www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB:s traktionsteknologi ökar effektiviteten hos Deutsche Bahns höghastighetståg ICE 1

ABB har tagit hem en stor order från tyska järnvägsföretaget Deutsche Bahn (DB) för uppgradering av det första flaggskeppet InterCity Express (ICE 1) i deras serie av höghastighetståg.

ABB:s traktionsteknologi ökar effektiviteten hos Deutsche Bahns höghastighetståg ICE 1

Genom att ersätta befintlig kraftelektronik från 1990-talet med den senaste tekniken för dragning kommer ICE 1-flottans livslängd att förlängas avsevärt, vilket gör att den kan användas i minst ett decennium till. (Bild: Deutsche Bahn AG / Wolfgang Klee)

  • ABB:s strömriktare har valts att uppgradera 76 höghastighetslok av första generationen till InterCity Express
  • ABB:s teknik kommer att förbättra energieffektiviteten och tillförlitligheten samt ge förenklat underhåll

Kontraktet ingår i ett renoveringsprogram och innefattar uppgraderingen av 76 stycken höghastighetslok till ABB:s högeffektiva IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistors) strömriktare för tågapplikation. Utbytet av befintlig elektronisk kraftutrustning från 1990-talet till toppmodern teknologi kommer att avsevärt förlänga livslängden på ICE 1-flottan så den kan kvarstå i drift i minst ytterligare ett decennium. Ekonomiska detaljer kring kontraktet har inte redovisats. Orden bokades under tredje kvartalet.

Traktionsutrustningen konverterar elenergin från luftledningen till rätt spänning och frekvens för att driva traktionsmotorerna. Strömriktarna baseras på ABB:s elektroniska högeffektiva trenivåplattform som ger minimerade energiförluster, minskad mekanisk stress på befintliga traktionsmotorer samt lägre buller.

Att uppgradera till IGBT-teknik är en effektiv och prisvärd lösning som lyfter traktionssystemet till modern teknologi med avseende på tillförlitlighet, energieffektivitet och förenklat underhåll. Energibesparingar på minst åtta procent förväntas, vilket motsvarar en årlig elförbrukning hos 5 000 hushåll.

”Vi är glada över det fortsatta samarbetet med ABB som kompetent partner med beprövad sakkunskap inom anpassade drivsystem”, säger dr. Philipp Nagl, Executive Director Production DB Fernverkehr vid Deutsche Bahn. ”ABB:s strömriktare driftsattes framgångsrikt redan 2010 i en första omgång av 40 moderniserade höghastighetslok av typen ICE 1. Detta utbyte ledde till betydande energibesparingar och minskade driftkostnader som blev större än förväntat. Tillsammans med våra investeringar i energieffektiva drivsystem och nya underhållsanläggning utgör detta projekt ytterligare en milstolpe i att stärka vår position som det klimatvänligaste transportsättet.”

”Flottan med ICE-tåg utgör ryggraden i Tysklands järnvägsnät för höghastighetståg och vi vill tacka Deutsche Bahn för deras förtroende för vår teknik”, säger Edgar Keller, chef för ABB:s division Traction. ”Behovet av och efterfrågan på ännu mer effektiva, miljövänliga och tillförlitliga tågresor kommer att öka. Tack vare decennier av erfarenhet inom järnvägar kombinerat med den bredaste traktionsportföljen är ABB väl positionerat att hjälpa järnvägsoperatörer att få ut den bästa effektiviteten och värdet från befintliga system.”

DB erhöll nyligen trafiktillstånd från Eisenbahn-Bundesamt som medger uppgraderingen av omriktare. Tillståndet erhölls efter intensiv testning av två uppgraderade pilotlok och denna milstolpe markerar starten på projektet. Utbytet till en strömriktarlösning från ABB som följer kraven på form, integration och funktion möjliggör en hög konverteringstakt där cirka två ICE 1-lok per två veckor kan uppgraderas och hela renoveringsprojektet förväntas slutföras under tredje kvartalet 2023.

ABB är världsledande leverantör av innovativa teknologier för transport och erbjuder ett komplett utbud av lösningar för drivsystem, hjälputrustning och batterilagring för både nya fordon och uppgraderingar. Operatörer gynnas av anpassade traktionslösningar som tagits fram för optimal övergripande prestanda, energieffektivitet och minimerade driftkostnader.

www.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare