www.tillverkning-sverige.com
Steute

Steutes trådlösa säkerhetsfotbrytare har valts av Thalmann Maschinenbau AG metallgjuteri

För att undvika fel under rutinarbete på grund av heta metallstänk som skadar el- eller signalkablar, har en trådlös säkerhetsfotbrytare som använder steutes "Swave 2,4 GHZ-safe"-teknik valts. Den ökar avsevärt tillförlitligheten samtidigt som den är enkel att installera och flexibel.

Steutes trådlösa säkerhetsfotbrytare har valts av Thalmann Maschinenbau AG metallgjuteri
Bild 1: Thalmann Maschinenbau AG drar fördel av en längre livstid på fotbrytare eftersom det inte längre finns några kablar som kan skadas av heta metallstänk.

Fotbrytare är standardstyrelement i många metallbearbetningsföretag. Operatörerna har båda händerna fria för att starta eller stoppa en maskin eller köra. Eftersom fotbrytare kan placeras var som helst på golvet erbjuder de också en hög grad av ergonomisk komfort.

Fördelar med fotbrytare

Det är just dessa fördelar som ett lättmetallgjuteri i Schweiz för närvarande drar nytta av. Företaget tillverkar högkvalitativa gjutna aluminiumdelar, bland annat för elektroteknik, järnvägsteknik och maskinbyggnad. Maskiner på gjuteriet omfattar tippbara gjutmaskiner som tidigare hanterades via kabelanslutna fotbrytare. Dessa maskiner utför farliga (tippnings-) rörelser under gjutning.


Sökandet efter ett alternativ

Brytarna missade upprepade gånger under rutinarbete eftersom heta metallstänk skadat el- eller signalkablar. I sitt sökande efter ett alternativ hittade den tekniska förvaltningen vid gjuteriet en trådlös säkerhetsfotpedal som just hade kommit ut på marknaden och som kommunicerade med den utvärderande enheten i styrskåpet via ett säkert trådlöst protokoll.

Nytt: trådlöst protokoll för säkerhetstillämpningar

Denna serie av brytare är de första att arbeta med det säkra trådlösa protokollet ”sWave® 2,4 GHz-safe” som utvecklats av steute. Detta trådlösa system använder det fysiska skiktet i standarden IEEE 802.15.1. På grund av en hög grad av tillförlitlighet som är garanterad, bland annat genom FHSS-förfarandet (»Frequency Hopping Spread Spectrum») på 79 kanaler och av det adaptiva frekvenshoppningsförfarandet, samt en mycket god samexistens med andra trådlösa system, är det speciellt lämpat för användning i tuffa industriella miljöer. Sändare/mottagarsystem - som är att vänta från säkerhetstillämpningar - är i grunden konstruerat som ett tvåkanalssystem.

Flera säkerhetsfotbrytare kan arbeta parallellt inom en radioräckvidd. Nätaggregatet är batteribaserat, vilket skapar de förutsättningar som behövs för en lättillgänglig, dubbelriktad radioförbindelse. Systemet, som består av den trådlösa fotpedalen och mottagarenheten, är EG-typkontrolltestad och PL d (Performance Level d) enligt ISO EN 13849-1, samt SIL 2 (Safety Integrated Level 2) enligt IEC 62061.


“Missbruk” av ny teknik


De trådlösa säkerhetsfotbrytarna utvecklades ursprungligen för speciell verksamhet, såsom ”inställningsläge” eller ”processövervakningsläge”. Här kan maskinerna fortfarande användas i enlighet med normerna, med öppnade skyddsdörrar och reducerad hastighet, så länge som användaren aktiverar pedalen och håller den intryckt i mittläge.

Ett test på gjuteriet visade dock snabbt att säkerhetsfotbrytaren lika effektivt skulle kunna användas i denna tillämpning. Genom att göra sig av med kabelanslutningen ökar livslängden på fotbrytaren i denna miljö avsevärt. Ergonomisk komfort förbättras också eftersom det inte finns någon kabel som kan komma i vägen.

Alla steutes fotbrytare är kända för sin ergonomiska design. De är också extremt stabila när de en gång placerats ut, vilket för denna typ av brytare är ett viktigt kriterium för ergonomisk och intuitiv användning. Metallhöljet tål en hög grad av mekaniskt slitage och liksom de högkvalitativa brytningarna, sörjer detta för en lång livslängd, även i tuffa omgivningsförhållanden - i gjuterier och annorstädes.

Steutes trådlösa säkerhetsfotbrytare har valts av Thalmann Maschinenbau AG metallgjuteri
 
Bild 2: ”Trådlös Säkerhet”: ett krav uppfylls av den trådlösa säkerhetsfotbrytaren med ”sWwave 2.4 GHZ-safe”- teknik

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare