www.tillverkning-sverige.com
BALLUFF

Transparens i formhantering

Formar från formsprutningsmaskiner är föremål för slitage och måste underhållas regelbundet. Regelbundenheten i inspektionen av formarna beror ofta på erfarenheten hos enskilda anställda eller handskrivna anteckningar. Men dessa är inte alltid tillgängliga. Därför sker ofta i många fall underhåll och inspektioner endast om de producerade komponenterna inte längre uppfyller de standarder som krävs eller om formen inte fungerar. Detta resulterar i oplanerade stopp som slösar bort mycket tid och pengar.

Transparens i formhantering
Det är här Mold-ID från Balluff kommer in. Den stöder villkorsbaserat underhåll och ger mer transparens i formhanteringen.

Genom industriell RFID gör Mold ID användningen av sprutformar spårbara och säkerställer deras optimala utnyttjande. Det bästa är att Mold ID backas upp av ett självständigt system som kan eftermonteras var som helst och när som helst på alla maskiner, utan behov av tillverkare eller ingrepp i kontrollenheten.

Förutom formidentitet lagrar en robust RFID-databärare vid varje form aktuellt insprutningsantal och olika formspecifika processparametrar i ett beständigt minne utan kontakt. Dessa data kan tas fram via en smartphone eller en mobil RFID-läsare när som helst (för en kontroll, till exempel). En externt fästad induktiv eller optisk sensor, vilken är monterad på ett lämpligt ställe på maskinen, tjänar som insprutsräknare. Båda ser inte bara till att tilldelningen av formarna är omisskännlig, men de returnerar också måldatabasen för villkorsbaserat underhåll. Detta förlänger livslängden och förbättrar tillförlitlighet under drift, samtidigt som det ökar produktiviteten av systemen och förbättrar deras effektivitet.

Smartlight ger direkt återkoppling om aktuell status för formen till maskinoperatörerna. Gränsvärdena för "Varning" eller "Underhåll krävs" kan utformas individuellt för varje form. Smartlight visar status så att den är synlig från långt håll och, viktigast av allt, omisskännlig.

Det bästa är att alla Mold ID-system kan anslutas till kontrollnivån, ett affärssystem eller ett MES-system via webbtjänster med hjälp av LAN, WiFi eller Powerline. Resultatet blir tillgång till data och processer från varsomhelst. Som ett resultat av detta är Mold-ID ett tydligt och praktiskt exempel för hur Industri 4,0 lätt hittar sin väg in i produktionen.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare