www.tillverkning-sverige.com
Vattenfall News

HALVVÄGS FÖR VATTENFALLS STORA DAMMPROJEKT İ LİLLA EDET

Vattenfalls har nu nått halvvägs med det stora dammprojektet, en ny damm som möter framtidens förväntade högre vattenflöden och krav.

HALVVÄGS FÖR VATTENFALLS STORA DAMMPROJEKT İ LİLLA EDET

Vattenfall investerar flera hundra miljoner kronor och kommer att ersätta den befintliga dammen vid Lilla Edets kraftstation i Göta älv med en helt ny. Den befintliga dammen börjar nå slutet av sin livslängd och den nya dammen säkerställer dessutom att framtidens förväntade högre vattenflöden i älven kan hanteras.

Projektet är ett led i Vattenfalls arbete med att göra säkra dammar ännu säkrare och anpassa kraftstationens förmåga att släppa förbi vatten vid höga flöden. Under arbetets gång kommer sjöfarten i slussen och på Göta älv att fortgå som vanligt.

Efter initiala utmaningar med byggnationen av fångdammen har arbetena med nya betongdammen löpt på enligt plan och alla större betongarbeten för etapp 1 slutförs före årsskiftet. Under april månad påbörjas ytterligare ett omfattande steg då två nya utskovsluckor monteras.

Fakta:
  • Vattenfall Vattenkraft AB är beställare och stöttar med driftpersonal, Sweco Sverige AB är konstruktör och NCC Sverige AB är entreprenör.
  • Uppdragets huvuduppgift är att riva den 95 meter långa gamla föråldrade betongdammen mellan vattenkraftstationen och Inlandsön och dess över hundra år gamla luckor och bygga en 125 meter ny betongdamm. Dessutom installeras fyra nya moderna större dammluckor.
  • Byggtid: 2021-2027
  • Cirka 5000 m3 klimatsmart betong har använts hittills.
  • Detta är Vattenfalls vattenkrafts största projekt i Göta älv sedan början 1990-talet.
  • Lilla Edets vattenkraftstation har en installerad effekt på 46 MW, i hela Göta älv är den installerade effekten 300 MW.
  • Bygget av Lilla Edet påbörjades 1918 och togs i drift 1926. Det var den femte av Vattenfalls vattenkraftstationer som byggdes i Sverige efter Trollhättan, Porjus, Älvkarleby och Motala. Syftet var att försörja den västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg med el.

www.vattenfall.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare