www.tillverkning-sverige.com
NORD Drivesystems

NORDs egna drivenheter ger nytt liv till den nya målningsanläggningen

På NORD DRIVESYSTEMS huvudfabrik i Tyskland används företagets egna kraftfulla, intelligenta och mångsidiga växelmotorer och drivelektronik överallt i produktionen. Fabriken har precis fått en ny toppmodern anläggning för ytbehandling där NORDs egna system driver takhängda transportörer, fläktar och hissar.

NORDs egna drivenheter ger nytt liv till den nya målningsanläggningen
Bild 1: Tre av fyra målningsstationer används nu hela tiden jämfört med två innan den nya anläggningen byggdes.

NORD DRIVESYSTEMS nya anläggning för ytbehandling vid NORDs huvudkvarter i Bargteheide, Tyskland, har dubbelt så stor kapacitet som den tidigare anläggningen. Fabriksgolvet har utökats med 1 400m² som ger plats åt nya målningsstationer, ett automatiserat kranlager för härdning och nya packstationer. Det nya intelligenta styrsystemet har i princip halverat ledtiderna för målningsarbeten. Alla drivenheter kan nu målas och skickas iväg till kund inom två timmar från ihopmontering.

Supersnabb och effektiv målningsanläggning

NORD skräddarsyr varje drivsystem individuellt för kunden och använder sig endast av egentillverkade komponenter, och även egna applikationsspecifika ytbeläggningar. Den nya anläggningen har gjort det mycket enklare att hantera beställningar på kort varsel med snabb och effektiv montering och målning. Tidigare fördes växelmotorer tillbaka till längst bak i kön efter första målningen. Men med det nya takhängda transportsystemet blir denna process mycket mer effektiv och flexibel. Efter första härdningen kan högprioriterade produkter hoppa längst fram i kön och direkt få sitt andra lager färg. Intelligenta algoritmer sorterar in målningsjobb med olika prioritet i grupper med samma ytbehandlingstyp och färg för bästa effektivitet. Detta har minskat spill och preptider. Dessutom används toppmoderna filtersystem i målningsstationerna för att hålla miljöpåverkan så låg som möjligt. Packningsstationerna kan också dra nytta av transportörernas smarta sortering då varje packstation kan tilldelas hantering av en viss typ av order.

NORDs egna drivenheter ger nytt liv till den nya målningsanläggningen
Bild 2: Målningsjobb kan nu hanteras mycket effektivare och snabbare.

Rätt drivenhet för varje uppgift

Mer än 100 drivenheter används för att utföra olika uppgifter i den nya anläggningen, från transportörer, hissar och ventilation till kylsystem. Med hjälp av sitt modulbaserade drivsortiment har NORD kunnat skapa optimala drivlösningar för varje specifik uppgift. Både högeffektiva vinkelkuggväxlar och snäckväxlar med mycket hög utväxling används. Beroende på de olika uppgifternas krav på prestanda och funktion styrs motorerna med olika typer av frekvensomriktare.

Ventilationssystem

Fyra fläktar med en kapacitet på 22000 m³/timme säkerställer ett tillräckligt luftutbyte i målningsstationerna. Fläktarnas drivsystem består av 22 kW distribuerade drivenheter från frekvensomriktarserien SK 200E. Styrsystemet har standbyfunktionalitet och kan reglera motorns hastighet utifrån den uppmätta flödeshastigheten i systemet. Liksom alla NORDs omriktare har dessa drivenheter smarta energisparfunktioner. De detekterar automatiskt delbelastningar och minskar motorns energiförbrukning därefter. Eftersom omriktarna är monterade i taket intill ventilationsanläggningen har de skyddsklass IP66.

Taktransportörer

De motorer och växlar som passerar genom målningsanläggningen väger ofta flera hundra kilo styck. Därför krävs robust och stark utrustning för hantering och förflyttning. Det takhängda transportsystemet körs med en maxhastighet på 10 m/min. Det har mer än 100 snäckväxlade motorer. En del områden i anläggningen klassas som farliga områden (t.ex. zon 2). De 14 drivenheterna i dessa områden styrs av skåpsmonterade omriktare i SK 500E-serien. Alla andra drivenheter har motormonterade omriktare av SK 180E-typ. Dessa motorer är utformade för att ge bästa prestanda till bästa pris och dessutom kunna erbjuda en fullständig uppsättning av effektivitetsfunktioner. SK 180E stödjer motorer mellan 0,25 och 2,2 kW för att kunna utföra alla sorters hanteringsuppgifter i horisontella applikationer. En teknologibox som installeras med omriktaren innehåller ett Profibus-gränssnitt och flera olika gränssnitt för sensorer och pneumatiska gränssnitt för överföring av positionsdata och omkopplare. Den inbyggda drivkonfigurationsfunktionen och användning av uteslutande uttagskontakter gjorde installationen av dessa drivsystem mycket enklare i den stora anläggningen. Kylsystemets vektordrivenheter har en separat 24 V strömförsörjning och kan därför nås via Profibus även när 400 V strömförsörjningen är avstängd.

NORDs egna drivenheter ger nytt liv till den nya målningsanläggningen
Bild 3: Teknologibox för enkel inkoppling av sensorer och Profibus-kommunikation till styrsystemet.

Hissteknik

Anläggningen har även ett automatiserat kranlager som fungerar som tork- och härdningsrum. Ett automatiskt transportsystem ger en flexibel tillgång till alla drivkomponenter. Varje drivenhet kan hämtas genom sin individuella benämning och transporteras automatiskt till en målningsstation med det takhängda transportsystemet. Det automatiska lagret och hämtningssystemet är utrustat med kraftfulla vinkelkuggväxlade motorer för upphissning och förflyttning. Den teleskopiska kranen som hämtar produkterna drivs av en lättvikts-, kompakt motor med raka kuggväxlar med aluminiumhus. NORD har implementerat positionsstyrningsslingor för hiss- och drivaxlar. Det innebär att en SK 545E frekvensomriktare samtidigt bearbetar absoluta positionsvärden och signalen från en inkremetalgivare på motorn. Positionen justeras sedan automatiskt baserat på det inställda värdet som angivits av lagrets PLC och sen rapporteras den uppnådda positionen tillbaka till PLC:n. Drivelektroniken styr hastighet och varsam acceleration och inbromsning (S-ramper). I denna applikation användes Profinet-gränssnitt för kommunikation med PLC:n.

NORDs egna drivenheter ger nytt liv till den nya målningsanläggningen
Bild 4: NORDs nya målningsanläggning gör hanteringen av målningsjobb mycket enklare med hjälp av ett automatiserat kranlager och transportsystem.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare