinstallerade och parameteriserade.” Enheterna hade numrerats enligt sina tilldelade positioner så det var lätt att veta på vilket transportband de skulle sitta. Växlarna med hålaxel sattes direkt på maskinaxeln med krympdiskar. De har en momentarm som bara behövde skruvas in i maskinramen på ett enda ställe. Därför gick installationen snabbt och smidigt jämfört med flänsmontering som kräver upp till åtta skruvar. Kassai tillägger ”Underhåll och installation går väldigt snabbt tack vare NORDs snabbkopplingar. På så sätt går det att byta en motor på ett par minuter istället för att elektrikern ska behöva dra om alla kablar till motorn.” Varje vektorenhet har en omkopplare för underhåll för enkel och smidig frånkoppling från huvudström. Om en vektorenhet behöver bytas kan parametrarna överföras till den nya enheten med en inkopplingsbar EEPROM-modul.

Fullständigt integrerade drivpaket för paketdistribution
Bild 3: Drivelektroniken har ett läge för underhåll för smidig bortkoppling från huvudström och enkla byten.

Integrerad belastningsövervakning och bromshantering


Eftersom NORDs drivelektronik är mycket robust kunde man leverera helt integrerade enheter med snabbkopplingar vilket gjorde att BCS inte behövde dra så mycket kablar inför installationen. De distribuerade frekvensomriktarna är mekaniskt motståndskraftiga, har en hög överbelastningskapacitet och tål de flesta vanliga störningar så som spänningsfall eller plötsliga temperaturförändringar. Eftersom frekvensomriktarna även har omfattande integrerade skyddsmekanismer sparar BCS pengar på installation och kabeldragning till skåpskomponenter så som omkopplare för motorskydd och reverskontakter. Omriktarna övervakar både över- och underspänning, för hög temperatur, kortslutning till jord och överström (I²t) för att undvika stillestånd, skador på utrustningen eller störningar i kraftmatningen. I Toll IPECs distributionscentral driver frekvensomriktarna både plana och lutande transportband. Hissanordningar är också ett mycket vanligt tillämpningsområde för dessa system där de har visat sig mycket pålitliga och användbara. Omriktarna stödjer fyrkvadrantsdrift, dvs. acceleration och inbromsning i båda riktningar. De har slitagefri bromsaktivering, precis hastighetskontroll, höga startmoment och säkra moment.

Fullständigt integrerade drivpaket för paketdistribution
Bild 4: NORDAC FLEX distribuerade drivenheter driver både plana och lutande transportband och sköter bomshantering vid lutande belastning.

Givande samarbete och pålitlig support

Distributionscentralen för Toll IPEC är inte det första samarbetet mellan BCS och NORD DRIVESYSTEMS och kommer inte att bli det sista heller. Förutom på liknande anläggningar som denna har de båda företagen samarbetat för att bygga bagagehanteringssystem för flygplatser i Australien. BCS har särskilt valt att jobba med NORD på grund av deras enormt kunniga och pålitliga kundsupport som motsvarar BCS höga förväntningar. ”Vi är mycket nöjda med supporten från NORD. Vi har i stort sett inte haft några problem alls.”, säger Kassai.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare