www.tillverkning-sverige.com
TETRA PAK News

TETRA PAK: AUTOMATION OMVANDLAR LIVSMEDELSINDUSTRIN MED ROBOTTILLÄMPNINGAR

Automation med cobotar är en innovation som framför allt lämpar sig för små och medelstora företag. I industrin i allmänhet, och framför allt i livsmedels- och dryckesindustrin, ökar behovet av flexibilitet och möjlighet att köra mindre serier.

TETRA PAK: AUTOMATION OMVANDLAR LIVSMEDELSINDUSTRIN MED ROBOTTILLÄMPNINGAR

Automation omvandlar livsmedelsindustrin med robottillämpningar. Samarbetande robotar, eller ”cobots”, ger en hjälpande hand i produktionen genom att ta över fysiskt krävande och monotona arbetsuppgifter eller tröttsamma och påfrestande rörelser. Den robotiska hjälpande handen förbättrar inte bara medarbetarnas arbetsmiljö, utan ger dem också tid över till mer värdeskapande uppgifter – utan att de förlorar jobbet.

Ett bra exempel på användning av cobotar i praktiken i livsmedelsindustrin återfinns hos Otelli, ett företag som tillverkar premiumglass och patisserier i Haarlem, som ligger i västra Nederländerna. Otelli säljer sina produkter till hotell, restauranger och cateringfirmor. Företaget har 350 produkter i lager och en egen flotta med leveransbilar som kör ut de utsökta desserterna direkt till runt 1 500 kunder som regelbundet beställer produkter.

Tar över monotona uppgifter
Företaget använder Tetra Pak® robotglassfyllare M1 för att utföra det monotona arbetet med att fylla hundratals glasstubförpackningar på 2,5 till 4,5 liter varje dag. Tidigare utfördes fyllningen för hand.

Roboten är en kompakt lösning som utvecklats specifikt för glassfyllning av Tetra Pak i samarbete med Universal Robots. Det är en samarbetande robot som arbetar bredvid operatören, som inte behöver någon säkerhetsbur. Sensorer styr cobotens kraft och om coboten oavsiktligt stöter emot operatören stannar den omedelbart. För att skydda operatören är munstyckena utformade med runda kanter och fyllningsventilen har inga åtkomliga klämpunkter.

Robotfyllaren är ansluten till en frys med kontinuerlig frysning och kan fylla 12 förpackningar per minut eller 2 400 liter glass i timmen. Den fyller varje tubförpackning med exakt samma volym varje gång och simulerar till och med kreativa mönster. Otelli strävar alltid efter perfektion när de skapar sina utsökta desserter. Ett vackert utseende är lika viktigt som delikat smak. Glassmakronerna tillhör deras mest populära produkter, det är en dessert där gourmetglass omges av två knapriga skal.

Kontrasten mellan en färgsprakande värld fylld av handgjord glass, lyxiga patisserier och desserter av högsta kvalitet och en automatiserad och effektiv produktion med en cobot kunde inte vara större. Trots det möts dessa världar hos Otelli, som inte bara tillverkar sin egen glass utan också har ett eget bageri och chokladstudio. ”Inget annat företag i Nederländerna gör det vi gör”, berättar Jaco de Vreugd.

Tetra Pak robotglassfyllare M1 är en banbrytande innovation som löser svårigheterna i samband med manuell framställning av kvalitetsglass – inte bara när det gäller produktkvalitet och produktionskostnader, utan även aspekter som ergonomi och operatörssäkerhet. Den främsta anledningen till investeringen i en cobot är att den frigör tid för medarbetarna, förklarar Jaco. Maskinen har tagit över arbetet med att fylla tubförpackningar med glass i olika smaker, som utförs i korta cykler. ”Det leder till minskad sjukfrånvaro och är bättre för personalen, som kan göra andra saker i fabriken. Vi behöver till exempel fler i bageriet”, säger han.

Ordet cobot är en sammandragning av ”collaborative robot” på engelska, det vill säga en samarbetande robot. Det är en liten, användarvänlig robot avsedd att interagera med människor. De arbetar fysiskt nära människor och utför arbetsuppgifter tillsammans med dem. För att kunna göra det är de ergonomiskt utformade med rundade kanter och lätta material, och deras hastighet och kraft är ofta begränsad. Robotar är bra på upprepande, monotona uppgifter, som att fylla på en maskin gång på gång – uppgifter som kan ge en operatör arbetsskador.

Automation med cobotar är en innovation som framför allt lämpar sig för små och medelstora företag. I industrin i allmänhet, och framför allt i livsmedels- och dryckesindustrin, ökar behovet av flexibilitet och möjlighet att köra mindre serier.

Cobotar är enkla att programmera, så att livsmedels- och dryckesproducenter snabbt kan anpassa sig efter nya produkter och leveranskrav. Robotarna är små och kan därför användas till många olika tillämpningar.

www.tetrapak.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare