www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

Intelligent och anpassningsbar drivstyrning - hybrida lösningar för centraliserad och decentraliserad drivstyrning

Bargteheide - På SPS IPC Drives-mässan i Nürnberg 2015 visade NORD DRIVESYSTEMS smarta styrlösningar för synkrona motorer och induktionsmotorer. Presentationens huvudfokus var frekvensomriktarserien SK 200E. Dessa tekniskt avancerade enheter ligger i framkant av elektronik för decentraliserad drivstyrning och har en inbyggd positioneringsfunktion, högsta möjliga överbelastningskapacitet och ett mycket brett effektintervall (0,25 kW till 22 kW). Nord visade frekvensomriktarnas stora flexibilitet, och då särskilt i storskaliga installationer med centraliserad automation. Då de normalt styrs av en fältbuss eller industrinätverk kan de enkelt och snabbt kopplas bort via en omkopplare, vilket är användbart vid till exempel underhåll. Uppgifter så som positionering tas då över av den omriktarinbyggda PLC:n. Om kommunikationen med ett styrsystem på högre nivå oväntat bryts kan en SK 200E fortsätta köra viktiga processteg själv för att minska produktionsbortfall.

Intelligent och anpassningsbar drivstyrning - hybrida lösningar för centraliserad och decentraliserad drivstyrning
Bild: NORDs omriktare för distribuerad drivstyrning i applikationer upp till 22 kW kan nu även styras med mobila enheter.

Den inbyggda PLC:n gör att drivrelaterade funktioner kan byggas in i omriktaren, så som logiska sekvenser som normalt hanteras av en extern PLC. Under ytterligare en demonstration visades en dedikerad drivenhet för pump-applikationer som kan detektera blockeringar och själv försöka lösa dessa genom upprepad ändring av motorns hastighet och riktning. Om detta lyckas ta bort blockeringen återupptar drivenheten sin normala drift, annars skickar den ett felmeddelande till ett högre styrsystem. I kundapplikationer kan även andra funktioner läggas till så att öppna ett parallellt flöde. Mässans besökare fick även prova på ett nytt sätt att fjärrstyra en omriktarstyrd växelmotor med en mobil enhet. 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare