www.tillverkning-sverige.com
SEEPEX

Bara en fråga om justering

Seepex lanserar en helt automatiskt justerbar progressiv kavitetspump

Bara en fråga om justering


Automatiserad för bästa pumpkapacitet: I den intelligenta framtiden med tillämpningar för mediepumpning kommer många aspekter att bli enklare. Branschledaren Seepex har redan idag framtidens pumpgenerering i sitt sortiment: den progressiva kavitetspumpen vars statorklämning kan justeras automatiskt.

Med SCT AutoAdjust justeras den progressiva kavitetspumpen automatiskt till den optimala arbetspunkten - helt enkelt med ett klick från kontrollrummet eller lokalt på plats via SEEPEX Pump Monitor via appen. Klämningen mellan de viktigaste transportelementen - rotorn och statorn - kan enkelt anpassas till förhållandena i processen eller graden av slitage. Med "SCT AutoAdjust" har Seepex vidareutvecklat och digitaliserat sin internationellt patenterade och flera gånger prisbelönta SCT (Smart Conveying Technology).

Ledande pumpkapacitet med högsta kvalitet genom användning av Industry 4.0-egenskaper

"SCT AutoAdjust är bryggan mellan analoga pumpar och digitala lösningar och har en unik teknisk design", säger Dr. Christian Hansen, Chief Technology Officer (CTO) på Seepex. Pumptillverkaren från Bottrop presenterar en automatiserad pump med integrerad Industry 4.0-teknik. Skiftnycklar och liknande hör till det förflutna - ett fjärrklick eller en tryckning på pumpmonitorn på plats är tillräcklig för att justera statorspännsystemet på ett sådant sätt att pumpen alltid ger högkvalitativ pumpprestanda. Seepex har satt standarder för lätt underhåll sedan 2008 med sin föregångare, den mekaniskt justerbara SCT, och kan nu erbjuda justering av statorns klämning. Denna teknik revolutioneras nu med introduktionen av SCT AutoAdjust. Manuell justering, till exempel vid slitage eller kortvariga processbyten, är nu helt onödig eftersom den ansvariga serviceteknikern enkelt kan utföra alla ändringar från kontrollrummet. I denna nya pumpgenerering överförs signalerna via analoga signalkablar eller digitalt via olika bussystem. Resor till och från de platser där arbetet ska utföras elimineras, vilket sparar både tid och arbetskraftskostnader. Även i komplexa anläggningar, där pumpar ofta är svåra att komma åt, kan serviceteknikern dra nytta av alternativet för fjärrjustering.

Snabb åtkomst till pumpen på plats är möjlig via SEEPEX Pump Monitor eller via Bluetooth och app via surfplatta. På detta sätt kan SCT AutoAdjust-systemet också kombineras på nolltid med tillståndsövervakningssystem såsom SEEPEX Connected Services.

Enkel integration i befintliga system

Styrsystemet, sensorerna och justeringsenheten ingår redan i paketet. SEEPEX Pump Monitor kan integreras på begäran. SEEPEX Pump Monitor mäter alla relevanta driftsparametrar som temperatur, flödeshastighet, tryck, vibrationer etc. - 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet. Detta innebär att data kan analyseras lokalt eller, ännu mer omfattande, även i molnet, i SEEPEX Connected Services. Detta gör det möjligt att mäta och optimera pumpens prestanda. Graden av slitage blir uppenbar och eventuellt kommande underhåll kan planeras i förväg. Detta minskar stilleståndstider och undviker oplanerade avbrott. Integrering i befintliga processinfrastrukturer kan inte bli enklare. Uppstart, anslutning till Pump Monitor och anslutning till molnet utförs av en SEEPEX-specialist.

Det kortaste, snabbaste och enklaste underhållsarbetet någonsin

Redan 2008 lanserade Seepex sin Smart Conveying Technology (SCT) på marknaden och revolutionerade underhållet av progressiva kavitetspumpar. Den beprövade designprincipen: Smart Stator består av två halvor och kan enkelt installeras och avinstalleras på plats utan att man behöver avlägsna sug- eller tryckrör. Underhåll kan därför utföras mycket enkelt av bara en individ. Med en integrerad retensionsanordning kan fastspänningen mellan rotorn och statorn justeras för optimal transport om flödeshastigheten ändras, t.ex. på grund av slitage. Detta förlänger väsentligt rotorns och statorns livslängd, minskar behovet av reservdelar och sänker livscykelkostnaderna för SEEPEX-pumpar.

Med SCT AutoAdjust utförs denna spänning av statorn nu automatiskt med ett knapptryck via en hydraulenhet, helt utan användning av specialverktyg. Det nyutvecklade premiummodellsortimentet gör arbetet på pumpen betydligt lättare och hjälper därför till att spara ännu mer tid och kostnader. Montering och demontering är fortfarande lika enkelt som med det välbekanta SCT-systemet. Förutom den vanliga justeringen av pumphastigheten är återspänning ett ytterligare, mycket effektivare sätt att hålla pumpflödet konstant inom det optimala området. Seepex möjliggör maximala energibesparingar och "det kortaste, snabbaste och enklaste underhållsarbetet någonsin. Dessutom minskar livscykelkostnaderna avsevärt", säger Dr. Tobias Mänz, Project Manager på Seepex. SCT AutoAdjust kommer att finnas tillgängligt för tryck på upp till 8 bar. De kompakta måtten på den beprövade tvåstegs SCT bibehålls så att det är enkelt att byta ut det.


Bara en fråga om justering

Den nya pumptekniken åtföljs av en mängd innovationer och andra fördelar:

• Det finns inget behov av komplicerade procedurer på anläggningen eller resor till avlägsna pumpplatser för att utföra manuella justeringar.

• Pumpinstallationer som är svåra att komma åt kan lätt nås på distans.

• Minskade underhållskrav, mindre slitage, lägre reservdelskostnader och en betydligt längre livslängd på pumpen på grund av den enkla automatiserade driften och mer frekvent justering i ett tidigt skede av statorspänningen.

• Exakt justering av optimal driftsstatus för att snabbt och enkelt reagera på förändrade processförhållanden och säkerställa ett optimalt processresultat.

• Oplanerade stilleståndstider hör nu till det förflutna. Pumpens status är alltid synlig. Resultatet av justeringen syns omedelbart i pumpens prestanda och förslitningsreserven kan avläsas i de högre systemnivåerna.

• Allt underhållsarbete kan utföras på ett minimum av utrymme, eftersom det inte behövs någon demontering av rörledningar. Dessutom finns det inget ytterligare utrymmeskrav för demontering av statorn.

• Håll koll på anläggningen hela tiden och överallt. Oupptäckta förändringar eller problem hör till det förflutna tack vare övervakningen av drift- och pumpstatus i kontrollsystemet, på Pump Monitor eller i SEEPEX Connected Services.

Pumpens livslängd förlängs, systemtillgängligheten ökas och pumpens drift optimeras när det gäller transportkapacitet, energiförbrukning och resursanvändning. "Allt detta minskar pumpens livscykelkostnader och gör SCT AutoAdjust till den mest kostnadseffektiva progressiva kavitetspumpen någonsin", förklarar Dr. Christian Hansen. Specialisten inom progressiva kavitetspumpar, pumpsystem och digitala lösningar visar återigen sin innovativa styrka inom intelligenta pumplösningar.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare