www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK:s innovationer hjälper industrins hållbarhet

Tillverkare över hela Europa upplever den ekonomiska smärtan av ökande energikostnader, vilket skapar ett dilemma: ta kostnaden själv eller föra över den till uppskattade kunder. Inget av dem är särskilt lätt. Som ett resultat, nu är den perfekta stunden för företag att minska sina driftskostnader genom korrekt inställda maskiner och energieffektiva lagerlösningar från NSK. Det finns sätt att undkomma stigande energikostnader.

Det finns sätt att undkomma stigande energikostnader. Det är anledningen till att ett ökat antal industriföretag vänder sig till den senaste tekniken för rörelsekontroll som ett sätt att förbättra sina effektivitetsnivåer och minska kostnaderna. Kullager är ett tydligt exempel på komponenter som direkt kan förbättra maskiners energieffektivitet, samtidigt som desamma för med sig optimerad set-up av axlar och remmar. Optimerad anpassning mellan en maskin och en elmotor, till exempel, främjar mer energieffektiv drift.
 
Justeringar spelar roll
Uppskattningvis är mer än 50 procent av maskiner och industriell utrustning inte inställda i enlighet med ISO-standarder. Men vad beror felinställningen på? Problemen börjar vanligtvis när förskjutningen eller mellanrummet mellan ihopkopplade axlar är utanför gränsvärdena. Axlarna löper då utanför mitten, vilket leder till högre belastning, överdriven värmealstring och högre energiförbrukning.

Indikationer på felinriktning kan vara temperaturökning, höga vibrationer, lösa kopplingsbultar och överdrivet smörjmedelsläckage vid lagertätningar. Alla maskiner eller system som visar dessa tecken kommer med största sannolikhet att ha en negativ effekt på lönsamheten på slutresultatet genom högre strömförbrukning.

NSK erbjuder avancerade laseruppriktningsverktyg för axlar (LAS-Set) och remmar (LAB-Set) som hjälper till att säkerställa snabb och perfekt inriktning varje gång. LAS-Set använder dubbla linjelasrar för enkel installation, även på större avstånd, tillsammans med högupplösta digitala sensorer för ett precist resultat. LAB-Set innehåller två linjelasersändare, vilket gör inriktningen mycket mer exakt än enkla laserhuvudlösningar.

Att använda dessa verktyg bidrar inte bara till energieffektivitet, utan minskar också slitaget på kritiska maskindelar som kopplingar och tätningar, vilket därefter minimerar maskinens driftstopp och maximerar produktiviteten. Anläggningar som utnyttjar fördelarna med NSK laserjusteringsverktyg har noterat energibesparingar upp till 17 %, vilket ger en snabb avkastning på investeringen (ROI).

Netto-noll-utmaningen

Energieffektivitet är just nu i rampljuset eftersom industrin står inför pressen för att uppnå netto-noll koldioxidutsläpp. Medan vägen till netto-noll innebär många utmaningar, har övergången samtidigt potential att driva investeringar, innovation, inkomster och skapande av arbetstillfällen. Elmotorer och system som de stöder står för mer än 40 % av den globala elförbrukningen. Med detta i åtanke finns några ganska enkla vinster att göra.

NSK tillverkar flera energieffektiva lager som inte bara sparar pengar genom låga maskindriftskostnader, utan också minskar CO2-utsläppen och bidrar till mer hållbart användande. Ett exempel är NSK:s spårkullager, som minskar energiförlusten med upp till 80 % när den används i elmotorer. I jämförelse med konventionella spårkullager uppvisar NSK:s högeffektiva lager 60 % lägre friktion då den är utrustad med en stålhållare och 80% med plasthållare.

En annan innovation är NSK:s EA7-fett, som minskar den inre friktionen, ökar energieffektiviteten och fördubblar serviceintervallet för elmotorer. Tillsammans med optimerad fettsmörjning ger detta lågviskösa och friktionsreducerade smörjmedel den perfekta lösningen för alla fabriker som vill minska vridmomentet, minimera effektförlusterna och minska koldioxidutsläppen. Dessutom erbjuder EA7 bättre smörjegenskaper i närvaro av mikrovibrationer jämfört med konventionellt fett.

Fördelar för industrin
Bland dem som kan gynnas mest finns biltillverkare, som alltid letar efter ytterligare vinster i energieffektiviteten för sina drivmekanismer i fordonen. Ytterligare efterfrågan på lågfriktionslager kommer från segment som tvättmaskinstillverkning, där tillverkare som uppnår en gynnsam effektivitetsklass tenderar att se högre försäljning.

En framväxande marknad som också efterfrågar lager från NSK för att förbättra höghastighetsrotationsprestanda är tillverkare av elfordonsmotorer (EV). Här efterfrågas innovationer som plasthållare som har lägre vikt än stålhållare, vilket ger minskade mekaniska förluster, utmärkta självsmörjande egenskaper och låg friktionskoefficient. Alla dessa egenskaper bidrar till energieffektivitet och hållbarhet. Bland de allra senaste utvecklingarna från NSK är världens första lager utrustat med en hållare tillverkad av 100 % växtbaserad bioplast för användning i luftkonditioneringsfläktmotorer. Dessa ultrahållbara lager hjälper fläktmotorn att rotera smidigt, vilket minskar elektrisk användning och sparar energi. Lösningar som bidrar till hållbarhet skyddar inte bara planeten för framtida generationer, utan sparar också pengar och ökar lönsamheten på bottenlinjen. NSK, med sin flotta av miljövänliga produktinnovationer, har åtagit sig att förverkliga ett koldioxidneutral samhälle.

1) NSK:s LAS-Set laserjusteringsverktyg för axlar använder dubbla linjelasrar för enkel installation.


NSK:s innovationer hjälper industrins hållbarhet

2) NSK LAB-Set laseruppriktningsverktyg för remmar innehåller två linjelasersändare vilket ger ökad noggrannhet.


NSK:s innovationer hjälper industrins hållbarhet

3) NSK kan erbjuda lager utrustade med en hållare tillverkat av 100 % växtbaserad bioplast
 

NSK:s innovationer hjälper industrins hållbarhet

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare