www.tillverkning-sverige.com
Universal Robots News

UNIVERSAL ROBOTS: AI SÄNKER TRÖSKELN FÖR AUTOMATION

Medan chatbotar fortfarande befinner sig i ett tidigt skede av att förändra hur vi kommunicerar och samlar information, gör AI-tekniken redan skillnad på en annan arena: tillverkningsindustrin.

UNIVERSAL ROBOTS: AI SÄNKER TRÖSKELN FÖR AUTOMATION

Fördelarna med synergin mellan AI och cobotar är flera. Tillverkare som vill använda automatisering för att lösa sina affärsutmaningar så som arbetskraftsbrist, förbättra medarbetarnas välbefinnande eller att höja kvaliteten eller produktiviteten, kan nu lösa extremt komplexa uppgifter, tack vare AI. AI-produkter ger tillverkarna en helt ny nivå av flexibilitet och enkelhet, samtidigt som de höjer kvaliteten och tillförlitligheten då AI gör det möjligt för cobotar att hantera variationer i position, form eller rörelse.

Coboten får människoliknande uppfattningsförmåga
AI gör det möjligt att skapa människoliknande uppfattningsförmåga hos coboten. Människor kan titta på oordnade föremål och omedelbart se skillnaden och förstå vilka av dem som kan hanteras. Detta har inte en robot tidigare kunnat hantera. Därför har binpicking av ostrukturerade föremål traditionellt ansetts vara ett mycket svårt problem att lösa.

Med hjälp av skannrar och kameror kan visionssystem identifiera objekten och informera coboten om den snabbaste och säkraste vägen för att hantera dem. Coboten förses med uppskattning av läge och banplaneringsdata som säkerställer att roboten tar en säker, kollisionsfri väg för att uppnå sitt mål. Dan Lämkull på Volvo Cars ser binpicking som ett nästa steg i automatisering för dem.

Förbättras ständigt och automatiskt
När coboten arbetar samlar AI-applikationen in data, och med hjälp av datan kan algoritmen kontinuerligt optimera, justera och förbättra robotens prestanda.

Självlärandet innebär att automationslösningen kommer att förbättras för varje dag som går, utan att man behöver lägga tid och pengar på uppdateringar eller uppgraderingar av lösningen. Ett exempel på självlärande är lösningen som RightHand Robotics och Apotea tagit fram: en cobot som plockar ihop unika ordrar. Coboten behöver inte programmeras för varje specifik kombination utan AI-algoritmen lär sig allt eftersom den plockar. Genom att man inte behöva lägga tid på att lära ut eller programmera roboten får företagen ännu större flexibilitet och kan ändra vilka föremål som hanteras utan att behöva lägga tid på omprogrammering.

AI förbättrar kvalitén vid tillverkning genom bildanalys
AI kopplat till cobotar förbättrar inte bara montering, plock och palletering. Det kan även förbättra kvalitén. Det svenska företaget Gimic från Växjö ”sätter digitala ögon i produktionslinjerna”. Gimic använder cobotar från Universal Robots för att antingen hålla kameran och vara flexibel med den eller för att plocka upp detaljer och ta dem till kameran. Bilden analyseras sen av AI.
 
www.universal-robots.com


  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare