www.tillverkning-sverige.com
HENGSTLER

ACURO® AX73 kompletterar Hengstlers sortiment med ATEX-klassade absoluta pulsgivare

Den nya Hengstler ACURO® AX73 är en branschledande optisk kodare som erbjuder enkel installation, hög precision och kompakta mått. Dessutom kompletterar AX73 företagets omfattande familj med ATEX-klassade absoluta pulsgivare, såväl optiska som magnetiska. Utrustningskonstruktörer har nu ett oöverträffat val av en mängd komponenter för farliga miljöer.

ACURO® AX73 kompletterar Hengstlers sortiment med ATEX-klassade absoluta pulsgivare
Bild1: Den nya Hengstler ACURO® AX73 är idealisk för ATEX-klassade tillämpningar som kräver precision eller jämn varvtalsreglering

Vid utvecklingen av utrustning för användning i farliga miljöer är val av rätt kodare avgörande. Här är explosionsskydd det första övervägandet, vilket är anledningen till att Hengstler ACURO-AX73 bär ATEX- och IECEx-certifiering för explosionssäkra krav i damm- och gasmiljö. Dock erbjuder denna avancerade optiska kodare många fler funktioner med särskild fördel i tillämpningar såsom vinschar, kranar, borrar och annan olje- och gasindustriutrustning, liksom vid lackanläggningar, petrokemiska anläggningar, tappningsanläggningar och kvarnar.

Bland de huvudsakliga fördelarna är anslutningskonceptet hos AX73, vilket gör att kabeldragning och installation av kodaren kan göras i separata steg. Detta ger betydande kostnads- och tidsbesparingar under installationen, eftersom kablage kan göras i förväg. Nödservice kan också genomföras snabbare till följd av möjligheten att helt enkelt dra ut kabeln och ansluta den till den nya kodaren. Eftersom många olje- och gasplattformar använder tunga och besvärliga kablar med 40 m i längd eller mer så innebär utformningen av AX73 en attraktiv möjlighet för kunder som vill sänka sina totala ägandekostnader (TCO).

En annan innovation för enkelt underhåll är användningen av bara två skruvar för anslutningshuven. Många jämförbara kodare använder sex eller till och med åtta skruvar, medan otillräckligt korrosionsskydd gör sådana enheter mycket svåra att avinstallera. Istället används särskilda patenterade skruvar på AX73 för att skydda mot damm, vatten och korrosion.

Inneboende precision är en ytterligare fördelaktig egenskap hos ACURO® AX73. Det optiska avsökningssystemet ger en mycket exakt, 22-bitars upplöst sensorsignal där precision eller jämn varvtalsreglering är nödvändig. Trots dess precision har kodaren robust konstruktion med imponerande motståndskraft mot stötar, vibrationer och yttre magnetfält. Dessutom ger enheten användare IP67-skyddsklass för rostfritt hölje och erbjuder en Ex-relaterad omgivningstemperatur från -40° C till + 70° C.

Även om AX73 ses som storebror till AX65, som lanserades förra året av Hengstler, så är den med sitt hus på 76 mm diameter mindre än jämförbara konkurrerande produkter. Detta kommer att visa sig mycket värdefullt för systemkonstruktörer som söker platsbesparande lösningar. AX73 finns ute nu och kan beställas med SSI, BiSS-B, BISS-C och Profibus-gränssnitt.

Införandet av AX73 fullbordar Hengstlers ACURO®-Xproof absoluta axelkodarserie. Den nya AX73 och AX65 erbjuder speciella monteringssystem, medan AX70 och AX71 absoluta givare, samt RX70 och RX71 stegvisa varianter levereras med integrerad kabel.

ACURO<sup>®</sup> AX73 kompletterar Hengstlers sortiment med ATEX-klassade absoluta pulsgivare

Bild2: Införandet av AX73 fullbordar Hengstlers ATEX-klassade absoluta pulsgivare från Hengstler

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare