www.tillverkning-sverige.com
Baumer

Pålitlig och bekväm processövervakning: Omfattande kontroll för snabba insatser

Moderna maskiner och anläggningar blir allt mer komplexa. Det är inte alltid enkelt att hålla full kontroll på samtliga händelser och snabbt kunna agera i rätt ögonblick när problem uppstår lokalt. Även om alla mätvärden, statusmeddelanden, störningssignaler eller överskridna värden samlas på en central plats kan omedelbar upptäckt av kritiska situationer vara fördelaktigt, inte bara i driftcentralen utan även på plats. Detta är inte bara bekvämt utan ökar även processäkerheten eftersom snabb reaktion kan förhindra oplanerade maskin- och driftstopp samt minimera följderna av feltillverkade batcher. Användarvänlig mätutrustning med flexibelt programmerbara skärmar möjliggör praktiska fördelar.

Pålitlig och bekväm processövervakning: Omfattande kontroll för snabba insatser
Bildtext: Användarvänlig mätutrustning med flexibelt programmerbara displayer medför praktiska födelar i processövervakning.

Ögat är säkerligen det viktigaste mänskliga sinnesorganet eftersom vi enkelt kan ta till oss och använda data som vi uppfattar inom tiondelar av en sekund. Baumer har implementerat denna insikt i företagets nya processmätutrustning och utvecklat en display som lämpar sig för nya CombiSerien (figur 1) och som gör det möjligt för användaren att registrera relevanta data snabbt och säkert, oavsett om den är installerad på plats eller separat från mätutrustningen. Man behöver i och med detta inte analysera mätvärdena som första steg, utan skärmen talar enkelt och tydligt om när man måste reagera och eventuellt ingripa. Den tydliga displayen kan för närvarande användas för Baumers tryck- och temperaturgivare men anpassning för fler typer av givare och sensorer kommer att följa framöver. Eftersom displayen även fungerar som en fristående enhet kan den också kombineras med andra sensorer som ger en analog 4...20 mA utsignal och med lätthet eftermonteras. 

Individanpassad larmhantering
I praktisk drift fungerar CombiView-skärmen i princip som ett trafikljus: En tydlig signal indikerar till personalen om åtgärder är nödvändiga, en snabb blick är allt som krävs för att se om allt är i sin ordning. Man kan välja mellan olika visningsalternativ eller programmera sina egna meddelanden i önskat visningsläge. Exempelvis väljs bakgrundsfärg "Rött" lämpligen för värden som överskrider och kräver snabb insats från personalen. En grön bakgrund kan signalera korrekt funktion och diverse larmnivåer kan också graderas efter färg. Denna förändring av färg, eventuellt i kombination med blinkande funktioner, säkerställer tillförlitlig visuell uppfattning av viktiga data. Fel-, varnings- eller larmmeddelanden kan också programmeras direkt på enheten via pekskärmen eller via PC med hjälp av tillbehörsverktyget FlexProgrammer. Eftersom inställningar kan utföras medan processen är igång är det även enkelt att genomföra omjusteringar utefter behov.
 
Pålitlig och bekväm processövervakning: Omfattande kontroll för snabba insatser

Bildtext: Trafikljusfunktion: röd = agera

Eftersom behoven är olika, och presentationen av mätvärden naturligtvis bör anpassas till respektive anläggning, är displayen flexibel även i detta avseende. Såväl digital som analog återgivning av värdena är möjlig, t.ex. som en skala med visare, stapel- eller kolumndiagram och olika presentationssätt och illustrationer kan även kombineras efter önskemål (Figur 3). Den 80 mm stora diplayen kan enkelt roteras 360° och gör sig synlig och läsbar även från större avstånd och olika vinklar. 

Pålitlig och bekväm processövervakning: Omfattande kontroll för snabba insatser

Bildtext: På displayens visuella läge kan användaren själv välja mellan flera olika alternativ: analog, digital eller illustrerad bild.

Robust "FlexHousing" inkapslingsteknik och exakta mätvärden
Liksom Baumers övriga Combiserie är dsiplayen också inkapslad i robust rostfritt stål. Med en hygienisk design och skyddsklass IP69K tål den de allra tuffaste förhållanden så att den kan användas även för maskiner eller anläggningar som rengörs regelbundet, t.ex. inom livsmedelsindustrin. De för närvarande tillgängliga temperatur- och tryckmätarna i Baumers Combi-serie finns alla med tillvalet display i konfigurationen. Tack vare modulsystemet kan denna även monteras i efterhandd när som helst, givarens täcklock ersätts då enkelt av den dsiplay.

Den nya serien uppfyller inte bara de högsta kraven vad gäller robusthet och hygien utan erbjuder också enastående funktioner när det gäller flexibilitet och precision: CombiPress-tryckmätaren har ett arbetsområde från -1 till 400 bar, tål processtemperaturer från -40 till +200 ° C, och arbetar med en precision högre än 0,1% av mätområdet.  4 ... 20 mA, 20 ... 4 mA och 4 ... 20 mA HART finns som utsignaler. Temperaturmätaren har liknande funktioner. CombiTemp täcker mätområden från -50 till +400 ° C och finns med en snabbt reagerande mätspets samt uppnår en precision bättre än + / - 0,1 ° C. Mätvärdet matas antingen ut som 4 ... 20 mA, 4 ... 20 mA HART eller via Profibus.

Givarna finns med ATEX 3A, FDA och EHEDG-godkännande. Beroende på version uppfyller de skyddsklasskraven för IP67 respektive IP69K. Flertalet valmöjligheter av elektriska och mekaniska anslutningar säkerställer en enkel processintegration och kundanpassade lösningar.
 
Baumer Group är en internationellt ledande tillverkare och utvecklare av sensorer, pulsgivare, mätinstrument och vision-system. Baumer kombinerar innovativ teknik och kundnära tjänster i intelligenta lösningar för fabriks- och processautomation samt erbjuder ett unikt brett sortiment av relaterade produkter och teknologier. Med mer än 2 500 anställda och produktionsanläggningar, försäljningsorganisationer och kontor i 36 dotterbolag och 18 länder, är det familjeägda företaget alltid kunden nära tillhands. För mer information, besök www.baumer.com 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare