www.tillverkning-sverige.com
ARC INFORMATIQUE

PcVue övervakar världens största experiment med laddningsbara hybridbilar

EDF (Electricité de France), Toyota och Strasbourg samarbetsdelegation har valt PcVue SCADA mjukvara, utvecklad av ARC Informatique, för ett gemensamt treårigt projekt med titeln Kléber. Ett fullskaligt experiment med en flotta på 70 laddningsbara hybridbilar (RHV) och 145 laddningsstationer över hela Strasbourgs tätort. Valuta för pengarna, korta ledtider och industriellt kunnande spelade en avgörande roll i urvalsprocessen.

PcVue övervakar världens största experiment med laddningsbara hybridbilar
I maj 2010 startade Toyota, EDF och Strasbourg stadsplanering ett gemensamt projekt kallat Kléber för fullskalig demonstration av laddningsbara hybridbilar (RHV). Det treåriga programmet har tre huvudsakliga mål: att studera användarnas förväntningar av RHV-teknik, uppladdningens infrastruktur för verifiering av RHVs prestanda i verkliga situationer samt att utveckla metoder för utvärdering av bränsleförbrukning och CO2-utsläpp.

Experimentet är viktigt eftersom Toyota marknadsför en plugin-version av sin välkända Prius. Kléber-programmet är en del av ett världsomspännande projekt som lanseras av Toyota med 600 Prius RHV, som även testas i Japan, USA, England, Kanada och Australien. För EDF är detta en möjlighet att i praktiken testa laddningsanläggningar.

- Experimenten är viktiga för bedömning av tekniska lösningar, användning och ekonomiska modeller, förklarar Igor Czerny, Director EDF´s Electric Transport and Vehicles.

- Kléber-projektet är det största i sitt slag med en flotta av 70 RHV och 145 laddningsstationer. Nästan alla är anslutna via 3G och testas av utvalda användare. De 145 stationerna installeras på nödvändiga platser: ute på vägarna (8 stationer), på offentliga parkeringsplatser (18), fordonsägarnas hem (44) och vid bilparkeringar på deras arbetsplatser (75).

Efter ett år har EDF och Toyota analyserat tekniska data genom att samla information från laddningsstationerna, laddat upp de uppgifter som spelats in i RHV under besöken hos återförsäljare samt analyserat enkäter från användare och fältinventeringar.

För att klara av distanshanteringen av den uppmätta datainformationen från EDF-stationerna, valde Kléber-projektets sponsorer PcVue SCADA mjukvara, som utvecklats av ARC Informatique.

- Detta är ett beprövat och pålitligt industriellt verktyg som används för att övervaka ett stort antal enheter i många stora projekt runt om i världen. Vårt val påverkades av mötet mellan våra angivna krav på prestanda och värdet för pengarna, konstaterar Thierry Meunier, projektchef hos EDF Electric Transport and Vehicles.

Exempel på större projekt där PcVue-lösningen har utmärkt sig inkluderar det spanska kraftbolaget Iberdrola, som valde programvaran för att övervaka sina vindkraftparker vilka genererar 3 600 megawatt från 335 olika fabriker i USA. Lyhörd service genom ARC Informatique och den leverantör som installerade PcVue var också en viktig faktor för Kléber-projektet.

- Entreprenörens lyhördhet var av avgörande betydelse för uppstartandet av detta program. Projektet utformades hösten 2009 och startade redan i början av 2010, en mycket kort ledtid för ett projekt av den här storleken, understryker Thierry Meunier.

PcVues handledare ska samla information för överföring till en dator för analys. Uppgifterna behandlas direkt av PcVue och visas i animerade vyer (med imiterande diagram) och använder fördefinierade objektsymboler som kan instansieras i imitationen. De förvärvade uppgifterna är översatta till PcVue standardobjekt och arkiveras sedan i databaser för bearbetning via analytiska program såsom kalkylark.

I Kléber-projektet sänds informationen från laddningsstationerna över ett 3G-nät och hanteras av PcVue. I databasen, sammanställd av PcVue, används den information som samlats in och delas med en EDF-centralserver via en webbtjänst. Detta innebär att uppgifterna kan konsulteras via internet eller ett intranät via säker åtkomst.

PcVue mjukvara behåller en central databas för inspelning av användarnas beteende och inloggning på laddningsstationerna i Strasbourgs tätort. För att förbättra underhållet av hela systemet finns även realtidsstyrning av de laddningsstationer som inte fungerar.

Bildtexter
Strasb1.jpeg:
Kléber-projektet är ett fullskaligt experiment som bygger på en flotta av 70 laddningsbara hybridbilar (Toyota Prius RHV) och 145 laddningsstationer installerade av EDF i Strasbourgs stadskärna.

Strasb3.jpeg:
PcVue hemsida.

Strasb4:
Laddningsstationer runt om i Strasbourg.

Strasb5.jpeg:
Förutsättningar för en laddningsstation.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare