www.tillverkning-sverige.com
NKE

NKE ÖSTERRIKE bidrar till förnybar energi genom att leverera lager för marina strömturbiner

SeaGen, världens första kommersiella turbin för tidvattenströmmar på Nordirlands Strangford Lough, drivs med kullager från NKE Österrike.

NKE ÖSTERRIKE bidrar till förnybar energi genom att leverera lager för marina strömturbiner

Picture 1 Konstnärlig illustration av en SeaGen enhet ute i havet

Turbiner för tidvattenströmmar tillhör den senaste utvecklingen inom förnybar energi. Turbinerna som är installerade under vatten drivs av tidvattenflödet. Tillverkaren NKE Österrike levererar lager till växellådor för dessa ”vattnets väderkvarnar”.

Den 1,2 MW SeaGen-turbinen för tidvattenströmmar har utvecklats av den ledande tidvattenströmteknikutvecklaren Marine Current Turbiner Ltd (MCT), baserad i Bristol, Storbritannien. Turbinen fungerar ungefär som en ”undervattensväderkvarn”, men drivs av tidvattensströmmar snarare än luft. Till skillnad från vindkraft, som är föremål för slumpmässig typ av väder, är tidvatten mycket mer förutsägbart. På grund av vattens höga densitet jämfört med luft, behöver vattenturbinerna inte bli så stora som vindkraftverk. SeaGen har installerats i Nordirlands Strangford Lough och är världens första kommersiella tidvattenströmturbin.

SeaGen turbinväxellåda har utvecklats av Orbital2 Ltd, en ledande brittisk utvecklare av växellådor för förnybar energi, och tillverkas just nu i Tjeckien genom Wikov MGI. Växellådans utvecklare och tillverkare har valt NKE ÖSTERRIKE som leverantör av lagren. Avgörande i valet var NKEs utmärkta tekniska support och korta ledtider för produktionsserier.

- NKE har varit en kunnig och effektiv partner inom lagerteknologin. Tillgången på lager för stora huvudrotorns axel är den avgörande faktorn för detta projekt, säger dr Frank Cunliffe, vd för Orbital2.

NKE levererar nio olika typer av lager för växellådor, inklusive spårkullager, koniska rullager, cylindriska rullager och fyrpunktskontaktkullager, med yttre diameter från 300 till 1090 mm.

Förutom lager för tidvattenströmturbiner, levererar NKE även lager för andra sektorer av förnybar energi, särskilt vindkraft. Genom att vinna kontrakt värda miljontals euro från kända vindkraftverk och växellådetillverkare har NKE aktivt bidragit till utvecklingen av tekniken för att minska utsläppen.

Tidal 2.jpg:

Det koniska rullagret är en av de lagertyper från NKE som används i SeaGen växellådor.

Tidal 3.jpg: Växellådan hos SeaGen är utrustad med nio typer av NKE-lager.

Tidal 4.jpg:

Den marina strömturbinen SeaGen monteras.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare