www.tillverkning-sverige.com
Hainbuch

Klämkraftsmätaren Testit, klämkraftmätning över maskinstyrning

Hainbuch och Siemens ingår partnerskap

Klämkraftsmätaren Testit, klämkraftmätning över maskinstyrning
Foto: Hainbuch Testit.jpg
Klämkraftmätningsanordningen ökar produktiviteten genom exakta klämkraftmätningar.


Siemens Sinumerik CNC-styrenheter har fått ut maximal produktivitet ur varje maskin i över 50 år. Nu har de en annan partner på sin sida: Hainbuch Testit-programvaran. Den finns på en datalagringsenhet för installation på Siemens CNC-styrenheter (Sinumerik 840 D sl plus PCU50). Detta innebär att det inte behövs en separat bärbar dator längre och tillverkning med ”teoretiska klämkrafter” är också ett minne blott. Tack vare Testit vet operatören alltid vilka klämkrafter som förekommer och var, och den aktuella underhållsstatusen för klämanordningen. Och med tanke på säkerhetsstandarden DIN EN 1550, är den ett ”måste”. Detta betyder: Testit klämkraftmätare tillsammans med Siemens CNC-styrenheter utför en aktuell måljämförelse av underhållsstatus för en klämanordning. Om gränsvärdena ligger under skickas ett varningsmeddelande.

Förtroende är bra, kontroll är bättre

Baserat på sin utbildning har en maskinoperatör eller programmerare fått lära sig att arbeta på ett sådant sätt att ett arbetsstycke inte får förstöras, t.ex. vid programmering av tillverkningsstegen bygger operatören in säkerhetsåtgärder för att minimera denna risk. Men i verkligheten kan effektiva mätdata avseende hållkrafter i en klämanordning, även i fråga om klämkrafter i själva klämcylindern, endast erhållas som vaga referensvärden. En maskinoperatör som vet hur beroende hållkrafter i en klämanordning härleds från sin nuvarande underhållsstatus, eller av centrifugalkraftförlusterna vid rotation i käftchuckar, är extremt skeptisk till sådana provisoriska beräkningar och bygger därmed in höga säkerhetsvärden. Bearbetning av lätt deformerbara komponenter är också mycket kritisk. Vanligtvis är bara en mycket liten marginal av hållkraft tillgänglig. Om ett objekt kläms alltför starkt, kommer en känslig komponent att deformeras onödigt mycket. Användning av för lite klämkraft resulterar i en ineffektiv inställning för rationell bearbetning.

Säkra resultat - även med dorn

Men globaliseringen av marknaderna kräver en optimal bearbetningsprocess. De som möter hård konkurrens har inte längre råd att tillverka bara genom ”känsla”. Mätdata efterfrågas! Det fungerar inte bara perfekt för ytterdiameter och under rotation, det mäter även exakt hållkraften i dorn för innerdiameter.

Viktiga fördelar:

► Spännkraftmätning för OD- och ID-kläm
► Kan användas roterande [under RPM] och för stationära tillämpningar
► Direkt inmatning på Siemens CNC-styrenhet

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare