www.tillverkning-sverige.com
Tsubaki Kabelschlepp

Tunga arbetsuppgifter bort från hyllorna

Stålkabelbärare – ibland det enda alternativet

Tunga arbetsuppgifter bort från hyllorna
Stål som material för energikedjor är fortfarande i drift, som många av Kabelschlepps kunder upplever i den dagliga driften. Mycket styv och robust, som förfader till alla kabelkedjor är den första val för många tillämpningar. Men få känner till att stålkedjorna är underhållsfria.

Stål är en oumbärlig produkt inom teknologin med egenskaper som hållbarhet, värmetålighet, effekt- och korrosionsbeständighet. Även för kabeloperatörer med krävande driftsförhållanden har det visat sig att stål är första valet. Det är därför Kabelschlepp kontinuerligt har uppgraderat sitt stål till de senaste specifikationerna och erbjuder skräddarsydda lösningar för krävande och extrema applikationer.

Det tyngsta arbetet
Ett exempel är kedjor för offshore-applikationer. En stålkedja är både korrosions- och UV-resistent. På grund av materialets egenskaper och specifika konstruktion är stålkedjornas hållbarhet maximal, de tål höga mekaniska påfrestningar, höga belastningar och långa förflyttningar utan stöd. Denna kapacitet gör stålkedjan oumbärlig i tuffa miljöer såsom tunneldrivande maskiner. De måste tåla höga halter av föroreningar och mekanisk nötning ändå tills de faller i bitar. Årtionden av erfarenhet inom produktutveckling och applikationer har resulterat i ett sofistikerat produktutbud baserat på design med tanke på extrema och krävande driftsförhållanden. Kabelschlepps design inkluderar band och länkar med olika geometrier, bland dem ett öppet slaglängdssystem med självrengörande egenskaper för minskat slitage och ökad livslängd. Även fri design till underhåll och smörjning; stålets linjer kräver inte driftsstopp vid underhåll.

Het prestanda
Ett annat riktmärke är höga omgivande temperaturer i industriella ugnar, gjuterier, förfalskningar eller stålverk i allmänhet. Beroende på typ, kommer Kabelschlepps stålbärare att tåla kontinuerliga temperaturer på upp till 600°C, rostfria varianter kan även tåla maxtemperaturer på 1000°C.

Stålverkens gradantal är i allmänhet ganska höga. Det är den korta men höga strålningsvärmen från tackor och kondenserad fukt som genereras av processen. En rostfri kätting, monterad på materialhanteringsenheten i dessa processer, har varit i drift under årtionden utan misslyckanden.

Förzinkad stålbärare används på förfalskade manipulatorer, och behöver hantera höga temperaturer samt ytterligare belastning på 60-70 kg/m. En del större ståloperatörer, som Kabelschlepp av serie S 7000, kan även uppbära kablar och slangar med en vikt på över 500 kg/m, utan stöd på många meter. Inte heller kan heta chip eller gnistor påverka funktionaliteten hos en stålkedja. Stålkedjor tål kemikalier och strålning, vilket gör dem passande för användning i hantering av robotar i kemiska processer som syrabad eller galvanisering – och naturligtvis inom kärnkraftsindustrin.

Sammanfattningsvis – för tunga applikationer är stål det bästa valet. Vilken applikation som helst omfattas av Kabelschlepps porfölj av plast- eller aluminiumprodukter. Återigen: tillämpningen bestämmer materialvalet.

Bildtexter:
Offshore.jpg:
Ett klassiskt program för stålkedjan, i offshore-tillämpningar klarar stålkedjorna starkt korrosiva miljöer och UV-strålning.

Steel_desy.jpg:
Materialegenskaper och solid konstruktion gör att ståltransportörerna kan motstå extrema mekaniska påfrestningar och hög belastning.

Steel_sparks-jpg:
Beroende på typ kommer Kabelschlepps stålbärare att tåla kontinuerliga temperaturer på upp till 600°C, lika väl som heta chip och gnistor.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare