www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Fallstudie: Byggnadsautomation M-Bus-mätare anslutna på 10 minuter!

Svenska systemintegratören Processcomponent har hittat ett sätt att snabbt ansluta mätare till deras OptoEMU energiövervakningssystem. Detta förser fastighetsägare med realtidsdata från sina byggnader vilken kan användas till övervakning, loggning och fakturering.

Fallstudie: Byggnadsautomation M-Bus-mätare anslutna på 10 minuter!
En modern byggnad består inte bara av betong, trä eller stål. Det är också ett invecklat digitalt nätverk som kopplar samman system för kylning, värme, vatten, el etc. Ett vanligt problem för fastighetsägare och systemintegratörer är att inte alla system och maskiner kan kommunicera med varandra.

Ett exempel är mätare för värme, vatten, temperatur, energi med mera. Dessa använder ofta protokollet M-Bus som inte kan förstås av centrala kontrollsystem som ofta kommunicerar med hjälp av industriella nätverk som till exempel Modbus-TCP.

Detta problem stötte den svenska systemintegratören Processcomponent AB på när de installerade ett övervakningssystem i ett hyreshus i Göteborg. Systemet skulle samla in data från 72 lägenheter, en livsmedelsbutik, samt det centrala fläktsystemet. Runtom byggnaden fanns mätare för temperatur, energi och vatten. Problemet var att sensorerna kommunicerade via M-Bus och energiövervakningssystemet, OptoEMU från Opto22, använde Modbus-TCP.

För att lösa detta kommunikationsproblem, hittade Processcomponent Anybus M-Bus to Modbus gateway från HMS Industrial Networks. Denna gateway avkodar M-Bustelegram och mappar dem direkt mot Modbus-register. På så sätt kan sensorerna förstås av OptoEMU och deras värden dyker upp direkt i systemet.

Snabb och enkel tillgång till M-Bus data
“Vad jag gillar verkligen med Anybus gatewayen är att den är mycket lätt att använda och snabb att installera”, säger Jonas Karlsson, försäljningschef på Processcomponent AB. “Alla M-Bus-givare upptäcks automatiskt av gatewayen utan att du behöver göra någon konfiguration. Detta sparar mycket tid eftersom du inte behöver konfigurera varje mätare för sig — alla dyker upp automatiskt i systemet med serienummer, namn och aktuella värden. I själva verket behöver du inte ens vara på plats så länge du har någon som kan ansluta själva mätaren till gatewayen. Förut kunde det ta flera timmar att konfigurera en enda mätare som körde M-Bus. Med Anybus M-Bus to Modbus-TCP gateway kan vi göra det på 10 minuter!”

Så funkar det
“Själva processen är ganska enkel”, fortsätter Jonas Karlsson. “Du gör en sökning efter tillgängliga M-Bus-enheter kopplade till gatewayen, och får tillbaka Modbus-register från dessa enheter. Modbus-registerna kan tolkas av OptoEMU och därmed ge kunden realtidsdata från mätarna.“

Konfigurationen görs i ett webbaserat konfigurationsverktyg. Ingen programmering är nödvändig, värdena från mätarna dyker upp direkt hos OptoEMUn som Modbus-register vilket den kan förstå och behandla.

OptoEMU, en kraftfull lösning för energiövervakning
Processcomponent har varit mycket framgångsrika med att installera OptoEMU — ett energiövervakningssystem som samlar energidata från byggnader, elektriska kontrollpaneler och individuell utrustning som kylaggregat och kompressorer. OptoEMU levererar data så att användarna kan se det på nätet och använda den i ett affärsprogram för fakturering till exempel. Användare kan också få larm när vissa nivåer nås.

Resultatet
Byggnaden i Göteborg är nu utrustad med Anybus gateways som är anslutna till två OptoEMU-DR2 — en för de 72 lägenheterna och en för mataffären. De uppmätta värdena kan loggas till en Excel-fil som laddas ner via FTP. De kan också skickas direkt till en SQL-databas eller HMI / SCADA-system via en OPC-server (gratis från Opto22).

Eftersom fastighetsägaren nu har tillgång till realtidsvärden från de olika lägenheterna i byggnaden, har de full kontroll på hur mycket vatten, energi eller el som går åt och kan dessutom få larm när vissa nivåer uppnåtts. Tillgång till mätvärden möjliggör också snabb och automatiserad fakturering till lägenhetsinnehavaren.

“Anybus gateways har verkligen gjort livet lättare för oss och våra kunder” avslutar Jonas Karlsson på Processcomponent. “Genom att få M-Bus värden i OptoEMU snabbt och enkelt, kan vi få igång vårt övervakningssystem snabbare, vilket är bra för både oss och våra kunder.”

Fallstudie: Byggnadsautomation M-Bus-mätare anslutna på 10 minuter!
Ahe Anybus M-bus - Modbus-TCP gateway
 
Fallstudie: Byggnadsautomation M-Bus-mätare anslutna på 10 minuter!
Jonas Karlsson, Försäljningshef, Processcomponent
Fallstudie: Byggnadsautomation M-Bus-mätare anslutna på 10 minuter!
OptoEMU:n kopplad till M-Bus gatewayen

 
Fallstudie: Byggnadsautomation M-Bus-mätare anslutna på 10 minuter!
Mappningen av Modbusregister är automatiserad. Konfigurationen görs i ett webbgränssnitt.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare