www.tillverkning-sverige.com
Makino

Makino DA300: Den exakta 5-axliga vertikala fleroperationsmaskinen med samma produktivitet som en horisontell fleroperationsmaskin

Kirchheim unter Teck, september 2016. - Makino lanserar DA300 - den senaste 5-axliga vertikala fleroperationsmaskinen . DA300 erbjuder en perfekt blandning av snabbhet, precision och flexibilitet för fleraxliga komplexa detaljer i minsta maskin. Med inspiration från de bästa konstruktionsegenskaperna från både vertikala och horisontella fleroperationsmaskiner så kombinerar DA300 strukturell styvhet och noggrannhet i en vertikal maskin, med hög produktivitet och tillförlitlighet i en horisontell maskin, vilket ger det bästa av två världar. Det minskar betydligt komponentcykeltider och når samtidigt mycket noggrann prestanda.

Makino DA300: Den exakta 5-axliga vertikala fleroperationsmaskinen med samma produktivitet som en horisontell fleroperationsmaskin
Bild 1: Frontvy på DA300

Målmarknader

DA300 riktar sig till komponentindustrin. Målmarknader är tillverkare av industrikomponenter såsom hydrauliska och pneumatiska komponenter, matrisgjutna aluminiumdelar och liknande. Denna bearbetningsmaskin är idealisk för alla som producerar geometriskt komplexa delar och prototyper med hög precision t.ex. tillverkare i olika branscher såsom bilindustrin, medicinteknik, fotonik, racing och lyxbilsindustrin samt energi. DA300 skulle också vara av intresse för tillverkare av flygplanskomponenter, särskilt små konstruktionsdelar, satellitkomponenter och motorkomponenter såsom bliskar, pumphjul och blad.

Maskinstyvhet

DA300 är baserad på den halvbrokonstruktion som traditionellt används i Makinos vertikala maskiner. Med direktdrivna (DD) motorer avsedda för A-axel och C-axel ger maskinen utmärkt dynamisk rörelsekontroll och en fem-sidotillgänglighet för tillverkning av komplexa detaljer i mindre uppsättningar. Det dubbelsidobord som stöds är inbäddat i en mycket styv ramkonstruktion vilket gör maskinen styv men lätt samt möjliggör ökad dynamik, acceleration och maximal hastighet utan att kompromissa med prestandan. DD-motorer drar också nytta av hög rotationshastighet, även med en maximal bordsbelastning på 250 kg. Utöver detta så ger väl dimensionerade 45 mm breda rullstyrningar och kärnkylda kulskruvar med 40 mm diameter ökad stabilitet hos maskinen.

Minskning av skär- och icke-skärtid

Med tanke på produktionssektorn är produktiviteten hos DA300 utmärkt. Den är utrustad med en mycket dynamisk, 20.000 rpm, HSK-A63-spindel, vilket minskar den skärtid som behövs för rigorös fräsning, borrning och gängbearbetning. Ett standard 60-verktygsmagasin och en väl beprövad ATC-enhet (automatisk verktygsväxlare), som inspirerats av den populära Makino a1nx-seriens horisontella fleroperationsmaskin (HMC), utför med stor tillförlitlighet och levererar med 3,5 sekunders spån-till-spåntid. ATC-enhetens slutarmekanism drivs av en servomotor, som inte bara är mycket tillförlitlig utan förenklar även inställning, vilket minskar verktygsväxlingstiden. DA300 har också Vision B.T.S (Vision Broken Tool Sensor ) som standardutrustning. Denna verktygssensor visar skärverktygets tillstånd efter varje verktygsväxling. Vision B.T.S.-systemet har minimalt med rörliga delar och kräver ingen fysisk kontakt med skärverktyget vilket möjliggör förbättrad, långsiktig tillförlitlighet och mindre risk för flisning av ömtåliga verktygsmaterial, såsom polykristallindiamant (PCD). Det skapar en silhuett av skärverktyget och detekterar verktygets längd, storlek och ungefärlig vikt.

Intelligent funktionalitet

Med Makinos senaste PRO 6-kontroller (Professional 6 ) så är DA300 utrustad med flera smarta funktioner för att öka produktiviteten i maskinen. Kontrollern har utvecklats för att möta kundernas behov av förbättrade bearbetningsprocesser genom förbättrad säkerhet, enkelt handhavande, pålitlighet och produktivitet.

