www.tillverkning-sverige.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

DART blir verklighet

DART är på väg att bli en accepterad standardteknik inom processindustrin. Dynamic Arc Recognition and Termination (DART) är ett mycket enklare sätt att bestyrka den inneboende säkerhetskretsen. DART ger en betydligt större kraft att köra fältenheter inom explosiva områden och tillåter längre kabelsträckor. Det använder intelligenta detekteringskretsar för att övervaka hela den elektriska kretsen. Så snart en farlig gnista upptäcks stängs strömförsörjningen inom mikrosekunder för att förhindra att gnistan tar eld. Detta ökar kraftigt installationsalternativen och öppnar ett helt nytt spektrum av applikationer.

DART blir verklighet
DART-Fieldbus är en lösning som smälter in i alla slags befintliga stam- och sporrtopologier och matchar varje existerande enhetsområde. Trunk och sporre kombinerar en tydlig strukturerad system-layout med största skalbarhet och anpassningsförmåga. När det gäller explosionsskydd har den senaste tiden kännetecknats av två koncept: FISCO och Entity. De anses vara pålitliga lösningar för processautomation även om de har betydande brister, till exempel begränsande kabelavstånd, begränsat antal enheter och begränsad användbar energi till att driva dessa enheter. Anledningen är det tillhörande tekniska konceptet. Det fungerar huvudsakligen med energibegränsning genom att hålla ström och spänning på en nivå som hindrar utvecklingen av en gnista som är tillräckligt varm för att orsaka en antändning.

Inbyggd säkerhet redan från start
För första gången ger DART en högenergiledning med inbyggd säkerhet. Den drivs av DART strömförsörjning och är utrustad med DART segmentbeskydd, ger upp till 20 utgångar per segment, vilket leder till de fältenheter som krävs. DART strömförsörjning ligger i Zon 2, medan bålen, segmentbeskyddaren, sporrlinjer och enhetsfält kan finnas i ”faro”-Zon 1. Med andra ord: hela det segment som ska installeras gör DART med inbyggd säkerhet.

Detta möjliggör ett stort antal enheter och betydligt längre sträckkablar jämfört med FISCO eller annan enhet. För en DART-skyddad fältbuss infrastruktur har FieldConnex produktsortiment från Pepperl + Fuchs i huvudsak två typer av DART-komponenter. De är certifierade som ett system: endast i kombination ger DART skydd för trunken. DART Power Hub tillhandahåller en märkeffekt på 22,5 volt vid 360 mA. Den mycket kompakta DART-Power Hub kommer i en redundant konfiguration och med ett (valfritt) Advanced Diagnostic Module (ADM), som kontinuerligt övervakar fältbuss fysiska lager för att upptäcka tecken på försämrad signalkvalitet som kan behöva uppmärksamhet av en servicetekniker. De individuella energimodulerna kan bytas under drift för att göra det möjligt att byta ut en defekt produkt utan att störa driften.

DART Segment Protector är säkerhetssambandet mellan högeffektstrunk och enhetsfält. Det möjliggör anslutning av upp till 12 sporrlinjer med en längd på upp till 120 m vardera. Dessa segmentskydd ger kortslutningsskydd och utgångar med inbyggd säkerhet enligt entitet för enkel anslutning av befintligt fältinstrument.

Mer effekt till fältenheter
DART tillåter användning av områdets instrument med högre strömförbrukning än vad som tidigare varit möjligt i Zon 1: en av de första DART-fältsinstrumenten kallas Protos 3400 Power-i. Det är anförskaffat från den tyska processinstrumenteringsspecialisten Knick och utgör den allra första enhetsprocessanalysen för drift i en elektrisk krets med inbyggd säkerhet enligt DART. Enheten erbjuder upp till fyra kanaler för att utföra mätningar på olika platser. Den har en mycket kompakt design med upplyst LCD-display och är designad för enkel-på-platsen service.

Det enkla sättet till inbyggd säkerhet
Systemutformare behöver inte byta till ett helt nytt tekniskt begrepp, utan kan bygga vidare på sina befintliga kunskaper för att förverkliga egensäkra lösningar med dramatiskt ökad funktionalitet. För processoperatörer är DART Fieldbus mer en evolutionär teknik än revolutionerande. Den kräver inte en helt ny hårdvara, men skyddar sina investeringar i processautomationsinfrastrukturen. Befintliga trunkar och sporrar med högeffektnät fordrar endast mindre ändringar, medan alla entitetsfältenheter kan finnas kvar.

Efter det att tillförlitlighet och egensäkerhet av DART-konceptet har kontrollerats av Physikalisch Technische Bundesanstalt i Tyskland, har tekniken funnit sin väg in i respektive IEC-standarder. Pepperl + Fuchs är en viktig drivkraft bakom utvecklingen av DART. Tillsammans med 15 andra tillverkare förbereder de gemensamt markarbetet för att göra DART till en lättanvänd teknik, som skulle kunna anpassas till att utveckla många lösningar för farliga områden.

www.pepperl-fuchs.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare