www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

HMS Networks förvärvar Red Lion Controls och utökar väsentligt sin närvaro i Nordamerika HMS Networks AB (publ)

HMS, en global leverantör av industriell informations- och kommunikationsteknologi, har ingått ett bindande avtal med Spectris Group Holdings Limited om att förvärva Red Lion Controls, en väletablerad leverantör av industriella automationslösningar baserad i USA, genom att förvärva 100 procent av aktierna i Red Lion Controls Inc. och Red Lion Europe GmbH samt vissa tillgångar i andra jurisdiktioner ("Red Lion"), vilket väsentligt utökar HMS närvaro på den nordamerikanska marknaden och kompletterar HMS erbjudande.

HMS Networks förvärvar Red Lion Controls och utökar väsentligt sin närvaro i Nordamerika HMS Networks AB (publ)

Förvärvet i korthet
  • HMS har ingått ett bindande avtal om att förvärva Red Lion för en kontant köpeskilling om 345 miljoner USD (motsvarande cirka 3 600 miljoner SEK)1 , på kassa- och skuldfri basis (Eng. Enterprise Value).
  • Red Lion är en väletablerad leverantör av industriella automationslösningar med en innovativ produktportfölj med premiumvarumärken, baserad i USA. Förvärvet kommer väsentligt stärka HMS närvaro i Nordamerika och möjliggöra merförsäljning av både HMS och Red Lions produkter genom deras respektive marknadskanaler.
  • HMS och Red Lion hade tillsammans en årlig omsättning överstigande 4,4 miljarder SEK2 , med en justerad EBIT-marginal om cirka 24 procent, under tolvmånadersperioden som slutade den 30 september 2023.3 
  • Förvärvet förväntas slutföras under första halvåret 2024, villkorat av sedvanliga regulatoriska godkännanden och slutförandevillkor (Eng. closing conditions).
 
"Vi är mycket glada att välkomna Red Lion till HMS Networks-familjen. Företagen kompletterar varandra väldigt bra både när det gäller produkter, geografisk närvaro och kulturella aspekter. Kombinationen av Red Lions produktportfölj, som kompletterar HMS erbjudande och har begränsad överlappning, tillsammans med den geografiska matchningen där Red Lion har en stark position på den attraktiva nordamerikanska marknaden och HMS har sina kärnmarknader i Europa, kommer att generera goda möjligheter för framtida merförsäljning.


HMS Networks förvärvar Red Lion Controls och utökar väsentligt sin närvaro i Nordamerika HMS Networks AB (publ)

Red Lions "Access"-produkter passar väl ihop med HMS Anybus- och Ewon-produktlinjer, medan Red Lions "Connect"-erbjudande tillför det HMS har sökt efter i flera år; ett starkt Ethernet Switch-erbjudande med en stark marknadsposition. Därtill skapar Red Lions "Visualize"-erbjudande nya möjligheter för HMS att utforska datavisualiseringserbjudandet, som blir alltmer intressant med sin centrala roll inom industriell automation och dess förmåga att erbjuda mervärde utöver HMS uppkopplings- och nätverkserbjudande.
 
Vi ser fram emot att börja samarbeta och att förverkliga synergierna mellan företagen samt möjliggöra för varandra att ta nästa steg på vår gemensamma framtidsresa när transaktionen är slutförd.", säger Staffan Dahlström, VD för HMS. 
 
Strategiska motiv
HMS har ingått ett bindande avtal om att förvärva Red Lion för en kontant köpeskilling om 345 miljoner USD (motsvarande cirka 3 600 miljoner SEK)1 , på kassa- och skuldfri basis (Eng. Enterprise Value).
 
För HMS är det av strategisk betydelse att stärka sin närvaro på den attraktiva nordamerikanska marknaden och förbättra sitt produktutbud med produkter och erbjudanden som är specifikt utvecklade för att möta efterfrågan på den nordamerikanska marknaden.
 
Förvärvet förväntas möjliggöra flera merförsäljningssynergier för HMS och Red Lion, delvis genom att dra nytta av varandras olika marknadskanaler. Med den absoluta majoriteten av sin omsättning i Nordamerika, kombinerat med ett väletablerat distributionsnätverk, har Red Lion en stark position i Nordamerika, varigenom HMS kommer att kunna öka försäljningen av HMS gateway- och remote access erbjudande. Med cirka 60 procent av sin omsättning i de stora automationsmarknaderna i Europa och välutvecklade marknadskanaler kommer HMS att kunna möjliggöra merförsäljning av utvalda delar av Red Lions erbjudande.
 
Dessutom förväntas förvärvet skapa synergier inom forskning och utveckling samt produktutveckling för flera delar av både HMS och Red Lions erbjudanden, vilka kommer att utforskas ytterligare efter att transaktionen har slutförts.
 
Red Lion i korthet
Red Lion, med huvudkontor i York, Pennsylvania, USA, är ett väletablerat industriellt dataföretag med en historia på över 50 år. Företaget hjälper industriella organisationer över hela världen att utnyttja värdet av data genom att utveckla och tillverka innovativa och skalbara produkter och lösningar som hjälper dem att få realtidsdata och visibilitet för att öka produktivitet. Red Lions huvudsakliga kunder är verksamma inom fabriksautomation, alternativ energi, olja och gas, eldistribution (Eng. Power and utilities), transport samt inom vatten- och avloppssegmentet.
 
Red Lions erbjudande är fokuserat kring tre huvudproduktlinjer:
 
  • Access-produkter möjliggör för industriella slutkunder att få maximalt värde från sina uppkopplade maskiner och utrustning genom att erbjuda molnanslutning, edge intelligence och remote access. Denna produktlinje inkluderar industrigateways, protokollkonverterare, routers och accesspunkter.
  • Connect-produkter möjliggör och skyddar kommunikationen mellan olika industriella enheter på ett säkert, pålitligt och enkelt sätt för att maximera driftsprestanda och systemtillgänglighet, där Industrial Layer 1 och 2 Ethernet Switches utgör de huvudsakliga delarna av denna produktlinje.
  • Visualize-produkter möjliggör för maskinoperatörer att anskaffa, hantera och interagera med sina data för att ytterligare optimera prestandan i sina processer i utmanande och hårda miljöer, där operatörspaneler (Eng. Human Machine Interfaces, HMI och Panel Meters) utgör de huvudsakliga produkterna.
Red Lion har fyra utvecklingsanläggningar, belägna i York, Pennsylvania (USA), Mobile, Alabama (USA), Dinkelsbühl i Tyskland och Pune i Indien, samt produktionsanläggningar i York och Dinkelsbühl. Red Lion har cirka 400 anställda globalt, varav cirka 300 anställda i USA.
 
Regulatoriska godkännanden och slutförande
Slutförandet av förvärvet förväntas äga rum under det första halvåret 2024, förutsatt att sedvanliga slutförandevillkor uppfylls, inklusive inlämning till och godkännande från behöriga myndigheter enligt det amerikanska regelverket Hart-Scott-Rodino Antitrust Improvement Act från 1976 samt inlämning till och godkännande från amerikanska Committee on Foreign Investment.
 
Denna information är sådan som HMS Networks AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, klockan 18.00 CET, den 11 december 2023.



1Fastställs i SEK vid förvärvets fullföljande.
2 Baserat på FX för motsvarande period.
3 Under antagandet att Red Lion skulle ha varit en del av HMS under samma period. Se avsnittet “Kombinerad finansiell översikt och påverkan på HMS räkenskaper” för ytterligare information om antaganden.


 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare