www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt

STROS, den största tillverkaren av bygghissar i Tjeckien, levererar till kunder över hela världen. Tre system levereras varje vecka. Åtta av höghusen i "Moscow City", ett stort byggprojekt i Ryssland, byggs eller har redan avslutats med STROS hissar. Lyftanordningarna når höjder på 300m eller mer och måste klara vindstyrkor upp till 20 m/sek. Säkerhet är därför elementärt. STROS har arbetat med NORD DRIVSYSTEM som enda leverantör av drivsystem i mer än 15 år.

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt
Bild 1: STROS bygghiss vid »Moscow City» International Business Center byggarbetsplats med den högsta byggnaden i Europa

STROS är specialister på kuggstång-och-kugghjul med mast-klätterutrustning som möjliggör utökade servicehöjder och medger snabb installation. Växellådans utgångsaxel är försedd med ett kugghjul som står i kontakt med en kuggstång fäst vid styrmasten. Denna robusta drivenhetsmetod tål extrema miljöförhållanden över långa tidsperioder. Utöver uthyrare av byggutrustning och byggföretag, är STROS ofta leverantör till kraftverk, industri- och offshoreanläggningar. Avslutade projekt omfattar platser inom polcirkeln och i tropikernas tuffa klimatförhållanden. NOV-serien av person- och materialhissar når maximala lyfthastigheter på 100 m/min och lastkapacitet på upp till 3.200 kg.

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt

Bild 2: NOV 2032 person-och materialhiss i Moskva har en 2 tons lastkapacitet och drivs av tre växelmotorer och ett styrskåp med frekvensomriktare från NORD

Moscow City byggprojekt

Den högsta hissen hittills uppfördes på »Moscow City» byggarbetsplats. Anläggningen består av flera höghus, varav åtta är utrustade med STROS hissar. En av hissarna servar Mercury City Tower, som med sina 340m är den, för närvarande, högsta byggnaden i Europa. NOV 2032-hissen har en lyfthöjd på 350m, en 2 tons lastkapacitet och en hastighet på 70 m/min. Med en kontrollpanel som låter operatören välja våningsplan tillhandahåller lyftdonet samma nivå av kontrollkomfort som en standardhiss i ett flerfamiljshus.

Drivenheten består av tre vinkelkuggväxelmotorer med externa bromsmotstånd. »Motorerna är utrustade med elektromagnetiska skivbromsar som kan frigöras för hand», säger Zdenek Coubal, styrelseordförande i STROS. »Detta är en anpassad lösning från NORD DRIVE. Och det är ett exempel på vårt samarbete. Vilka nya utmaningar vi än möter tillhandahåller NORD konsulttjänster och testar och utvecklar en lösning »En omriktare med lyftfunktion i skåpsutförande styr alla tre motorer. Det ger mjuk start och stopp och hög utjämningsprecision. Vi arbetar mycket nära byggföretagen. De säger att vår teknik sparar tid och pengar», säger Coubal.

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt

Bild 3: Drivenhet placerad ovanpå hisskorgen: tre självständiga vinkelkuggväxelmotorer från NORD säkerställer hög tillförlitlighet

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt
 
Bild 4: En frekvensomriktare från NORD ger mjuk start och stopp

Patenterad säkerhetsanordning

STROS ingenjörsteam har utformat ett system för att på ett säkert sätt stanna hissburar i händelse av fel. Om den nominella hastigheten överskrids, kommer säkerhetsanordningen att lösa ut och koppla kugghjulen med kuggstången för att successivt stoppa hisskorgen. Centrifugalmekanismen sätts individuellt för varje maskinmodell. STROS säkerhetsanordning är certifierad av internationellt erkända tyska tekniska provningsmyndigheten TÜV SÜD.

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt

Bild 5 : Zdenek Coubal , ordförande i STROS vid 2013 års BAUMA-mässa för anläggningsmaskiner

Samarbete med NORD

Samarbetet med NORD som enda leverantör av drivenheter började 1997. Vid tiden gjorde STROS föregångare den första allvarliga satsningen på internationella marknader. NORD Pohánĕcí  Technika, sro , NORD DRIVESYSTEMs tjeckiska dotterbolag , övertygade ledningen under det första försöksprojekt . NORD tillhandahöll de pålitliga, driftsäkra produkter STROS behövde. Men även då, så var NORDs förmåga att garantera service även på avlägsna platser den viktigaste faktorn för STROS. "NORD är mycket bra som en helhetsleverantör. De föreslår den bästa lösningen för varje tillämpning som dyker upp i vår dagliga verksamhet. Vi är till exempel inte begränsade till standardväxellådor. Enheterna monteras exakt för att passa behoven. Och NORD anpassar enheter för oss när vi behöver det och levererar förstärkta lager eller speciella växellådsmaterial, eller ATEX- och NEC-kompatibla drivenheter för raffinaderiapplikationer."

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt
 
Bild 6: NORD bygger drivenheterna enligt STROS specifikationer

Högre krav


Initialt använde STROS endast växelmotorer. Eftersom tillverkaren endast byggde relativt långsamma hissar vid den tiden så var start-och stopp via motorkontaktor fullt tillräckligt i hastigheter upp till 40 m/min. Men med tillväxten av kundlistan växte även projekten. STROS började bygga hissar till högre och högre byggnader. Följaktligen måste burarna färdas snabbare för att minska väntetider. Nya modeller har nått hastigheter på 55 till 100 m/min och är alltid utrustade med drivenheter med variabel frekvens. Förutom växelmotorer levererar NORD elskåp med frekvensomriktare som kontrollerar motorhastighet och möjliggör exakt inbromsning.  Sofistikerad positionering och säkerhetsfunktioner: t ex STO och SS1 för säkerhetskrav upp till SIL 3 finns också.

En annan diversifiering: särskilda och permanenta hissar


2008 års kollaps av byggbranschen drabbade leverantörer som exempelvis STROS. För att överleva, sökte företaget nya tillämpningar för sin teknik bortsett från bygghissar och siktade på lyftanordningar för permanent användning på byggnader, skorstenar eller teknisk utrustning. Detta nya område utgör en stor del av STROS projekt idag. Till exempel byggde företaget en 150 m hög permanent hiss på en skorsten vid Siekierki kraftstation i Polens huvudstad Warszawa. NOV 514-hissen har en lastkapacitet på 500 kg och en hastighet på 46 m/min. Hissen är utrustad med en frekvensomriktare som säkerställer mjuk start och inbromsning och inkluderar en POSICON-positionering. Projektet följdes omedelbart av ett kontrakt för en andra, 200 m hög hiss, till en annan skorsten på samma anläggning.

Tuffa drivenheter för snabba hissystem: NORD DRIVESYSTEM förser STROS i internationella projekt

Bild 7: Drivenheten till permanenta hissen NOV 514 vid Siekierki kraftverk i Warszawa Integrerar positioneringsfunktioner

Slutsats

Om en bygghiss inte fungerar, kommer hela bygget att stå stilla. Därför får enheten aldrig stanna under några omständigheter. NORD-konceptet för STROS lyftanordningar med upp till tre självständiga drivenheter förhindrar kostsamma driftstopp. När han ser tillbaka på 15 år med NORD som enda leverantör av drivenheter, säger STROS ordförande Coubal: "NORD-tekniken är tillförlitlig, och tjänsten är utmärkt." Och hur är utsikterna? "Enligt trenden i USA, Kanada och Ryssland, kan vi förvänta oss en ökad efterfrågan på drivenheter och frekvensomriktare med högre prestanda på grund av allt större burar, lastkapacitet och fart. Vi har vårt arbete fullt utstakat."

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare