www.tillverkning-sverige.com
EPLAN

EPLAN snabbar på genomförandet av projekt för lindningsutrustning med upp till 30%

Advanced Machine & Tool, AMT, i Fort Wayne, Indiana, såg stora produktivitetsförbättringar med hjälp av EPLAN-lösningar och har bytt från AutoCAD Electrical till EPLAN. Tidskrävande produktutvecklingssteg som märkning, trådnumrering och standardisering av maskinkonstruktion, inklusive arkivering och återanvändning av återkommande innehåll, har förenklats och snabbats upp.

EPLAN snabbar på genomförandet av projekt för lindningsutrustning med upp till 30%
Förkortad konstruktion för många
specialiserade maskinprojekt

Processen som fick Advanced Machine & Tool Corporation (AMT) i Fort Wayne, Indiana, att satsa på EPLAN för tre år sedan hade ett ovanligt ursprung. De flesta företag som byter till EPLAN gör detta eftersom de upptäcker att deras existerande CAD-mjukvara inte räcker till för deras nuvarande eller framtida behov. AMT:s ingenjörer, som arbetade med AutoCAD Electrical, tyckte inte att de saknade någonting förrän en stor kund i bilindustrin påpekade att de ville ha EPLAN-baserade elektriska ritningar till de maskiner som man beställde för att kunna skynda på produktionen av dokumentation samt förbättra noggrannheten. Detta fick AMT att undersöka om EPLAN verkligen var ett bättre alternativ. Efter beslut om att så var fallet började AMT en gradvis process med att byta alla elektriska och fluide-tekniska uppdrag till EPLAN-plattformen. Idag är ingenjörerna glada över att företaget bytte. “Jag trodde vi satt säkert med vårt gamla CAD-system, men jag skulle aldrig vilja gå tillbaka till det idag”, säger elingenjören Mark Lohrman.

Bygger maskiner som tillverkar motorer
AMT är speciliserade inom tillverkning av utrustning för att linda och vira samt andra maskiner som används vid tillverkningen av elektriska motorer, generatorer och annan utrustning för bilindustrin samt annan industri, ofta för OEM-kunder. Den tekniska fasen att genomföra en order kan ta så lite som tre dagar eller så mycket som 60 veckor för de mest krävande projekten, men en typisk order omfattar en kund som vill ha en enda maskin för att tillverka en ny motor eller för att öka eller strömlinjeforma sin nuvarande produktion. “Det kan vara så enkelt som att lägga till en maskin som är likadan som den de har nu, eller att visa oss en produkt som de vill tillverka och fråga; Hur gör vi för att producera denna?”, säger Lohrman.

Alla projekt görs nu i EPLAN
Utöver den kund i bilindustrin som krävde EPLAN-dokumentation, så intog AMT en konservativ attityd till att implementera EPLAN. Projekten testades för att bevisa sina produktivitetsvinster och med tiden gjordes alltfler projekt i EPLAN. “Nu har vi nått en punkt där vad som än släpps så gör vi det i Eplan. säger Lohrman. Genom att byta till EPLAN så har det blivit möjligt att skapa noggrann och välstrukturerad dokumentation mycket snabbare än det var möjligt tidigare.

Automatiserat är de mest tidskrävande uppdragen
För ett uppdrag som tidigare kan ha tagit två veckor med AutoCAD, så är de största besparingarna med EPLAN – omkringt 23-28 arbetstimmar – uppnåddes i fyra områden.

1) Märkning och trådnumrering brukade vara en manuell uppgift. Nu är den automatiserad tillsammans med framtagandet av de aktuella märkningsetiketterna, trådnumreringen samt terminaletiketter. AMT:s tekniker använder de inbyggda funktionerna i EPLAN för att förbereda skrivarna genom att skicka över ett Excel-ark med all data… 4-5 timmar insparade.
2) Felfria terminaldiagram samt BOM:ar genereras automatiskt… fem timmar insparade.
3) Standardkretsar arkiveras och återanvänds från projekt till projekt… 8-12 timmar insparade.
4) Flödes-scheman har integrerats i det övergripande projektet, vilket eliminerar fel vid namngivning och missade komponenter… sex timmar insparade.

För stora projekt blir besparingarna proportionellt större.

Arkiv med makron förtsätter att expandera
“Automatiserad numrering är en stor sak för oss”, säger Lohrman. “Jag kan gå till listan med delar och plocka ut en enhet. Om det finns ett tillhörigt makro så är jag förberedd.” Fördelarna med att arkivera och återanvända standardinnehåll växer med mängden innehållsobjekt lagrade som makron: idag över 300 processer och över 500 komponenter. “Ritningar är arkiverade och kan enkelt hittas. Jag kan plocka fram en komplett uppsättning ritningar på bara några minuter – Jag behöver inte gå tillbaka till pappersarkiv. Medan det stora antalet av våra maskiner är kundanpassade, så är det några vi repeterar med mindre justeringar. Med EPLAN så kan vi dra upp ritningarna, göra mindre justeringar snabbt och enkelt, och spotta ut en uppsättning planer till densamma.” AMT-teknikerna använder även en annan källa för data till delar: EPLAN Data Portal. De använder denna för att ladda ner komponentdatamängder som exempelvis Allen Bradley, WAGO och annan information. “Data Portal är lätt att använda”, säger Lohrman. “Det är en stor tidsbesparing att inte behöva gå igenom alla dokumentationssidor för att ta reda på mått. Om jag vill ha en ny del så går jag alltid till Data Portal först.”

Tekniken blir mer integrerad
För AMT så har EPLAN:s support möjliggjort en smidig övergång. “Vi får ett snabbt svar när vi gör en förfrågan – vanligtvis på dagen. (En EPLAN-supporttekniker) kan gå online och se min skärm, han kan se problemet vilket gör problemlösningen så mycket lättare.” AMT:s vidare satsning på EPLAN kommer troligen att omfatta en närmare integration av el- och flödesdesign i takt med att fler tekniker utbildas i EPLAN Fluid. På det sättet kan två discipliner arbeta sida vid sida för att snabba på projekten samt optimera slutresultatet. Andra steg att ta i framtiden kan kommat att omfatta införandet av EEC One – nya EPLAN Engineering Center One, för att börja konstruera maskiner mekanotroniskt i funktionella enheter.

EPLAN snabbar på genomförandet av projekt för lindningsutrustning med upp till 30%
“Data Portal är lätt att använda.” Åtkomst till
över ¼ miljon komponenter från mer än
46 tillverkare med ett enda musklick.
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare