www.tillverkning-sverige.com
MAYR

Kopplingar ger korrekta mätresultat

Backlashfria, vridstyva ROBA®-DS-axelkopplingar för flänsmätning i dynamometrar

Kopplingar ger korrekta mätresultat
Fig.1: Backlashfria och vridstyva ROBA®-DS skivpackkopplingar kompenserar för radiell, axiell och vinkelaxelförskjutning. De ger således inte bara exakt mätresultat, utan skyddar också lagren som är installerade i axel-/maskintåget mot slitage

Viktiga komponenter för vridmomentmätningsflänsar i provbänkar är axelkopplingar, som tillförlitligt kompenserar för eventuella axelavvikelser. På detta sätt säkerställer de korrekta mätresultat och skyddar även lagren som är installerade i axeltåget mot slitage. Baserat på den beprövade, backlashfria och vridstyva ROBA®-DS-konstruktionsserien erbjuder mayr® power transmission kompenserande kopplingar som är speciellt anpassade till de höga krav som ställs på dem i flänsmätning.
Korta utvecklingstider och en förbättrad grad av effektivitet eller ökad energibesparingspotential gör att kraven på testbänkar konstant ökar. På detta sätt ökar prestandakraven på vridmomentmätningsflänsar som kärnan i moderna testbänkar, som själva måste lämna exakta och tillförlitliga data även i maximal prestanda och höghastighetstillämpningar. Här är dock mätresultatet bara så bra som den kompensationskoppling för axelförskjutning som används, eftersom axelkopplingar är av avgörande betydelse för att minimera störningsvariabler som påverkar flänsmätningen. Sådana störningsvariabler uppstår ofta på grund av inriktningsfel i drivlinan. Därför inträffar radiella, vinkel- och axiella axelavvikelser i nästan alla tillämpningar mellan ingångs- och utgångssidan. Även en högprecisionsuppriktning av axeln med toppmoderna laserinriktningsanordningar kan bara hjälpa till en viss grad. Dessutom kan avvikelser inte helt elimineras på grund av befintliga toleranser i mätningarna av de komponenter som används samt yttre påverkan såsom temperatur. Därför används vridstyva kompensationskopplingar för axelförskjutning tillsammans med flänsmätningen. mayr® power transmission erbjuder ROBA®-DS kompenserande kopplingar, som är särskilt anpassade till de krav som ställs på dem av moderna mätningsflänsar.

Högpresterande densitet och backlashfritt

ROBA®-DS skivpackkopplingar kompenserar för radiella, axiella och vinkelaxelavvikelser. De säkerställer således inte bara exakt mätresultat, utan skyddar även lagren som är installerade i axeln mot onödig belastning och därmed mot onödiga stilleståndstider och kostnader. På ROBA®-DS-kopplingar kan de nominella vridmoment som anges i katalogen användas utan några begränsningar. En reduktion av det nominella vridmomentet på grund av förskjutningar, lastkomplex eller balanskrav är inte nödvändig. Kopplingarna är kompakta och förenar samtidigt hög prestandadensitet med helt backlashfri funktion. De överför vridmoment upp till det nominella vridmomentet helt glappfritt och med en genomgående hög vridstyvhet. De angivna axelavvikelserna kan utnyttjas helt till 100 % utan att påverka det överförbara vridmomentet.

Kopplingar ger korrekta mätresultat

Fig.2: På ROBA®-DS skivpackkoppling kan de nominella vridmomenten som anges i katalogen användas utan några begränsningar. De överför vridmoment upp till det nominella vridmomentet helt backlashfritt och med en genomgående hög vridstyvhet

Skräddarsydd för bänktestkrav

Kopplingarna är extra robusta och tåliga och har, förutom sina tystgående egenskaper och låga masströghetsmoment, en hög balanskvalitet. På detta sätt täcker standardkonstruktionen hos ROBA®-DS kopplingar, beroende på konstruktionsstorlek, ett varvtalsområde från 8,000 till 18,000 rpm, och balanseras till en balanskvalitet G 2,5 (referenshastighet 3000 rpm). När det gäller designen för höghastighetskonstruktion, där de enskilda delarna tillverkas med mycket hög noggrannhet (kvalitet IT5) och minskade axiella och axelkörningstoleranser, är hastighetsvärden på upp till 30,000 rpm tillåtet. Balanskvaliteten på kopplingen är G 2.5 vid en referenshastighet på 5000 varv per minut.
Anslutningen av ROBA®-DS-kopplingarna och mätningsflänsarna på axeln görs i allmänhet glappfri via högkvalitativa krympförbandsnav. Olika design på kopplingskonstruktion som är särskilt anpassade till de olika kraven i testbänkar och flexibla kombinationsmöjligheter medger även integrering av mätningsflänsar i nästan alla provbänkar och drivkonstellationer.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare