www.tillverkning-sverige.com
Steute

steute Meditec på Medica 2016

Användargränssnitt för integrerade OR

steute Meditec på Medica 2016
I den moderna OR-miljön (operating room) står kirurger inför uppgiften att driva ett växande antal medicintekniska produkter med fotpedalen. Detta kräver koncentration, speciellt om funktionerna anordnas på olika sätt för varje enhet. Dessutom kommer användarna knappast att kunna placera alla olika fotkontroller på ett ergonomiskt och bekvämt läge.

Inom en snar framtid kommer det att vara möjligt att driva flera medicinska enheter med ett enda användargränssnitt. På Medica 2016 kommer steutes affärsenhet Meditec att visa en implementering av detta koncept i praktiken: via en pekskärm kan kirurger välja önskad funktion av produkten i fråga, som han eller hon sedan styr med en pedal från steute Meditecs standardsortiment (Figur 1). Om användaren vill byta från t.ex. röntgen till ultraljud, eller från navigation till bordshöjd, är intuitiv användning av pekskärmen tillräcklig och den centrala fotpedalen antar olika nödvändiga funktioner. De aktuella pedalinställningarna visas för kirurgen hela tiden.

Kontrollsystemen i OR blir därmed "samverkande". Detta kan bara ske med gemensamma kommunikationsstandarder som för närvarande håller på att utarbetas i samarbete med steute Meditec. Mycket komplexa sekvenser, t.ex. för kirurgiska mikroskop, kan också kontrolleras på detta sätt - med resultatet att kirurger kan koncentrera sig mer fullständigt på kirurgin eftersom de inte behöver hålla på att justera till olika användargränssnitt.

Ur steute Meditecs perspektiv är interoperabilitet av medicintekniska produkter en viktig trend för medicinsk utrustning, och en som kommer att etablera sig under de närmaste åren. Förutom integreringen av OR-enheter via centrala användargränssnitt kommer en viktig roll också att spelas av integration på IT-nivå, det vill säga införandet av enheter inom överordnade sjukhusinformationssystem (HIS).
steute Meditec spelar en aktiv roll i denna utveckling, bland annat i styrelsen för OR.NET e.V., den förening som bedriver forskningsverksamhet inom ramen för upplysningsprojektet OR.NET. Flera kända tillverkare av medicintekniska produkter har redan byggt in steutes användargränssnitt i motsvarande pilotprojekt och presentationer av interoperabilitet i OR.

steute Meditec på Medica: Hall 11, monter J39

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare