www.tillverkning-sverige.com
Sandvik Coromant News

En ny typ av spånkontroll

Sandvik Coromant släpper en ny programvarumodul för kontrollerad spånbrytning.

En ny typ av spånkontroll

Sandvik Coromant presenterar en ny bearbetningsmetod som gör det möjligt att kontrollera spånbrytningen i gängsvarvningsapplikationer. OptiThreading™ lanseras som en del av CoroPlus® Tool Path-programvaran och är en ny programvarumodul som hjälper tillverkare att tackla en av de svåraste utmaningarna inom gängsvarvning — risken för spåntrassel och efterföljande stilleståndstider.

Programvaran CoroPlus® Tool Path ger programmeringsstöd för utvändiga och invändiga gängsvarvningsoperationer. Programvaran genererar NC-koder utifrån parametrar med skärdata och säkerställer korrekt antal passeringar med jämnt fördelad skärkraft för optimal produktivitet, verktygslivslängd och bearbetningssäkerhet. För att optimera programvaran ytterligare presenterar Sandvik Coromant nu en ny modul.

Ett vanligt problem vid gängsvarvning är att spånorna lindar sig runt robotar, chuckar, verktyg och komponenter. Spånorna kan också fastna i spåntransportörer och orsaka skador och maskinstillestånd. God spånkontroll är en av de viktigaste faktorerna för framgångsrik gängsvarvning.

OptiThreading™ har utformats med just dessa utmaningar i åtanke. Modulen är en del av prenumerationstjänsten CoroPlus® Tool Path och har tagits fram särskilt för verktyg och skär i CoroThread® 266-sortimentet.

Med hjälp av metoden och programvaran kan tillverkare optimera sina gängsvarvningsoperationer fullt ut. Som en del av denna lösning hjälper CoroPlus® Tool Path användaren att ta fram optimala OptiThreading™-verktygsvägar som tar kontrollen över spånbrytningen. Programvaran lyckas med detta genom att ta fram verktygsvägar som genererar kontrollerade och oscillerande rörelser för intermittenta skärförlopp som går in och ut ur ingreppet i alla passeringar utom den sista.

Denna bearbetningsmetod har många fördelar. Med OptiThreading™ elimineras långa spånor som skadar komponenternas yta och stör i skärzonen, vilket förbättrar komponentkvaliteten. Man slipper också avlägsna långa spånor som har fastnat i verktyget, komponenten eller spåntransportören manuellt och undviker en massa oplanerade maskinstopp. Genom att använda OptiThreading™ kan man även öka skärhastigheterna för att få kortare cykeltider och öka produktiviteten.

Det finns flera anledningar till att OptiThreading™ och CoroThread® 266 passar så bra ihop. OptiThreading™ genererar höga skärkrafter och behöver därför ett verktyg som klarar av dem. CoroThread® 266 har ett iLock-gränssnitt som ger enastående stabilitet vid indexering av skär, vilket gör att verktyget kan hantera extremt höga skärkrafter. Verktyget finns även i en mängd olika varianter, med olika sorter och geometrier som täcker in de flesta material och applikationer. Tillsammans skapar dessa programvaru- och maskinvarulösningar säkra och exakta gängningsförlopp som inte stoppas upp av dålig spånkontroll.

”OptiThreading™ löser det främsta problemet inom gängsvarvning, nämligen spånkontrollen”, säger Hampus Jemt, Product Manager hos Sandvik Coromant. ”Med CoroPlus® Tool Path hade vi redan en programvara för optimerade svarvningsprocesser och vid sidan av hade vi en robust verktygslösning i form av CoroThread® 266. I och med lanseringen av OptiThreading™ kan vi nu hjälpa våra kunder att tackla den största utmaningen vid gängsvarvning.”

”Vi är medvetna om de problem som verkstäderna ställs inför. Eftersom pressen att få jobbet gjort snabbt är så stor blir oplanerade driftstopp snabbt en riktig mardröm. Därför är det avgörande att ta kontrollen över spånbrytningen. Med denna helhetslösning i vårt sortiment kan vi hjälpa tillverkare att införa en ny gängningsmetod som inte bara dämpar oron för problem med spånkontrollen, utan även hjälper dem att producera komponenter av högre kvalitet.”

Besök Sandvik Coromants webbplats för att ta reda på mer om OptiThreading™. Klicka här för att ansöka om att få testa CoroPlus® Tool Path utan kostnad.

www.sandvik.coromant.com
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare