www.tillverkning-sverige.com
23
'17
Written on Modified on
NSK
NSK:s lågfriktionskullager ökar energieffektiviteten
Användningen av lågfriktionskullager i drivsystem syftar till att öka energieffektiviteten och minska driftbuller. Lager av denna typ minskar även värmegenerering, vilket bidrar till att förlänga livslängden. Baserat på koncept som optimerad rullbanegeometri och speciella tätningskoncept har NSK utvecklat flera serier med kullager som ger signifikant lägre friktionsegenskaper.
Bild1.jpeg: Lågfriktionslager från NSK uppnår väsentligt mindre friktionsvridmoment än konventionella lager av samma typNär företag konstruerar energieffektiva drivsystem bör deras ingenjörer alltid ta i beaktande rullagren. Den inneboende friktionen som uppstår genom rörelse av rullelementen på löpbanor, liksom kontakten med konventionella tätningar, kan äventyra effektiviteten. Som ett resultat av detta har NSK:s lågfriktionsrullager bland annat egenskaper som egenutvecklad geometri som minskar kontaktytan mellan kulorna och löpbanorna. Dessutom kan glasfiberarmerade polyamidhållare och högpresterande smörjmedel sänka friktionsvridmomentet i betydande grad.
Produktionsprocesser är en annan viktig faktor vid tillverkningen av lågfriktionskullager. Här kan eventuell grovhet i lagerkulbanan sannolikt försämra smörjning, öka oljud och generera större friktion. Därför genomgår löpbanorna i NSK-kullager en skräddarsydd honingsprocess som är utformad för att ge en extremt jämn löpbaneyta.
När det gäller tätningstekniken säkerställer den NSK-utvecklade och patenterade icke-kontaktlabyrintdesignen effektiva tätningsegenskaper utan att öka friktionsmomentet eller driftstemperaturen. Detta är avgörande för tillämpningar där prestandaförlust anses vara särskilt menligt. NSK-kullager med icke-kontaktlabyrinttätningar erbjuder höghastighetsförmåga som kan jämföras med tätade lager, samtidigt som det ger viktigt skydd i tuffa driftsmiljöer. En mängd andra tätningsmöjligheter finns tillgängliga beroende på tillämpning.
Efterfrågan på lågfriktionskullager kommer från sektorer såsom hushållsapparater, särskilt tvättmaskiner, där tillverkare som marknadsför en gynnsam effektivitetsklass får en klar konkurrensfördel. Bilindustrin strävar också efter att öka energieffektiviteten i fordonets drivmekanismer. Exempelvis så införde en NSK-kund nyligen lågfriktionsbaserade spårkullager, vilket gjorde det möjligt att minska friktionsvridmomentet med 47 % jämfört med att använda standardkullager av samma typ.
För att få veta mer om lågfriktionsbaserad lagerteknik, inklusive den senaste utvecklingen, så har NSK tagit fram en PDF som är tillgänglig för nedladdning som en del av företagets serie "Technical Insights": www.nskeurope.com/downloads/literature_bearing/TI_E_0016_final.pdf