www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Automatisera det omöjliga – i vilken fabrik som helst, var som helst

Hur Bosch Rexroth kombinerar Anybus Communicator med sin Smart Flex Effector för att kommunicera på alla nätvkerk.

  www.hms-networks.com
Automatisera det omöjliga – i vilken fabrik som helst, var som helst

Bosch Rexroth

Bosch Rexroth, automationsgrenen inom Boschkoncernen, har över 32 000 anställda runt om i världen och är specialiserade på avancerad drivning och styrtekniker. Vid deras kund- och innovationscenter i Ulm i Tyskland utvecklas innovativa lösningar för framtidens automation, exempelvis Smart Flex Effector, en kompensationsmodul som ska revolutionera branschen.

Smart Flex Effector – automatiserar det omöjliga

David Lehmann, systemarkitekt på Bosch Rexroth, förklarar vad en kompensationsmodul är och vad som gör Smart Flex Effector unik:

”När du tänker på en robot i en fabrik, föreställer du dig oftast en sexaxlad robot som monterar ihop delar, bygger en bil eller något liknande. Robotarna har någon typ av verktyg i änden, som en gripklo. Kompensationsmodulen är den del som sitter mellan robotarmen och gripklon. Smart Flex Effector sticker ut för sin anpassningsförmåga (flexibilitet som svarar mot kraft) i sex frihetsgrader (rörelse i tredimensionellt utrymme).

Vi kan mäta verktygets avvikelser (positionsändring) med hög precision tack vare en integrerad sensor i systemet. Det gör det möjligt för att oss att utföra komplexa uppgifter, såsom väldigt precisa monteringsmoment som vanligtvis bara kan utföras av en människa. Vår slogan ”Automatisera det omöjliga” summerar det hela väldigt bra. Vår målsättning med produkten är att göra det möjligt för robotar att utföra nya uppgifter som de traditionellt sett inte varit bra på och därigenom förbättra effektivitet och produktivitet”.

Utmaningar med nätverksanslutning

För att robotarna ska kunna utföra de nya arbetsuppgifterna måste Smart Flex Effector utbyta positions och mätdata med robotstyrningen inklusive uppgifter om verktygets avvikelser och kontrollsignaler som när modulen är lås och inte.

Att ansluta Smart Flex Effector till robotstyrningen visade sig vara en utmaning, förklarar David. ”Vår produkt fanns tillgänglig men vi hade svårigheter att installera den ute hos våra kunder. Feedbacken från kunderna var oftast: Ni har ert seriella gränssnitt men jag vill inte tillbringa två veckor eller mer på att försöka ansluta den till min robots styrenhet. Jag har varken tid eller resurser till det”.


Enklare anslutning med Anybus protokoll-konverterare


För att lösa problemen med nätverksanslutning vände sig Bosch Rexroth till HMS Networks som levererade Anybus Communicator Common Ethernet, en färdig protokollkonverterare med förmåga att koppla seriella enheter till EtherCAT, EtherNet/IP, Modus TCP eller PROFINET-kontrollenheter.

En av de största fördelarna med Anybus Communicator Common Ethernet var att samma enhet kan ansluta till alla de vanligaste Ethernet-protokollen. David beskriver det som: ”Denna Anybus protokoll-konverteraren var den mest ideala lösningen för oss eftersom vi kan konfigurera om den med bara en programvaruuppdatering och med bara en enhet har vi möjlighet att tillhandahålla anslutningsmöjligheter till de olika protokollen”.

Anybus Communcators intuitiva användargränssnitt vann också några nya fans. ”Gränssnittet är riktigt bra. Innan vi började sälja det testade vi det noggrant i vårt labb där våra applikationsingenjörer gjorde olika genomförbarhetsstudier. Alla reagerade på hur enkelt och okomplicerat det var att slutföra konfigurationerna som krävdes via webbgränssnittet, vilket är viktigt för oss då vi har kunder som inte är experter på automation och robotik”.

Det faktum att Anybus Communicator kan installeras via en webbläsare var ytterligare en pluspoäng. ”Både vi på Bosch Rexroth och våra kunder föredrar att inte behöva installera en tredjepartsmjukvara för konfigurering. Det ökar säkerhetsriskerna och komplexiteten, bara att få rätt administrationsbehörigheter försenar ofta installationerna”.
 


Automatisera det omöjliga – i vilken fabrik som helst, var som helst

Smart Flex Effector + Anybus Communicator = den kompletta lösningen

Smart Flex Effector och Anybus Communicator har arbetat så bra ihop att Bosch Rexroth nu inkluderar Anybus Communicator som en del av den kompletta lösningen. ”Vi beslöt att skapa ett ordernummer för Anybus-konverteraren så att kunderna kan köpa den direkt från oss. Det betyder att vi säljer båda enheterna tillsammans som en komplett lösning”.

Utökat marknaden

Med tillskottet av Anybus Communicator kan Bosch Rexroth nu enkelt ansluta till alla huvudsakliga industriella Ethernet-protokoll och som ett resultat av detta markant utökat sin marknad.



Automatisera det omöjliga – i vilken fabrik som helst, var som helst

David Lehmann, systemarkitekt på Bosch Rexroth

Läs mer på www.hms-networks.com/anybus  
och www.boschrexroth.com/en/de/smart-mechatronix/smart-flex-effector/

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare