www.tillverkning-sverige.com
06
'19
Written on Modified on
MEDIAWORLD
Vattenfall Solar Teams senaste solbil seglar fram med Australiens vindar i ryggen
Studenter siktar på en åttonde VM-titel med sin innovativa NunaX.
Den senaste solbilen från Vattenfall Solar Team avtäcks idag på Amsterdome i Amsterdam: NunaX. Detta är den tionde bilen som tillverkats i Delft, och den är inte bara mindre, lättare och mer effektiv utan har också ett hemligt vapen: den är konstruerad för att utnyttja vinden som ger en extra skjuts. Med NunaX hoppas studentteamet ta hem världsmästartiteln för åttonde gången vid Bridgestone World Solar Challenge som ska genomföras i oktober i Australien.Efter över ett års arbete med design och konstruktion står bilen äntligen färdig – NunaX, den allra senaste tävlingssolbilen som Vattenfall Solar Team byggt med egna händer. Detta är en milstolpe för teamets medlemmar som samtliga är studenter vid Delfts tekniska universitet och som gör uppehåll i sina studier i minst 18 månader för att kunna delta i Bridgestone World Solar Challenge i Australien. I dag får de presentera bilen för sina familjer, fans och sponsorer vid ett evenemang på Amsterdome i Amsterdam.
Innovation gör hela skillnaden
Trots att Vattenfall Solar Team redan har vunnit världsmästerskapet i solracing sju gånger är tävlingen en lika stor utmaning som någonsin förr. Teknikchefen Bruno Martens: – Reglerna för solracing har i princip inte förändrats de senaste åren. Under de första tävlingarna var bilarna ibland väldigt olika, men numera ser vi att teamen härmar varandra och bilarna blir därför alltmer lika. Det gör att innovation är viktigare än någonsin – det är de smarta finesserna som gör skillnaden.
Energi från både sol och vind
Lyckligtvis har Vattenfall Solar Team innovation i blodet. Förra gången vann studenterna från Delft VM tack vare en innovativ mindre bil, och sannolikt kommer många av konkurrenterna att försöka sig på något liknande i år. Delft-teamet har lyckats göra sin nya bil något lättare, mindre och mer effektiv än tidigare. Den väger bara 133 kg och ser ut att bli den minsta och lättaste bilen någonsin. Man har också monterat en liten vinge på bilen i precis rätt läge för att dess solpaneler ska kunna fånga upp så mycket solljus som möjligt.
Teamet ställer emellertid sitt största hopp till den aerodynamiska formen. Bruno: – Förra gången upptäckte vi att den lilla Nuna 9 hade jättestor fördel av den kraftiga sidvind som alltid förekommer i södra Australien. Det kan liknas vid hur en segelbåt drivs fram av vinden. Den här gången har vi tänkt lite extra på det när vi tog fram vår design. Huv och hjulkåpor har utformats så att bilen får lite extra skjuts av sidvinden. Så den här bilen drivs både av solenergi och en liten gnutta vindenergi.
Förberedelser inför tävlingen
Under de närmaste månaderna kommer teamet att arbeta med sina tävlingsrutiner och genomföra en omfattande testserie. Studenterna får stöd och hjälp från den före detta landhockeycoachen Marc Lammers. De första testningarna kommer att genomföras i Nederländerna. I augusti kommer teamet och deras solbil NunaX att resa till Australien för att genomföra testning och förbereda sig på plats.
Fakta Om bilen
NunaX är den minsta och lättaste (133 kg) bilen hittills och – såvida inte ett konkurrerande lag kommer med en ännu lättare bil – den lättaste bil som någonsin deltagit i solbilstävlingen.
Varenda detalj i bilen har förändrats för att reducera vikten. Teamet valde andra basmaterial för vissa delar, och för andra minskade de i stället mängden material. I vissa fall är skillnaden bara två gram, men vartenda gram räknas.
Bilen är extremt strömlinjeformad. Backspegeln på en vanlig personbil erbjuder större luftmotstånd än hela NunaX.
Solpanelen består av galliumsolceller som vanligen används inom flyg- och rymdindustrin. De är mycket effektivare än de kiselceller som man ser på hustak.
I stället för att skydda solcellerna med en glaspanel, vilket är det vanliga, kommer teamet att applicera en egen skyddsbeläggning för att spara vikt. Beläggningen innehåller också prismor som ser till att solskenet alltid träffar solcellerna vinkelrätt.
Om tävlingen
I oktober i år kommer Vattenfall Solar Team (tidigare Nuon Solar Team) från tekniska universitetet i Delft att tävla i Bridgestone World Solar Challenge – VM i solracing – i Australien för tionde gången. Loppet körs vartannat år.
Bridgestone World Solar Challenge är en flera dagar lång tävling som går längs en sträcka på 3 000 km i Australiens obygder. Tävlande från hela världen är med och kämpar om att nå målet på kortast möjliga tid.
Ett nytt team med 16 studenter från Delfts tekniska universitet bildas varje år, och de formger, bygger och tävlar bilen på egen hand.
Teamet har redan vunnit tävlingen i Australien sju gånger. Vid två tillfällen kom de på andra plats. Teamet har också vunnit Sasol Solar Challenge i Sydafrika tre gånger.
Om teamet
Vartannat år bildas ett nytt Vattenfall Solar Team med 16 ambitiösa studenter från Delfts tekniska universitet som gör uppehåll i sina studier i minst 18 månader för att delta i Bridgestone World Solar Challenge.
Teamet har sponsrats av Vattenfall redan från början. Vattenfalls mål är att bli fossilfritt inom en generation, och Vattenfall Solar Team visar att detta är fullt möjligt.
www.group.vattenfall.com