www.tillverkning-sverige.com
NSK

Först i världen: ultraljudstestning ger mycket precisa förutsägelser om lagerlivslängden

Efter flera år av forskning och utveckling reviderar NSK den grundläggande dynamiska belastningsklassen för många lager med upp till dubbla motsvarande livslängd för rullkontakter (utan någon förändring i design eller material).


Först i världen: ultraljudstestning ger mycket precisa förutsägelser om lagerlivslängden
Icke-metalliska inneslutningar i de inre rullbanorna är en betydande faktor bakom avflagning

NSK är det första företaget på 60 år som gör ett betydande genombrott i beräkningsteknikerna för lagers livslängd vilket hjälper slutanvändarna att förbättra produktivitet och förbättra miljöskyddet.

Vissa ingenjörer förvånas kanske av att få höra att de grundläggande formlerna som används för att beräkna lagerlivslängd är mer eller mindre samma som de angivna i rapport från 1962 av International Federation of the National Standardizing Associations (ISA), föregångaren till International Organization for Standardization (ISO). År 2023, mer än sex decennier senare, har NSK lärt sig ytterligare några saker om att beräkna och förutsäga lagerlivslängd, vilket gör att det är dags att ompröva utvärderingsteknikerna för denna kritiska parameter..

Projektet påbörjades för omkring 20 år sedan när NSK upptäckte ett växande gap mellan lagerlivslängd som beräknades enligt ISO-standarden och den faktiska lagerlivslängden som verifierades genom uthållningstest. En mer detaljerad studie påbörjades.

Vid den tidpunkten bekräftade NSK att livslängden på dess lager var ungefär 20 gånger längre än livslängden som förväntades enligt ISO-standarder. Idag, år 2024, kan livslängden hos NSK lager vara mer än 50 gånger längre. Det är bra att vara försiktig men längre lagerlivslängd är bra för att förbättra produktiviteten och skydda miljön genom att minska utbytesfrekvensen och mängden avfall.


Först i världen: ultraljudstestning ger mycket precisa förutsägelser om lagerlivslängden

NSK:s forskning visade att under välsmorda förhållanden är lagerstålets sammansättning och kvalité (mängden orenheter) en mer precis indikator för att förutsäga hur länge ett lager kommer att hålla. När företaget fortsatte sin forskning insåg ingenjörerna emellertid att en utvärderingsmetod baserad på brottsmekanik skulle kunna ge mer meningsfulla insikter.

Teknikutveckling påbörjades genom ett öppet innovationsprojekt mellan NSK och Kyushu Universitet. Resultatet blev att en kvantitativ utvärderingsmetod skapades vilken kunde fastställa vilka faktorer som påverkade sprickbildningen i ett material och i vilken omfattning. I synnerhet genom att kombinera den nya metoden med inspektion med ultraljudsteknik vilken skannar icke-metalliska inneslutningar i en stor mängd stål upptäckte NSK att man kunde förutsäga livslängden för sina lager med mycket högre noggrannhet.


Först i världen: ultraljudstestning ger mycket precisa förutsägelser om lagerlivslängden
Storleken och mängden icke-metalliska inneslutningar hjälper till att förutsäga rullagrens livslängd.

Med skapandet av metoden med Micro-UT ultraljudsinspektion är det idag möjligt att inspektera mer än 3000 gånger så stor mängd stål jämfört med konventionella mikroskopsmetoder på bara 20 % av tiden. NSK har redan dessa innovativa testsystem på plats på sina teknikcenter världen över.

Företagets aktuella katalog innehåller ett mycket stort antal lagertyper och kundernas användningar och förutsättningar skiljer sig också åt. För att säkerställa att kunder kan använda NSK lager med tillförlit granskar företaget de grundläggande dynamiska belastningsklasserna med beaktande av lämpliga säkerhetsmarginaler. Kunderna kan vara trygga i att uppdateringsprocessen kommer att ske baserat på välunderbyggd metodik som stöds av omfattande empirisk data. Uppgraderade värden kommer att ligga väl inom det säkra intervallet.

www.nsk.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare