www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK hjälper sina kunder med bättre online ingenjörsverktyg

NSK, en global ledare inom rörelsekontrollösningar, erbjuder sina kunder ökad effektivitet genom viktiga förbättringar i sina online ingenjörsverktyg. Det är de användarvänliga verktygen som NSK online-katalog, Technical Calculations och 2D/3D CAD-data (tidigare självständiga verktyg), som nu har länkats samman. Det här gör det möjligt för designingenjörer att välja lager, bekräfta specifikationer och ladda ner CAD-data i en enda lösning och på ett och samma ställe. Technical Calculations har dessutom fått en ny, förbättrad funktion som gör det möjligt att i en enda beräkning visa upp olika faktorer gällande lagerlivslängd, lagerpassningar, glapp och lagerfrekvenser, vilket hjälper kunden att spara värdefull tid.

  www.nskeurope.com

En viktig grundförändring är tillämpningen av NSK:s reviderade basvärde för dynamisk belastning, en parameter som används för att beräkna den uppskattade livslängden för rullager. Revideringen som nu inkluderats i NSK:s online-katalog förlänger den uppskattade livslängden för företagets huvudtyper av lager, inklusive spårkullager, vinkelkontaktkullager, självreglerande kullager, cylindriska rullager och koniska rullager.

De nya uppskattningarna görs med tillämpning av NSK:s oerhört exakta (patent är på gång) uppskattningsmetod för lagerlivslängd som baseras på ultraljudstestning. Metoden är den första av sitt slag i världen och meddelades av företaget i mars 2023. NSK har utvecklat en kvantitativ utvärderingsmetod som bestämmer vilka faktorer som påverkar processen för sprickutbredning i ett lagermaterial och till vilken utsträckning.

Genom att kombinera den nya metoden med en teknik för ultraljudsinspektion där icke-metalliska inneslutningar i en stor stålvolym skannas, kan företaget förutspå lagerlivslängden med betydligt större precision. NSK har därmed korrigerat basvärdet för dynamisk belastning för många av sina lager utan att ha ändrat något i designen eller materialet för dessa lager. Lämpliga säkerhetsmarginaler tillämpas som alltid för alla uppgraderade värden. Den uppskattade livslängden för radiella rullager blir med denna revidering dubbelt så lång som i tidigare uppskattningar.

Ett förbättrat basvärde för lagrets dynamiska belastning gör lagren lämpliga för användning i situationer med högre belastningsvillkor, vilket förenklar valet av mindre lager för utförande av samma funktioner. Fördelarna består av mindre maskiner och viktminskning. Till exempel kan maskiner som använde NSK:s HR32306J koniskt rullager nu anpassas till den mindre modellen HR33206J. Förändringen ger en 14-procentig minskning för lagrets ytterdiameter, en 13-procentig minskning för lagrets bredd, och resulterar i ungefär 38 procent mindre tyngd.

De som är ute efter koldioxidneutralitet blir också vinnare. Mindre lager kräver mindre resurser för tillverkning. De skapar även ett lägre vridmoment vilket resulterar i mindre energiförbrukning och mindre koldioxidutsläpp under användning. Med samma lagerändring som nämnts ovan kan användare se en minskning i vridmomentet och energiförbrukningen för lager på cirka 18 procent (omkring 48 kWh per år). Enligt beräkningar från NSK kan detta konverteras till minskade koldioxidutsläpp på ungefär 22 kg.

1) NSK:s förbättrade ingenjörsverktyg online kan nås via dator eller smarttelefon


NSK hjälper sina kunder med bättre online ingenjörsverktyg

2) Användarvänliga verktyg som NSK online-katalog, Technical Calculations och 2D/3D CAD-data har nu länkats samman


NSK hjälper sina kunder med bättre online ingenjörsverktyg

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare