www.tillverkning-sverige.com
PROSOFT TECHNOLOGY EMEA

Tre gånger snabbare arbete med trådlös hjälp

Ett industriellt trådlöst nätverk har revolutionerat arbetstiden för lagerarbetare hos den norska elektroniktillverkaren Elko.

Ett industriellt trådlöst nätverk har revolutionerat arbetstiden för lagerarbetare hos den norska elektroniktillverkaren Elko.

- Det går snabbare. Det är lättare. Jag tycker motivationen att arbeta känns större nu än tidigare, säger en av de anställda som plockar gods från lagerhyllorna hos elektroniktillverkaren Elko.

Arbetet med att förflytta gods från hyllan till gaffeltrucken har blivit lättare för de personer som sorterar godset för Elko. De behöver inte längre hålla ordning på vilket gods de ska hämta, eller var och när de ska göra det. Arbetarna får informationen från en PDA som de bär med sig.

Ett datorsystem räknar ut effektivaste sekvensen för hur arbetarna ska ta ner godset från hyllorna. Meddelanden om vilket gods som ska väljas sänds kontinuerligt till den PDA som arbetarna kör omkring med.

Pappershögar med plocklistor har bytts ut till enkla, uppdaterade meddelanden från ett datorsystem. Numera plockar lagerarbetarna ut tre gånger så mycket gods under en arbetsdag än vad de gjorde tidigare innan arbetsgivaren införde detta system. Och det är ett industriell trådlöst nätverk som överför informationen från datorsystemet till de PDA som gör allt möjligt.

Ett kraftfullt nätverk producerar signalerna
Elko lagerhus består till stor del av stål och betong. Hörn och balkar. Och långa avstånd. Signalerna från ett traditionellt trådlöst nätverk, liknande de som är vanliga i norska hem, når inte fram hit. Och om signalerna inte gör sitt jobb, kan leverantörerna inte ta emot sitt gods – och Elko förlorar pengar. Bolaget är beroende av trådlösa signaler som når platsen från ett pålitligt trådlöst nätverk – oavsett arbetssituationerna.

Elko har valt att köpa den trådlösa teknologin från leverantören Goodtech Products, vilka representerar Prosoft Technology i Norge. I stora drag är det 20 kraftfulla boxar som hänger från takbalkarna i produktionshallen och på lagret. De överför de trådlösa signalerna – oavsett hinder. De är industriella routrar som kan tolerera intensiv användning och har en lång livslängd. Nyligen måste Elko byta ut en av dessa boxar, men det berodde på att en 4 tons gaffeltruck hade kört in i den.

- Vi mycket nöjda med systemet. Routrarna är pålitliga och systemet fungerar. Vi sparar tid och pengar. Oavsett var vi måste minska kostnaderna på hjälpmedel så skulle detta system var det sista, säger Stig Nerland som är systemkonsult hos Elko.

Fakta om lösningen:

- Wireless RLXIB-IHW radios från Prosoft Technology
- 10-15 radios
- Lösningen har varit igång sedan starten 2007
- Ingen ståtid
- Användbar för PDA spånskärning, maskininspektioner och generell nätverksåtkomst
- Vanligtvis en huvudmodell, återstoden är repeaters
- Möjlighet till WPA2- 128 bit AES kryptering
- Självläkande teknik
- Enkel att installera med användande av RadioLinx IH browser
- Har ATEX zon 2 certifikation

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare