www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB ROBOTICS SAMARBETAR MED XTALPI FÖR ATT BYGGA INTELLIGENTA AUTOMATISERADE LABORATORIER

Över hundra kollaborativa GoFa™ robotar från ABB automatiserar labbarbetsstationer, vilket främjar forskning och utveckling (FoU) inom kemi och biovetenskap.

ABB ROBOTICS SAMARBETAR MED XTALPI FÖR ATT BYGGA INTELLIGENTA AUTOMATISERADE LABORATORIER

ABB Robotics och XtalPi har ingått ett strategiskt samarbete om att producera ett antal automatiserade labbarbetsstationer i Kina. De nya automatiserade laboratorierna kommer att stärka produktiviteten för FoU-processerna inom bioläkemedel, kemiteknik och kemi, samt nya energimaterial.

XtalPi arbetar med att driva på en intelligent och digital omställning inom biovetenskap och nya material i kemikalieindustrin. 2022 köpte AI-teknikföretaget in över 100 GoFa-cobotar för att skapa automatiserade labbarbetsstationer vid testanläggningen i Shanghai i Kina. I år lanserade XtalPi officiellt det automationscentrerade varumärket XtalPi Intelligent Automation i syfte att bistå forskare med hjälp av automationsutrustning. Tillsammans med ABB Robotics använder sig XtalPi Intelligent Automation av GoFa™-cobotar för att automatisera de syntes- och kristalliseringsprocesser som används vid framtagningen av nya läkemedel och material för deras kunder.

De automatiserade labbarbetsstationerna kan anpassas efter specifika krav med ett antal moduler som kompletterar olika experimentsteg. ABB:s GoFa-cobotar utför repetitiva, manuella uppgifter och arbetar oavbrutet, vilket ökar hastigheten på experimenten. De stora volymer högkvalitativa data som genereras ökar effektiviteten i DMTA-forskningscykeln (Design-Make-Test-Analyze) och ger en stabil grund för att driva på AI inom vetenskap.



GoFa-cobotarna används av XtalPi Intelligent Automation för att ta fram arbetsstationer för beredning, utspädning och filtrering, reaktionsarbetsstationer, arbetsstationer för UPLC-testning, arbetsstationer för handskboxar, lager för prover samt automatiskt styrda fordon (AGV) så att forskning och utveckling i labben blir snabbare och effektivare.

Varje automatiserad arbetsstation kan utföra hundratals olika experiment: ABB:s GoFa-cobotar arbetar i en rad olika utmanande miljöer, bland annat handskboxar – utan fukt eller syre – samtidigt som de utför intrikata arbetsuppgifter som öppning av lock och utplacering av labbutrustning, hantering av vätskor, tillsats av prover, filtrering, utspädning, magnetomrörning, snabb provtagning och UPLC-testning. Minimal övervakning krävs. AMR-enheter (Autonomous Mobile Robots) som är utrustade med GoFa-cobotar överför prover automatiskt mellan olika arbetsstationer, vilket ökar effektiviteten samtidigt som det håller kostnaderna nere ytterligare.


ABB ROBOTICS SAMARBETAR MED XTALPI FÖR ATT BYGGA INTELLIGENTA AUTOMATISERADE LABORATORIER

Automatiserade lager för prover är utrustade med en GoFa-cobot och fyra roterande armar, vilket ger kompakta och effektiva lagrings- och plockningssystem för laboratoriereagenser så att processen blir effektivare och helt spårbar.

Detta är ABB Robotics senaste projekt på labbautomationsmarknaden där man ser en betydande tillväxt med intäkter på 5,1 miljarder dollar 2022, en siffra som förväntas stiga till 7,1 miljarder dollar 2028.

www.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare