www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK:s rullstyrningar förenklar svetsning av vindkraftstorn

Ett samarbete mellan NSK och Spanien-baserade Talleres Ganomagoga har bidragit till stora framsteg inom svetsning av vindkraftsverk. Baserat på den senaste rullstyrteknologin från NSK så gör innovativa linjära rörelselösningar det möjligt för Talleres Ganomagoga att uppnå smidig och exakt rörelse av företagets svetsmaskiner i takt med att tornen ökar i längd under tillverkningen.

Ganomagoga-gruppen, vars historia sträcker sig tillbaka till 1974, har sitt huvudkontor i Pontevedra, i regionen Galicien i nordvästra Spanien. Ursprungligen bildades företaget för att tjäna sektorer inom marin, fordonsindustri och konstruktion. De senaste åren har dock ett antal framväxande industrier blivit en del av verksamheten, såsom förnybar energi och särskilt vindkraft.

Talleres Ganomagoga är specialiserat på tillverkning av kritiska aggregat för vindkraftverk, inklusive torn. På grund av sin storlek utgör tornen ett antal konsegment som företaget sedan svetsar ihop. Precision och repeterbarhet är förutsättningar i denna process. För detta precisionsarbete använder Talleres Ganomagoga linjär rullstyrningsteknik från NSK.

Företaget använder stora svetsmaskiner baserat på ett kolonn- och bomkoncept. Dessa "pelare" svetsar de inre och yttre fogarna i de långa stålrören som bildar konerna i vindkraftstornen. När det gäller kapacitet kan maskinerna rymma koner som mäter upp till 7 meter i längd och 5 meter i diameter.

För att påskynda svetsprocessen behövde Talleres Ganomagoga en lösning som flyttade en maskin längs ett torn allteftersom det växte i storlek under tillverkningen. Genom att samarbeta med NSK:s expertteam så kunde man ta fram en effektiv metod baserad på rullstyrningar.

Idag svetsar företaget konerna genom att manövrera en cirkulär svetspelare längs ett speciellt utformat system av linjära glidstyrningar och skenor från NSK:s exakta och driftsäkra RA-serie. Kombinationen av NSK:s linjära glidstyrningar för mycket hög belastning och NSK-skenor (i längder 9,225 m och 7,8 m) hjälper Talleres Ganomagoga att uppnå exakta rörelser för sina specialsvetsmaskiner enligt produktionskraven.

NSK:s RA-serie utnyttjar företagets kombinerade expertis inom rullager och linjärstyrteknik. Rullelementets optimala storlek, tillsammans med rullens glidskenor och skenornas speciella form, säkerställer superhög lastkapacitet och lika imponerande styvhet.

Lång livslängd och smidig drift är obligatoriska krav i tillämpningen hos Talleres Ganomagoga, som eftersträvar noll fel under svetsprocessen. Användningen av NSK K1-smörjenheter ger långvarig underhållsfri drift, medan högpresterande tätningar (levereras som standard) förhindrar intrång av partiklar och smuts - en mycket viktig faktor vid verksamhet som svetsning där potentiell kontamineringsrisk är hög.

RA-serien med rullstyrningar ger också extremt hög noggrannhet och smidig rörelse, faktorer som ger repeterbar och stabil positionering gång på gång.

1) De cirkulära svetspelarna är beroende av NSK:s rullstyrningar i RA-serien för att producera vindkraftstorn vid Talleres Ganomagoga. Foto: Ganomagoga
 

NSK:s rullstyrningar förenklar svetsning av vindkraftstorn

2) De stora svetsmaskinerna är baserade på en kolonn- och bomdesign. Foto: Ganomagoga


NSK:s rullstyrningar förenklar svetsning av vindkraftstorn

3) NSK:s RA-serie med rullstyrningar ger extremt hög noggrannhet och jämn rörelse, även vid höga belastningar. Foto: NSK
 

NSK:s rullstyrningar förenklar svetsning av vindkraftstorn

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare