www.tillverkning-sverige.com
Sandvik Coromant News

3D-modelleringsteknik för snabb produktion av ansiktsvisir

Den ledande aktören inom skärande bearbetning, Sandvik Coromant har utvecklat en ny 3D-modelleringsteknik för 3D-utskrifter av upp till 200 ansiktsvisir i plast på samma tid som det tar att skriva ut ett enda visir vid traditionell tillverkning. Tack vare stackade modelldata kan tekniken öka antalet 3D-utskrifter rejält, vilket underlättar vid tillverkningen av ansiktsvisir för hälso- och sjukvårdspersonal som kämpar mot COVID-19. Sandvik Coromant har publicerat uppgifterna utan kostnad och uppmanar andra företag att använda den här metoden för att underlätta tillverkningen av ansiktsvisir.

3D-modelleringsteknik för snabb produktion av ansiktsvisir

I Sandvik Coromants industrianläggningar i Sverige omvandlas normalt metallpulver till avancerade komponenter. Idag används organisationens kunskaper inom skärande bearbetning och dess 3D-utskriftskapacitet istället för att tillverka personlig skyddsutrustning (PPE) för hälso- och sjukvårdspersonal, med hjälp av några av organisationens plast-3D-skrivare.

Flera företag tillverkar redan 3D-utskrivna ansiktsvisir. Men eftersom 3D-skrivare oftast är begränsade till att skriva ut en CAD-fil i taget har produktionen gått långsamt. För att komma tillrätta med problemet har ingenjörer vid Sandvik Coromants pressverktygsavdelning tagit fram en ny modelleringsprincip där maskinerna kan känna igen en stack med flera visir som en enda CAD-fil.

Genom att duplicera 3D-bilddata för ett enda visir kan Sandvik Coromants ingenjörer stacka flera visir på varandra. Med hjälp av ett dubbelt munstycke kan 3D-skrivaren instrueras att skapa strukturellt stöd mellan varje produkt – i princip en tunn plaststräng mellan varje visir. Eftersom stödet skrivs ut i vattenlösligt material är det enkelt att separera visiren när de har skrivits ut.

Sandvik Coromants pressverktygsavdelning kan nu tillverka 42 plastvisir per 3D-skrivare och produktionsbatch – ett rejält framsteg då det tidigare tog 48 timmar att tillverka ett enda visir. Större 3D-skrivare kan använda samma teknik för att skriva ut upp till 200 visir i en enda produktionsbatch.

Sandvik Coromant hoppas att den här tekniken kommer att användas av fler företag som har tillgång till en 3D-skrivare, eftersom det är den effektivaste metoden att tillverka ansiktsvisir. Företaget har faktiskt redan delat de 3D-modelldata som krävs med Protech, Nordens ledande leverantör av 3D-skrivare från Stratasys. En distributör av 3D-skrivare för hemmamarknaden har också delat dessa data i sitt nätverk.

"Att skriva ut flera delar samtidigt är den optimala metoden för att framställa en stor mängd visir med hjälp av en 3D-skrivare", förklarar Christian Dingfors, Production Engineer vid Sandvik Coromant Press Tools. "I det pågående arbetet med att stötta hälso- och sjukvårdspersonal i arbetet mot COVID-19 måste vi bidra till tillverkningen av personlig skyddsutrustning (PPE) på ett så effektivt sätt som möjligt. Därför vill Sandvik Coromant dela med sig av den här tekniken och de bilddata som krävs med så många företag som möjligt. Vi vill att alla anläggningar med 3D-utskriftskapacitet ska delta."

"Vi uppmanar alla företag som har tillgång till en 3D-skrivare att kontakta oss för information om hur man använder den här utskriftstekniken. Vi delar gärna med oss av 3D-bilddata med alla, inklusive små företag och privatpersoner, som vill bidra i den här viktiga kampen", säger Christian Dingfors avslutningsvis.

Efter att ha fått tillgång till över 3 000 OH-ark använder nu flera av Sandvik Coromants avdelningar sin 3D-utskriftskapacitet till att tillverka ansiktsvisir. Till exempel har Sandvik Coromants pressverktygsavdelning stoppat all icke-kritisk produktion i de 3D-skrivare man har på plats, och avsätter 75 % av utskriftskapaciteten till tillverkning av visir.

Visiren kommer att skänkas till sjukhus i områdena Sandviken-Gävle, Gävleborg och Stockholm, men Sandvik Coromant förutspår att initiativet kommer att spridas globalt – inte bara inom Sandvik utan även inom branschen i stort.

I USA fick Wally Calayag, som arbetar som Sales Territory Engineer för Sandvik Coromant i Kalifornien, en idé när han såg hur ont sjukvårdspersonalen fick av de kirurgiska munskydd som användes vid det närliggande sjukhuset där hans fru arbetar som sjuksköterska. Försedd med en 3D-skrivare och filer med öppen källkod började han skriva ut förlängningsband, även kallade "öronräddare", till kirurgiska munskydd. Och det dröjde inte länge innan han kunde leverera banden till sjukhuset för att hjälpa personalen som arbetar i första ledet, och samtidigt uppmana andra att göra detsamma.

www.sandvik.coromant.com
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare