www.tillverkning-sverige.com
Schneider Electric News

SVERIGES RÖR LÄCKER VATTEN – MEN LINKÖPINGS ÄR TÄTARE

I Linköping har Tekniska verken, det kommunägda energibolaget, och WSP tillsammans automatiserat processen med hjälp av Schneider Electrics mjukvara EcoStruxure Water Advisor-Water Simulation.

  www.se.com
SVERIGES RÖR LÄCKER VATTEN – MEN LINKÖPINGS ÄR TÄTARE

I Sverige försvinner närmre var femte liter dricksvatten på vägen till konsumenten. Med hjälp av en digital modell har Linköpings kommun lyckats minimera förlusten. I en tid av klimatutmaningar där vatten blivit en bristvara kan dessa smarta lösningar innebära enorma besparingar av pengar, vatten och energi.

De flesta kommuner i Sverige använder föråldrade driftsystem och modeller som kräver manuell programmering av data. I Linköping har Tekniska verken, det kommunägda energibolaget, och WSP tillsammans automatiserat processen med hjälp av Schneider Electrics mjukvara EcoStruxure Water Advisor-Water Simulation.

Genom att använda uppkopplade mätare och sensorer är det möjligt att skapa en digital tvilling i realtid och därmed optimera verksamheten samt säkertställa oavbruten service.

Den uppkopplade modellen innebär även att det är enklare att se plötsliga avvikelser i nätets vattentryck vilket minskar risken för vattenförluster. År 2022 var den genomsnittliga vattenförlusten i Sveriges kommuner hela 16 procent, jämfört med Linköpings förlust på 8,4 procent. Linköpings nästintill halverade vattenförlust innebär att kommunen har kunnat spara vatten som motsvarar den dagliga hushållskonsumtionen för 22 000 personer – lika många som bor i Kiruna, Östhammar eller Finspång.

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten behöver landets kommuner investera ytterligare 10 miljarder kronor årligen för att förnya vatten- och avloppsinfrastrukturen och försörja en växande befolkning. Med nuvarande takt skulle det ta över 200 år att framtidssäkra ledningsnätet.

När städer rustas upp eller växer krävs det ofta att gator och torg grävs upp. Detta innebär stora utmaningar vad gäller försörjningen av dricksvatten och avlopp. Linköpings modell använder realtidsdata och simuleringar för att optimera arbetet, exempelvis för att identifiera korrekta dimensioner på rör, ledningar och andra installationer.

Läs mer och se filmen om Linköpings modell här.

www.se.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare