www.tillverkning-sverige.com
Pilz News

Pilz erbjuder kunderna skräddarsydd validering alltefter behov – säkerhetsvalidering på tre nivåer

Automationsföretaget Pilz erbjuder nu sina tjänster för säkerhetsvalidering av maskiner och anläggningar skräddarsytt alltefter krav.

Pilz erbjuder kunderna skräddarsydd validering alltefter behov – säkerhetsvalidering på tre nivåer

Nu kan maskintillverkare och maskinoperatörer få en skräddarsydd omfattning och valideringsnivå utifrån tre olika nivåer av säkerhetsvalidering. Detta säkerställer en effektiv service som är skräddarsydd enligt individuella behov – för standardenlig konstruktion av maskiner och anläggningar och för högsta säkerhet.

Efter riskbedömning, utarbetning av säkerhetskoncept och -design samt systemintegration utgör säkerhetsvalidering det sista steget mot säker idrifttagning av maskiner och anläggningar. Säkerhetsvalideringen ska säkerställa att skyddsåtgärder genomförs korrekt och att säkerhetssystemet fungerar utan några begränsningar. Säkerhetsvalideringen sker enligt internationella standarder som SS-EN ISO 13849, IEC 62061 och

IEC 61508. Den föreskriver att maskintillverkare eller maskinoperatörer måste bekräfta regelbundet att säkerhetsdesignen har genomförts korrekt.

Kraven kan dock skilja sig åt beroende på tillämpning: Gäller det flera maskiner av en typ som redan har validerats? Har det bara gjorts mindre ändringar på maskinen? Eller har komplexa och väsentliga ändringar gjorts på maskinen så att den behöver en ny CE-märkning? Vilken valideringsnivå är lämplig i de olika fallen

Kunden i fokus
Pilz ger stöd vid skräddarsydd validering och har därför utökat sitt tjänsteutbud för maskinsäkerhet: ”Hittills har vi erbjudit validering som ett fullservicepaket”, förklarar John McAuliffe, Vice President International Service Group hos Pilz. ”I vissa fall, till exempel om man köper maskiner från tillverkare som man redan har ett bra samarbete med, om man redan har identiska maskiner installerade eller om man ska genomföra mindre ändringar på befintliga maskiner, kan det räcka att göra ett mindre test.”

Baserat på beprövade metoder och mångårig kunskap inom validering erbjuder automationsexperten nu oberoende säkerhetsvalidering i steg som är olika omfattande. På så sätt gör Pilz det möjligt för maskintillverkare och maskinoperatörer att för första gången genomföra en validering individuellt efter sina egna behov och en tillhörande bekräftelse i enlighet med standarderna. Det innebär ökad effektivitet vid genomförandet.

Tre skräddarsydda nivåer
På nivå 1 innehåller valideringen en grundkontroll som visar på viktiga bristande överensstämmelser, och på

nivå 2 görs ett omfattande test av framför allt funktionssäkerheten. Detta säkerställer att nödvändiga säkerhetsåtgärder har utförts på maskinen. Valideringen på nivå 3 motsvarar en intensiv och detaljerad överensstämmelsekontroll som krävs för CE- överensstämmelse. På alla tre nivåer kan maskintillverkare och maskinoperatörer dra fördelar av Pilz-experternas fackkunskaper.

Mer information om säkerhetsvalidering från Pilz hittar du här

www.pilz.com
 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare