www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Robusta drivsystem som gillar choklad

Chokladtillverkning från kakaobönor omfattar många steg. Ingredienser och blandningar som rörs om och valsas i flera timmar eller dagar i streck kräver pålitliga och tåliga drivsystem. I Zotters chokladfabrik i sydöstra Österrike är tålighet och felfri drift dubbelt så viktig. För det första behövs avbrottsfri drift för att chokladen ska uppnå högsta kvalitet. För det andra är tillverkningen hela tiden öppen för tusentals besökare som så klart inte ska få se några fel eller avbrott i tillverkningen.Fabriken har under flera år förlitat sig på växelmotorer från NORD DRIVESYSTEMS för transport, blandning och pumpning.

Robusta drivsystem som gillar choklad
Bild 1: Zotter använder enbart rättvisemärkta organiska ingredienser och kakaobönor från noga utvalda odlare


Chokaldtillverkaren Josef Zotter är en man av princip, och hållbar produktion är hans viktigaste ledstjärna. Hans fabrik i Riegersburg i södra Österrike drivs helt och hållet på förnybar energi och denna genereras till stor del i fabriken genom förbränning av eget avfall. Rättvis behandling, av både bönder och kunder, är lika
viktig för Zotter. Han är den enda chokladtillverkaren i Europa som enbart använder rättvisemärkta material med organisk kvalitet. Zotter förväntar sig även samma kvalitet och principer från sina leverantörer. Fabriken i Riegersburg har därför höga krav på sina maskiner och fabriksutrustning och även på sina teknikleverantörer. Deras chokladproduktionsanläggning har designats och konstruerats av teknikexperten Bühler med växlade motorer från NORD DRIVESYSTEMS som bidrar avsevärt till avbrottsfri drift i alla produktionssteg. "Våra leverantörer, inklusive NORD, är mycket pålitliga", säger Thomas Linshalm, chef för Zotters kakaobearbetning. "Pålitlighet spelar en stor roll när vi väljer våra maskiner. Det är därför skönt att veta att NORD alltid svarar snabbt om det skulle uppstå problem. Vi behöver bara kontakta dem och får direkt prata med någon som kan hjälpa oss, vilket vi verkligen uppskattar."

Robusta drivsystem som gillar choklad
Bild 2: Thomas Linshalm, chef för kakaobearbetningen på Zotters fabrik i Riegersburg

Svart guld - rostat och malet


Med trygghet i att chokladproduktionen alltid löper felfritt kan Zotters chokladmästare verkligen släppa loss sin fantasi och kreativitet. Företaget lanserar dussintals nya smaker med nya ingredienser varje år. Allt ifrån ananas till citron, selleri till sparris och kokos till ost, till ännu mer extravaganta råvaror. Zotters sortiment omfattar för närvarande 365 olika varianter av chokladkakor och andra sötsaker. Men bortsett från exotiska smaker och nya innovationer är klassisk ren choklad fortfarande den viktigaste ingrediensen i en stor del av produktsortimentet. Zotter har i många år tillverkat sin choklad själva från grunden enligt Zotters egna recept, vilket är rätt ovanligt för en liten chokladtillverkare. Kakaobönorna som levereras till fabriken rostas efter rengöring i över 100 °C och steriliseras sedan med ånga. Rullbanemotorer med en effekt på 0,75 kW transporterar bönorna mellan stationerna. Nästa station är krossen där skalen avlägsnas. En kvarn som drivs av en NORD drivenhet förvandlar bönorna till kakaomassa som sedan pumpas genom ett långt rör till en blandare. Pumparna som arbetar i detta steg drivs med 4 kW växelmotorer. I blandaren tillsätts socker, och i vissa fall mjölkpulver, till kakaomassan. Dessutom tillsätts kakaosmör från en tank bredvid med hjälp av flera 1,1 kW pumpar.

Robusta drivsystem som gillar choklad
Bild 3: Den råa massan mals om i en valsmaskin dit den transporteras på ett rullband.

Flytande choklad blir till torrvara…

När kakaomassan blandas med de andra ingredienserna blir den flytande så att den kan malas i en valsmaskin för att uppnå en jämn och fin konsistens. En dedikerad snäckväxel som drivs med en 4 kW kuggväxlad motor pressar sedan massan. Denna drivenhet är baserad på NORDBLOC.1 men den har en ny innovativ konstruktion. Växlarna förs in och monteras genom lagerhålen och även om avståndet mellan axlarna är densamma som för vanliga kuggväxlar gör utformningen i NORDBLOC.1 det möjligt att använda större lager i en överlappande förskjuten konfiguration. Axlarna är även större än i andra standardenheter på marknaden. Tack vare större lager är drivsystemen betydligt starkare och mer hållbara eftersom slitaget från radial- och axialkrafter minskas. Större lagergångar möjliggör stor flexibilitet i implementering av kundens önskemål, så som till exempel axeldiameter eller form och längd på axeltapparna.
Robusta drivsystem som gillar choklad
Robusta drivsystem som gillar choklad
Bild 4, 5: Kakaomassan komprimeras av en dedikerad snäckväxel som drivs av en kuggväxlad motor

...och torrvara blir flytande

På transportband körs sedan den torra mellanprodukten genom fem valsmaskiner där den gradvis förfinas. Sen är det dags för det sista steget i chokladtillverkningen. En enaxlad snäcka som utvecklats av Bühler som har stor erfarenhet och kunskap om chokladtillverkning används för att ta bort vatten ur massan vilket ger en jämn och silkeslen konsistens. Bitterämnen förångas från massan genom sofistikerad temperaturreglering som lämnar kvar önskade aromämnen. I detta steg används NORDs drivenheter för transport, skakning och pumpning. En kuggväxlad motor driver transportbandet för att fylla snäckan.
Beroende på recept skakas chokladmassan i upp till 48 timmar vid högre temperaturer i flytande form tills man får fram en produkt med en riktigt fin yta och önskad aromatisk profil. Skakmaskinens armar drivs av en platssparande direktdrivande enhet. Tappväxelmotorn som används i detta steg har en effekt på 55 kW. Den pressade blandningen evakueras sedan med hjälp av ett pumpsystem som drivs av en kuggväxlad motor.

Robusta drivsystem som gillar choklad
Bild 6: Remdrivning vid fyllning av pressnäckan

Robusta drivsystem som gillar choklad
Bild 7: Tappväxlad motor driver pressnäckan

Robusta drivsystem som gillar choklad
Bild 8: Ingredienser och mellanprodukter transporteras mellan olika behållare och maskiner med hjälp av flera pumpdrivenheter. Ovan visas tömning av pressnäckan.

Slutsats:

Inom chokladtillverkning kräver maskiner så som kvarnar, blandare och skakmaskiner samt transportband och pumpar pålitliga och tåliga drivsystem. Olika växlade motorer från NORD DRIVESYSTEMS driver utrustningen i många av stegen i chokladtillverkningen i Josef Zotters fabrik. Thomas Linshalm, chef för chokladbearbetningen på den exklusiva chokladfabriken, säger: "Vi använder många växlade motorer. Det är då skönt att veta att om något skulle gå fel så har vi alltid snabb tillgång till reservdelar. Men i allmänhet fungerar dessa drivsystem i stort sett felfritt."

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare