www.tillverkning-sverige.com
norelem

Ta kontroll över dina tekniska utmaningar med axelkopplingar från norelem

Från exakt vridmomentöverföring till vibrationsdämpning och rörelsekontroll - kopplingar från norelem kan användas i många olika applikationer och finns i en mängd olika utföranden. I sortimentet ingår bälgkopplingar i metall, elastomer-klokopplingar, Oldham-kopplingar och styva kopplingar.


Ta kontroll över dina tekniska utmaningar med axelkopplingar från norelem

Axelkopplingar förbinder två axlar och överför roterande rörelser och vridmoment från en drivaxel till en annan drivaxel. Axlarna är sammankopplade genom antingen en styv eller en flexibel anslutning. Linjära axelanslutningar är vanligast förekommande tillsammans med flexibla axelkopplingar. Axelkopplingar används också för att kompensera för axiella och radiella felställningar och vinkelfel samt för att dämpa vibrationer och stötar.

Användningsområdena för norelems axelkopplingar är många, Marcus Schneck, VD för norelem, förklarar: "Axelkopplingar används inom en mängd olika områden och konstruktioner: från enkla drivningar i verktygsmaskiner, förpacknings och textilmaskiner till komplexa positioneringsdrivningar inom styr- och reglerteknik. Vi är glada över att göra konstruktionen och implementeringen av dessa processer lite enklare med vårt nya sortiment av axelkopplingar.”

Applikationer för axelkopplingar är uppdelade i två funktionsområden. Det första är applikationer där överföring av vridmoment och kraft är i fokus, exempelvis i pumpar, transportörsystem och agitatorer. Det andra är applikationer för positions- och rörelsekontroll, som ska sända roterande rörelser exakt och med positionsnoggrannhet, t.ex. i servo- och stegmotorer för linjära axlar.

Kopplingar för alla användningsområden

norelem erbjuder axelkopplingar som metallbälgkopplingar och elastomer klokopplingar samt utjämningskopplingar, Oldham-kopplingar och stela kopplingar. Valet av utförande beror i första hand på kraften som ska överföras och anslutningen som ska balanseras. Hur kopplingen ska monteras är också en viktig faktor. Det finns till exempel versioner med slitsat klämnav och delade klämnav. Kopplingar med löstagbara, delade klämnav kan monteras radiellt. Axel- och drivenheten behöver inte demonteras för installation eller byte av kopplingen.

En enorm fördel för alla typer av användning är att axelkopplingar är att axelkopplingar är i stort sett underhållsfria. Det är endast när det kommer elastomer-klokopplingarna som kopplingsstjärnorna, som är gjorda av polyuretan, utsatta för slitage p.g.a. åldrande och belastning. Stjärnorna kan dock enkelt bytas ut utan att hela kopplingen behöver bytas ut.

Metallbälgkopplingarna är gjorda av rostfritt stål och aluminium, varav metallbälgen är gjord av rostfritt stål och navet av aluminium och rostfritt stål. Kopplingarna är monterade antingen med slitsat klämnav eller löstagbara klämnav och finns för axeldiametrar från 3 till 70 mm, och klarar att överföra vridmoment från 0,5 till 1500 Nm.

Elastomer-klokopplingarna, tillverkade av aluminium och rostfritt stål med kopplingsstjärna av polyuretan, monteras med hjälp av slitsat klämnav eller löstagbara klämnav. De finns för axeldiametrar från 3 till 60 mm och kan överföra vridmoment från 0,7 till 525 Nm.

Utjämningskopplingar är gjorda av aluminium och rostfritt stål. De monteras med slitsat klämnav eller löstagbara klämnav. Fjäderstångskopplingarna är konstruerade för axeldiametrar på 3 till 35 mm och vridmoment på 3 till 130 Nm.

Oldham-kopplingar kan överföra vridmoment på 1 till 7 Nm, och är tillverkade av aluminium. De kan monteras på axeldiametrar från 3 till 14 mm via klämnav eller låsskruv.

De styva kopplingarna är gjorda av stål och rostfritt stål. Monteringsmetoden är slitsad och delad. Vridmoment på 16 till 2250 Nm kan överföras med axeldiametrar på 8 till 85 mm.

För mer information och produktdetaljer, besök produktgruppen kopplingar på norelems hemsida.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare