www.tillverkning-sverige.com
HMS Industrial Networks AB

Effektivare trafikflöde med Anybus Wireless Bridge: ITS Teknik – en fallstudie

ITS Teknik är en dansk specialist inom trafikteknik som har installerat Anybus Wireless Bridge för trådlös trafikflödeshantering. Tekniken gör det möjligt att använda effektiv, trådlös kommunikation mellan trafiksystem som ger minimala trafikstörningar och garanterar smidig hantering.

  www.hms-networks.com
Effektivare trafikflöde med Anybus Wireless Bridge: ITS Teknik – en fallstudie

ITS Teknik

ITS Teknik är ett marknadsledande danskt företag som specialiserat sig inom trafiksäkerhet. De tar fram planerings- och registreringslösningar för att öka trafiksäkerheten och trafikeffektiviteten. Genom sitt samarbeta med världens främsta trafikutrustningsleverantörer, kan ITS Teknik erbjuda en bred produktportfölj med trafikljus, avancerade intelligenta transportsystem (ITS), signalsystem, cykelbarometrar, grön våg-teknik för cyklister, rörelsesensorer för vikt, system för parkeringsguider, fartindikatorer, automatiska trafikkontroller, registreringsskyltsskannrar, körfältssignaler och dynamiska informationsskyltar.

Trafiksignaleringssystem
Ett nyckelområde för ITS Teknik är trafiksignaleringssystem. Radartekniken från den tyska tillverkaren Smartmicro utgör den mest avancerade tekniken i deras utbud. En 24 GHz-radar läser av position och hastighet för alla fordon inom täckningsområdet och radartekniken spårar upp till 256 objekt över flera körfält. Det är data som stöttar trafikhanteringen i realtid och hjälper till att optimera signaliseringskontrollen och förbättrar säkerheten.

Utmaningen: sammankoppla radar
Tekniken från Smartmicro erbjuder radar, men saknar inbyggda kommunikationslösningar, därför behövde ITS Teknik ett sätt att överföra informationen från radarn till styrskåpet. Lars Jakobsen, VD på ITS Teknik, förklarar: ”I vanliga fall brukar man sända kommunikation över kabel, men det är svårt att installera nya kablar i redan befintliga trafikkorsningar. På vissa platser är det dessutom förbjudet att gräva och även om det tillåts så måste vi i så fall stänga av vägen, åtminstone för ett av körfälten, vilket skapar trafikstörningar. Dessutom är det dyrt att gräva – det kräver en underleverantör och du vet aldrig vad som kan dyka upp under marken, vilket gör det svårt att erbjuda kostnadsuppskattningar till våra kunder.”

Lösningen: Anybus Wireless Bridge II Serial
Trådlös teknik är en effektiv lösning för dessa utmaningar: ”Trådlösa nätverk är ett mycket attraktivt alternativ, för då kan vi använda befintliga stolpar för att installera radarn och sedan kan vi koppla radarn trådlöst till styrskåpet. Det går snabbare, är billigare och skapar betydligt mindre trafikstörningar”, menar Lars.
I jakten efter en trådlös lösning vände sig ITS Teknik till HMS Networks, som rekommenderade Anybus Wireless Bridge II, en produkt som designats för att skapa pålitliga trådlös kommunikation.
Industrisensorer använder ofta seriell kommunikation eftersom det är enkelt och pålitligt. I det här fallet används RS-422 som är ett seriellt gränssnitt som stöds av Anybus Wireless Bridge II.


Effektivare trafikflöde med Anybus Wireless Bridge: ITS Teknik – en fallstudie
Anybus Wireless Bridge II Serial

Så här fungerar det
Anybus Wireless Bridge II ansluter till radarn via en seriekabel som erbjuder ström och dataöverföring. Ännu en Wireless Bridge installeras i styrskåpet och ansluter till det intelligenta transportsystemets (ITS) gränssnittskort. Bryggorna parkopplas med Bluetooth, vilket möjliggör trådlös kommunikationen mellan radar och styrskåp.


Effektivare trafikflöde med Anybus Wireless Bridge: ITS Teknik – en fallstudie
Anybus Wireless Bridge II (1.) kopplas till radar (2.) via en seriekabel och parkopplas med ytterligare en Anybus Wireless Bridge II i styrskåpet.


Effektivare trafikflöde med Anybus Wireless Bridge: ITS Teknik – en fallstudie
Alla Anybus Wireless Bridge II, ansluter till styrskåpet med en seriekabel.

Pålitliga uppkopplingar är mycket viktigt för korrekt trafikstyrning. Lars: ”Du behöver förutse fordonets plats, hastighet och avstånd i förhållande till stopplinje samt den exakta tidpunkten för signaländring från grönt till gult och rött. Det handlar om att kunna tajma signaländringen in i minsta sekund.” I projektet installerade man Anybus Wireless Bridges i 300 korsningar med totalt 1 600 enheter som hade  kapacitet för 800 radar.

Problemlösning tillsammans
Den trådlösa tekniken som används för att skapa ett säkert och effektivt trafikflöde är en ny tillämpning, och som med många nya program och tillämpningar har vi stött på en del utmaningar. ”När det kör förbi ett stort fordon, som en lastbil, så kan detta störa den trådlösa anslutningen. För en korrekt kommunikation måste avbrott i dataflödet minimeras. Tack vare det nära samarbetet med ingenjörerna på HMS, har vi lyckats minska avbrotten till en acceptabel nivå.”

Framtidsutsikter
Första gången ITS Teknik började arbeta med produkter från Anybus Wireless var under 2015. Först med Anybus Wireless Bridge I och sedan med Anybus Wireless Bridge II. Det är ett välfungerande partnerskap som kommer att ta itu med framtida utmaningar tillsammans.
”I många av styrskåpen används fortfarande uppringt internet – en teknik som är under utfasning. Men tekniken fasas ut snabbare än vad styrskåpen uppgraderas, vilket leder till kommunikationsproblem med äldre styrskåp.”
För att ta itu med problemet undersöker ITS Teknik och HMS Networks om de kan använda HMS Netbiter för att skapa åtkomst till trafiksystemet på distans. ”Netbiter kan göra det möjligt för oss att manövrera trafiksystemet på distans via 4G. Utan den här möjligheten kan vi inte styra trafiksystemet när en uppringd internetanslutning får problem, och då har vi inget annat alternativ än att ta oss dit för att lösa problemet på plats. Vilket är både tidskrävande och dyrt.”

Nästa generations radarsensorer kommer att stötta Ethernet-kommunikation i stället för seriell, därmed tänker ITS Teknik nu prova på Anybus II Bridge Ethernet. Ethernetbryggor har kapacitet att hantera mer data och kan kombineras med åtkomstpunkter för Anybus, vilket ger ännu fler möjligheter för en fullständig övervakning.
Läs mer på: www.hms-networks.com/anybus och www.its-teknik.dk


  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare