www.tillverkning-sverige.com
Vattenfall News

VATTENFALL: FÖRSTA TÅNGEN FRÅN KRIEGERS FLAK SKÖRDAS I VÅR

2024 blir ett år med flera milstolpar i projektet WIN@sea, där danska forskare arbetar med att producera livsmedel under havsytan vid Skandinaviens största vindkraftspark, Vattenfalls danska Kriegers Flak.

VATTENFALL: FÖRSTA TÅNGEN FRÅN KRIEGERS FLAK SKÖRDAS I VÅR

Det är inte bara produktion av fossilfri energi som står i centrum vid Kriegers flak i Östersjön öster om Danmark i år. Man kommer nämligen även att skörda tång, lägga ut linor för musslor och studera torskbeståndet i området runt Vattenfalls havsbaserade vindkraftspark, danska Kriegers Flak.

Det här sker som en del av projektet WIN@sea, ett projekt där flera danska universitet och företag ska undersöka hur man på bästa sätt kan producera fossilfri energi och livsmedel på en och samma plats, och samtidigt förbättra havsmiljön och den biologiska mångfalden i området.

Outnyttjad potential för havsbaserad vindkraft
Produktionen av tång och musslor ska ske i området mellan turbinerna, men ett särskilt fokus läggs även på områdena runt turbinernas fundament på havets botten. På havsbotten har stenblock placerats för att skydda turbinernas fundament, och samtidigt fungera som konstgjorda rev. Forskarna i WIN@sea ska undersöka vilken betydelse dessa konstgjorda rev har för områdets biologiska mångfald, till exempel när det gäller beståndet av torsk. De konstgjorda stenreven tas alltså tillvara i projektet, så att vindkraftsparken kan användas till annat än bara fossilfri energiproduktion.

När den första tången skördas från Kriegers flak under våren ska livsmedelskvaliteten analyseras. Därefter ska tången bland annat användas på WIN@seas matlagningsskola för familjer, där en av rätterna kommer att vara tångpasta. Under året planerar man även att lägga ut linor för odling av musslor, och efter sommaren åker ett antal sportfiskare och forskare ut till vindkraftsparken, där de kommer att räkna, mäta och väga en del av torskbeståndet i området kring vindkraftsparken.


VATTENFALL: FÖRSTA TÅNGEN FRÅN KRIEGERS FLAK SKÖRDAS I VÅR

Internationell uppmärksamhet
WIN@sea är ett samarbetsprojekt mellan Aarhus universitet, Danmarks tekniska universitet, Köpenhamns universitet, tång- och musselodlaren Kerteminde Seafarm, Kattegatcentret och Vattenfall. Därför samlades 47 internationella forskare från över sju olika länder den 9 januari på Vattenfalls anläggning i Klintholm. Här inledde forskarna ett händelserikt år för WIN@sea och tittade närmare på projektet och aktiviteterna runt Kriegers flak.

Projektet får stöd från Velux Fonden, Aage V. Jensen Naturfond och även genom EU:s fyrtornsprojekt Olamur.

Läs mer om WIN@sea här

www.vattenfall.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare