www.tillverkning-sverige.com
25
'21
Written on Modified on
norelem
Linjärstyrning där noggrann precision krävs
Linjärstyrningar är ett måste i alla industriella miljöer för att hjälpa till att flytta utrustning och föremål på produktionslinjen. Marcus Schneck, VD för norelem, förklarar vad man bör tänka på vid val av linjärstyrning.
Linjärstyrning har ibland fått lite orättvist rykte. Linjärt betyder dock inte att det ska vara mindre komplext därför att uttrycket betyder rak och enkel, utan avvikelser eller valfrihet.
När det gäller tillverkning kan linjärstyrningar vara avgörande. I krävande tillämpningar, som fabriksautomation, ställs krav på noggrannhet. Nästan rak räcker inte - produktionslinjer är beroende av maskiner som på ett tillförlitligt sätt rör sig längs en förutbestämd axel, om och om igen.
För att uppnå den kvaliteten på linjär överföring använder konstruktörer linjärstyrningar. I princip är det samma teknik som hjälper människor runt om i världen att öppna byrålådor, pålitligt och utan problem, dag efter dag. Ändå är insatserna betydligt högre i fabriken. En linjärstyrning måste vara stark och friktionsfri. Den måste behålla sin prestanda över tusentals, om inte miljoner, repeterbara rörelser, och den måste motstå krafter utan att bli deformerad.
Vilken linjärstyrning ska man välja?
Att välja rätt linjärstyrning är inte helt enkelt, och det är viktigt att få det rätt. Det finns två huvudtyper av linjärstyrningar, var och en med sina särskilda egenskaper.
Glidstyrningar är linjärstyrningar där de enskilda linjära styrelementen inte separeras av rullelement. Däremot är rullstyrskenor baserade på en rotationsmekanism, varigenom styrskenorna använder rullar eller kullager som roteras mellan två rörliga element.
Hur som helst är slutresultatet detsamma: det linjära blocket rör sig framåt och bakåt längs planet på vilket skenan är placerad.
Glidstyrningar
Linjära glidstyrsystem inkluderar laxstjärtsformade slidstyrningar från norelem, vilket förhindrar att ett styrelement lyfts under rotationsrörelser. Glidytornas fullkontaktdesign gör att dessa slidstyrningar är väl lämpade för att absorbera och dämpa stötar och vibrationer.
Teleskopskenor är ett annat alternativ - och norelem erbjuder 33 typer med utföranden och storlekar som ger effektiv rörelse för nyttolaster från 10 kg till 450 kg. Vid sammanställning av detta omfattande sortiment lades särskild vikt vid att minska friktion, buller och behovet av underhåll.
Glidskenor tillverkas i stål som standard men finns även i rostfritt stål eller aluminium. Rostfritt stål är korrosionsbeständigt och garanterar maximal hygien: perfekt för medicinsk teknik. Som jämförelse är aluminium lätt, vilket gör det idealiskt för tillämpningar som flyg, där varje gram räknas.
Rullstyrningar
En rullelementhållare (exempelvis en rullkedja) håller rullelementet under kontroll och ser till att styrningen går så tyst som möjligt. Rullstyrningar inkluderar profilstyrskenor och linjärkullager.
Rullstyrsystem från norelem består av styrskenor med längder upp till 4080 mm, i kompakt och kraftig design med storlekarna 20 mm, 30 mm och 45 mm. Beroende på storlek och dimension kan rullstyrsystemen arbeta med statiska belastningar på upp till 5500 N och dynamiska belastningar upp till 12,280 N.
Kombinationen av fast och flytande lagerskena förhindrar irriterande lutning och onödigt slitage på rullstyrsystemen - vagnen kan göras spelfri genom att helt enkelt justera den centrala kamrullen till önskad spänning i skenan. Detta garanterar exakt körning och det permanent smorda rullagret garanterar underhållsfri drift.
En annan typ av rullstyrning hänför sig till de som har rullelement med återcirkulation. Rullelementen cirkulerar inom linjärblocket och rör sig med blocket istället för separat.
Som en allmän regel beror en styrning av god kvalitet på dess form, lägesnoggrannhet och frånvaro av friktion. Detta innebär att när man specificerar och dimensionerar ett linjärt styrsystem kan man använda ett logiskt tillvägagångssätt.
När man väl har definierat de viktigaste parametrarna som krävs för tillämpningen är sannolikheten stor att man kan ta ett beslut där antingen glid- eller rullstyrning är den bästa lösningen.
Baserat på detta beslut går det sedan att begränsa urvalet ytterligare baserat på specifika variabler, såsom hastighet, belastning, material, underhåll och mer.
Linjärsystem från norelem
På norelem finns stor erfarenhet av att hjälpa kunder att välja rätt system för linjärstyrning. Företagets linjärstyrningar används i industrier som halvledartillverkning, robotik, förpackningar och medicinsk teknik - men naturligtvis är det primära tillämpningsområdet fabriksautomation.
Om det behövs kan kunderna få råd om rätt specifikation för positionering, hantering, lyftning eller rotering av produktionselement. Detta innebär att norelems linjärstyrningar kan monteras enligt kundens specifika tillämpning.
Helt kort kan sägas att en linjärstyrning är en enkel enhet, som gör ett enkelt jobb bra. Nästa gång någon klagar på att något är för linjärt, peka på linjärstyrningen och påminn om att det ibland är det enkla som behövs.
För mer information om norelem, besök www.norelem.se