Det uppnår dessa mål genom att minska kollisionsrisken, effektivisera och underlätta kompatibilitet, inklusive många tidigare valfria funktioner som standardfunktioner, och förbättrar maskinens prestanda. Kontrollern har designats för enkel, intuitiv drift via förenklade menyer och smartphone -liknande ikoner.

De nya avancerade GI-funktionerna (Geometric Intelligence) för rörelsekontroll minskar den totala cykeltiden, särskilt för vanliga produktionskomponenter. GI Drilling möjliggör för spindeln och verktyget att båga från hål till hål istället för att följa en fyrkantig bana. Detta minskar icke-skärtiden i jämförelse med vanlig hålmönsterborrning. Å andra sidan syftar GI Milling till att förbättra prestandan i 2-D-fräsning. Det låter användaren definiera en hörnavrundningstolerans på varje fräsbana.

Andra intelligenta maskinfunktioner inkluderar IAC (Inertia Active Control) som designats för att ytterligare påskynda maskinrörelser baserade på systemets dynamiska egenskaper. IAC får feedback från servomotorerna och sätter acceleration och retardation av den särskilda pallen på en optimal nivå.

Förbättrad drift utan att förbise enkelhet och säkerhet

All ökad produktivitet kommer med ledande säkerhetsåtgärder, tack vare CSG (Collision Safe Guard), ett mycket avancerat kollisionsförebyggande system som är särskilt viktigt och effektivt i 5-axliga tillämpningar. Statistiskt sett är den vanligaste orsaken till spindelskada en kollision. De viktigaste bidragande faktorerna är fel i operativsystem, inställning och redigering samt verktyg och fastspänning – alla är de misstag som förekommer på själva maskinen. Kollisionsskyddet tar hänsyn till verkliga maskinförhållanden för att undvika kollisioner.

Utmärkt kylmedelshantering och spånevakuering

Vikten av en effektiv kylvätskehantering underskattas ofta i vertikala fleroperationsmaskiner (VMC), trots att det är en absolut nödvändighet om en maskin är avsedd för hög produktivitet och därmed genererar stora mängder flis per minut. I motsats till en konventionell 5-axels svängtapps bordsuppsättning, där det finns två smala tråg på varje sida av tappen för spånborttagning, har DA300 en vidöppen tapp och ett brett tråg beläget under bordet. Detta säkerställer att spån faller direkt i tråget. Kylvätskans hanteringssystem i DA300 är enastående. Ett generöst flöde av kylvätska från övre kylsystemet duschar och tvättar bort ansamling av flis och möjliggör utmärkt värmeevakuering.

Operativ noggrannhet och termisk styrning

Makino-maskiner är kända för sin värmeregleringsteknik - DA300 är inget undantag. En termisk symmetrisk struktur kombineras med effektiv värmeavledning från spindeln, stödstrukturer såsom kulskruvar och motorer, för att säkerställa maskinens stabilitet och bearbetningsnoggrannhet under långa timmars drift.

Redo för automatisering

DA300 är redo att integreras i automatiserade produktionsceller. Bordet (340 mm x 300 mm) har 5 pneumatiska portar (hydrauliska som tillval) vilket gör den redo för hantering av pallar, vilket ger snabbt, effektivt inbyte och maximerar maskinutnyttjandet. Det erbjuder enkel tillgång till bordet från sidan för att inte störa frontdriften och för att tillgodose olika automationsmöjligheter från standard nollpunktsspännsystem till direkt komponenthantering med hydraulisk fastspänning .

Sammantaget ger denna 5-axliga VMC en oöverträffad kombination av hög produktivitet, kvalitet och driftsäkerhet i kombination med intuitiv användarvänlighet.

Makino DA300: Den exakta 5-axliga vertikala fleroperationsmaskinen med samma produktivitet som en horisontell fleroperationsmaskin
Bild 2: Styvt och dynamiskt 5-axligt bord
 
Makino DA300: Den exakta 5-axliga vertikala fleroperationsmaskinen med samma produktivitet som en horisontell fleroperationsmaskin

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare