www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskap

Peter Terwiesch, chef för ABB:s affärsområde Industrial Automation, blir verkställande medlem i EU-alliansen som ska dra igång den europeiska vätgasindustrin.

ABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskap
Peter Terwiesch, chef för ABB:s affärsområde Industrial Automation.

ABB har beviljats medlemskap i European Clean Hydrogen Alliance (ECH2A), det officiella EU-organet som fokuserar på en ambitiös användning av vätgasteknik (H2) fram till 2030, som ett sätt att reducera koldioxidutsläppen och bidra till att uppnå europeisk koldioxidneutralitet per 2050. Peter Terwiesch kommer att vara ABB:s exekutiva sponsor i alliansen och kommer att arbeta aktivt med regeringar och andra alliansmedlemmar för att uppgradera värdekedjan för vätgas i hela Europa.

Användningen av vätgas har identifierats som avgörande för att uppnå målen för European Green Deal och Europas övergång till ren energi. Den har flera användningsområden, från lagring av förnybar energi till bränsleförsörjning av tunga fordon. Den kan även användas som ren energi och råvara i energiintensiv industri, till exempelvis inom stål- eller kemikaliesektorn.

Viktigast av allt är att vätgas endast avger vatten och värme när det används, inget kol. I själva verket, om H2 produceras från förnybara källor, är hela värdekedjan kolfri. Vätgas är därmed ett utmärkt komplement till el och erbjuder en lösning för minskning av koldioxidutsläpp inom industriprocesser och ekonomiska sektorer där en minskning av utsläpp är både brådskande och svårt att uppnå.

”Europas möjlighet att minska koldioxidutsläppen genom att öka produktionen, transporten och användningen av vätgas är betydande. Automation, elektrifiering och digitalisering kommer att spela en viktig roll för att frigöra denna potential. På ABB är vi stolta över att gå med i ECH2A, att fortsätta vårt samarbete med regeringar, industrier, tillsynsmyndigheter och den akademiska världen för att ytterligare påskynda implementeringen av vätgas, säger Peter Terwiesch, chef för ABB:s affärsområde Industrial Automation. "Vi har en unik blandning av relevant expertis och lösningar för att stödja industrin och göra en verklig skillnad när det gäller att implementera ny och ren vätgasteknik."

ABB möjliggör övergången från koldioxidbaserade bränslen till vätgas genom sin expertis och portfölj av system, produkter, tjänster och digitala lösningar. Företaget samarbetar med kunder, partners och lagstiftare för att bygga upp hela ekosystemet för vätgas - från viktiga teknologisamarbeten för att utforska storskaliga gröna produktionssystem, till en ny produktionsanläggning för vätgas i Frankrike, tillsammans med utveckling av bränsleceller i megawatt-storlek för att driva stora havsgående fartyg.

”Detta medlemskap stärker ytterligare vårt engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling till 2050, liksom vårt eget åtagande att minska våra kunders koldioxidavtryck med mer än 100 megaton per år genom ABB-teknik. EHC2A är en av många organisationer där vi deltar aktivt för att driva denna agenda framåt”, fortsatte Peter Terwiesch.

www.new.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare