www.tillverkning-sverige.com
EPLAN

Nästa steg: "Thermal Design-integration"

Vid SPS IPC Drives 2015 presenterar EPLAN, Phoenix Contact och Rittal konceptet "Thermal Design Integration" - som omfattar nya möjligheter för den standardiserade utformningen av energieffektiva kontrollskåp med hjälp av klimatkontrollsystem. Denna integrerade virtuella teknik innebär att företag kan undvika konstruktionsfel med klimatkontrollsystem och förhindrar onödiga driftstopp och servicesamtal och minskar därmed kostnaderna och samtidigt öka processkvaliteten.därmed kostnaderna och öka samtidigt processkvaliteten.

Nästa steg:  Thermal Design-integration
Figur 1: Återgivning av värmeförlustfördelning inom ett styrskåp. Till vänster: Traditionell kapsling. Till höger: Visning av värmeförlustfördelning. En komponents färg motsvarar dess värmebelastning - komponenterna som visas i rött är de som företrädesvis ska kylas.

På SPS IPC Drives presenterar samarbetspartnerna EPLAN Phoenix Contact och Rittal konceptet Thermal Design Integration, en integrerad lösning som består av digitala produktdata, mjukvarubaserad projektplanering och nyutvecklade klimatkontrollösningar. Det ger användare inom elskåpsteknik kraftfulla och varaktiga förbättringar när det gäller design, kylning och problemfri drift av kopplingsskåp. Konstruktörer kan verifiera sina monteringslayouter när det gäller överväganden kring klimatreglering och kan interaktivt vidta åtgärder för bästa möjliga klimatkontrollösning.

I framtiden kommer virtuell 3D-designplanering i Eplan Pro Panel att utökas med riktade specialfunktioner. Det centrala målet är att kommunicera funktionalitet, prestandagränser och integrationsmöjligheter till konstruktörer av kontrollskåp för de enskilda klimatkontrollsystemens variationer så att de kan utveckla den mest effektiva lösningen så intuitivt och så enkelt som möjligt.

Förhindra »hot spots»

Formgivare behöver en översikt av var komponenter som kräver särskild kylning är belägna inom elskåpet, för att optimalt placera klimatkontrollkomponenterna. Det är viktigt att undvika så kallade hot spots från allra första början. Eplan Pro Panel kommer under hösten 2016 att ha nya funktioner som färgar installerade komponenter olika beroende på deras värmebelastning, som beräknas på basis av den maximala värmeförlusten i förhållande till storleken på den installerade komponenten.

Konstruktörer får också information om fördelningen av värmebelastningen inom hela skåpet. Om det finns en obalans i fördelningen kan detta rättas till när som helst med riktade förändringar i monteringslayouten. All information som krävs görs tillgänglig som enhetsdata via EPLAN Data Portal. För detta ändamål är Phoenix Contact den första tillverkaren som tillhandahåller relevanta enhetsdata för att integrera sina komponenter i EPLAN Data Portal, inklusive värden som maximal värmeförlust, minsta avstånd och flödesriktningar om enheten har egen ventilation.


Optimal klimatkontroll och riktad kylning


För perfekt och problemfri luftcirkulation i elskåpet kräver konstruktörer visuell hjälp för att jämföra komponenters monteringslägen med klimatkontrollsystemets bestämningsfaktorer. Utrymmen som måste förbli fria för luftcirkulation och områden med ideala klimatförhållanden visas grafiskt vid användning av Rittals klimatkontrollösningar. Utrymmen som är avstängda för luftcirkulation kan inte användas för montering av komponenter eftersom klimatkontrollkomponenterna hindras att leverera nödvändiga volymer kall luft.

Visualisering av luftflöde och värmeförlust

Det optimalt klimatkontrollerade området beskriver området där en klimatkontrollanordning pålitligt kan kyla komponenter tack vare bra flödeskapacitet. Eplan Pro Panel visualiserar motsvarande relevanta enhetsparametrar - till exempel maximalt drivkraftsavstånd för kylluft samt vinkeln på den luft som strömmar in i enheten och/eller ut ur enheten. Detta tar också hänsyn till det faktum att hastigheten på flödet minskar med avståndet från enheten och därmed begränsas enhetens drivkraftsavstånd.

Endast med hjälp av en luftavledare kan turbulenta flödesregioner elimineras så att kylluften går in i skåpet parallellt med dörren. De enhetsspecifika tillbehör som är nödvändiga för detta tas med i beräkningen för notering om det optimalt klimatkontrollerade området. I framtiden kommer alla nödvändiga uppgifter och information att ingå som en del av produktdata för respektive Rittal-baserade klimatstyrkomponenter och göras tillgängliga via EPLAN Data Portal. Användningen av Eplan Pro Panel möjliggör exakt kontroll för en rad olika testkörningar.

Nästa steg:

Figur 2: Till vänster: En dörrkonstruktion, där det optimala klimatkontrollerade området inte når skåpsväggen. Mitten: För sidoväggsmontering till vänster ligger alla komponenter i det optimalt kylda området. Till höger: De utrymmen som blockerats för luftcirkulation är fria från hinder.

Phoenix Contact

Phoenix Contact är världsledande på komponenter, system och lösningar inom elteknik, elektronik och automation. Det familjeägda företaget har mer än 14,000 anställda runt om i världen och en omsättning på 1,770 miljoner € 2014. Phoenix Contact Group består av tio företag och mer än femtio försäljningsbolag globalt samt trettio lokalkontor internationellt. Företagets produktspektrum omfattar komponenter och systemlösningar för energiförsörjning, bland annat vind- och solenergi, maskinteknik och kontrollskåpsteknik.

Rittal

Rittal, med huvudkontor i Herborn, Tyskland, är världens ledande systemleverantör av skåp, kraftdistribution, klimatkontrollsystem, IT-infrastruktur samt programvara och tjänster. Rittals systemlösningar återfinns i nästan alla branscher, främst inom fordonsindustri, energiproduktion, i maskin- och anläggningsteknik samt även inom IT-och kontrollbranscher. Rittal finns över hela världen med cirka 10,000 anställda och 58 dotterbolag.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare