www.tillverkning-sverige.com
binder Connnector News

Det nya kontaktdonet PCB15 (Power Bayonet Connector) från binder

PCB15 från binder passar för strömförsörjning och signallänkning av utrustning via en enda kabel. Viktiga funktioner i det kompakta kontaktdonet med snabblåsning inkluderar hög effekttäthet och lättanvänd utformning, som är skräddarsydd för snabb anslutning och installation.

Det nya kontaktdonet PCB15 (Power Bayonet Connector) från binder

binder, en ledande leverantör av industriella runda kontaktdon, presenterar kontaktdonet Power Bayonet Connector PBC15. Dess storlek motsvarar en M15-gänga. PBC15 överbryggar således klyftan inom strömförsörjning mellan allmänt använda M12- och M23-don. Det kompakta, men ändå robusta kontaktdonet passar för strömförsörjning, särskilt till trefasmotorer eller frekvensomvandlare. Det har 3 anslutningsben för kraft, till exempel för att leverera de 3 spänningsfaserna i en 3-fasmotor, 2 extra anslutningsben för signalöverföring, samt en skyddande jordkontakt (PE).

PBC15-donet specificeras i standarden DIN EN IEC 61076-2-116. Snabblåsningen säkerställer enkel, snabb och tillförlitlig låsning med ett kvarts varv. Terminering tillhandahålls av skruvklämmor. PBC15 är till att börja med tillgängligt från binder som kablingsbara hon- eller hankontakter, i båda fallen som oskärmad eller skärmad variant.

Användningsområden
Tack vare de nominella värdena 630 V och 16 A för strömgränssnittet passar det runda kontaktdonet för strömförsörjning av små till medelstora drivenheter. Med nominella värden på 63 V och 10 A kan signalanslutningarna användas för att exempelvis styra bromsar eller för bevakning av driftsparametrar som temperaturer. De skärmbara varianterna av kontaktdonet Power Bayonet Connector är förberedda för användning i miljöer som utsätts för elektromagnetisk störning. Typiska tillämpningar är inom intralogistik, fabriks- och processautomation, samt maskinteknik.

Kompakt utformning
Den kompakta utformningen av PBC15 är en unik egenskap: å ena sidan erbjuder den mycket lite utrymme för den isolering som är lämplig för spänningsnivåerna. Å andra sidan kräver den höga stömmen ledningsmått på upp till 2,5 mm2 och tillräckligt stora kontakter för att på idealiskt sätt kunna ansluta ledningarna. Likväl lyckades binders ingenjörer utforma PBC15 på ett sådant sätt att det är möjligt att bekvämt montera med hjälp av skruvklämterminalerna.

En annan utmaning var kopplingen av PE-anslutningsbenet, som här utgör mittkontakten, till kontaktdonets kapsel. Anslutning ordnades med hjälp av en fjäderplatta som pressas ihop med PE-kontakten inne i kontakthylsan, vilket därmed ger säker koppling till kapseln.

Philipp Zuber, binders produktchef säger:
- Med PBC15 har vi lyckats skapa ett effekttätt och lättanvänt kontaktdon som är idealiskt för små och medelstora 3-fasmotorer. Med hög ampacitet på de tre strömkontakterna och två signalanslutningar är kontaktdonet extremt mångsidigt när det gäller att leverera ström till automationskomponenter och drivenheter. Den snabba låsningen liksom skruvklämtermineringen möjliggör för användare att enkelt och snabbt ansluta och installera kontaktdonet.

Standardisering
Elektrisk anslutning för små och medelstora 3-fasdrivenheter har hittills ofta präglats av produkter från olika tillverkare som har haft olika konstruktioner för anslutning av samma motor. Sådana produkter är inte utbytbara. En arbetsgrupp bestående av olika företag, däribland binder, tog fram ett standardiseringsförslag för att skapa ett enhetligt gränssnitt för detta tillämpningsområde. Förslaget publicerades i april 2022 som det officiella utkastet till standarden DIN EN IEC 61076-2-116. Kontaktdonet Power Bayonet Connector från binder uppfyller denna standard, vilket gör att kunderna kan uppnå en betydande grad av oberoende från enskilda leverantörer när de utvecklar sina tillämpningar.

www.binder-connector.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare