www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK-lager ökar livslängden med 4,5 gånger i fläktenheten på bageriugn

Ett ledande brittiskt bageri upplevde regelbundna, oväntade avbrott på grund av förtida haverier i lagerblocken med kullagermonterade enheter på cirkulationsfläkten i en högtemperaturugn. Genom att byta till NSK:s lagerblock med sfäriska rullager med hög kapacitet och labyrinttätningar ökade emellertid livslängden med en faktor på 4,5. Detta innebar en årlig kostnadsbesparing på € 34 907.

Haverierna i kullagerenheterna orsakade betydande störningar i bageriets bullproduktionslinje, vilket ledde till höga kostnader för driftstopp och bortkastade produkter. Med lagerfel som inträffade var sjätte vecka bjöd ledningen in NSK:s expertgrupp att undersöka problemet som en del av sitt AIP Added Value Programme.

Efter avslutad fullständig utvärdering av tillämpningen och haverianalysen drog NSK:s experter slutsatsen att lagren led av alltför stor förspänning samt användning av felaktigt smörjmedel. De befintliga lagren var otillräckliga för ugnfläktens driftsförhållanden, som är remdriven i vertikal orientering. Driftsäkerheten skulle förbättras med mer anpassat lagerval/design. Fläktens tillförlitlighet är avgörande eftersom den återcirkulerar luft i ugnen för att säkerställa jämn temperatur och jämnt bakade produkter.

NSK föreslog byte till företagets SNN-serie med lagerblock med högpresterande sfäriska rullager (HPS) och labyrinttätningar, och rekommenderade rätt lagerspel, RIC (radial internal clearance) och smörjning. Denna lösning skulle ge avsevärt högre axiellt och radiellt laststöd, med hjälp av ett "flytande" arrangemang för att klara den termiska expansionen av axeln och tolerera eventuell obalans i fläkten (dynamisk feljustering).

Ett försök genomfördes och lösningen resulterade i en omedelbar förbättring, med förlängd livslängd från 6 till 27 veckor, vilket minskade både maskinens driftstopp och underhållskostnader.

Modulära lagerblock i SNN-serien har utvecklats för användning under ogynnsamma användningsförhållanden. Underhållet förenklas tack vare det precisionskonstruerade delade höljet som garanterar enkelt byte av lager. Extra smörjning är möjlig via två hål medan ett utloppshål innebär att överdriven fettansamling undviks.

Ytterligare fördelar med SNN-serien är en hög styvhet (för att minimera deformation av lagersätet) och god värmeavledning. Monterade enheter kan levereras för axeldiametrar från 20 till 140 mm.

NSKHPS sfäriska rullager är försedda med stål- eller mässingshållare och funktionerna omfattar bland annat optimal kulbanedesign och ytbehandling samt temperaturstabilitet upp till 200°C. NSKHPS-lager har också 25% högre dynamisk belastningsgrad - viktigt i ugnsfläktens tillämpning - och upp till 20% högre begränsningshastighet.

I kombination med SNN-seriens lagerblock gjorde NSKHPS-lagren det möjligt för bageriet att göra stora kostnadsbesparingar tack vare färre lagerbyten, mindre stillestånd, minskade underhållskostnader och färre bortkastade produkter, vilket i slutändan ledde till förbättrad produktionseffektivitet och ökad driftsäkerhet.

1) Extern vy av den remdrivna fläktenheten i bakugnen


NSK-lager ökar livslängden med 4,5 gånger i fläktenheten på bageriugn

2) En utskuren sektion som visar NSK:s lagerblock med sfäriska rullager med hög kapacitet och labyrinttätningar
 

NSK-lager ökar livslängden med 4,5 gånger i fläktenheten på bageriugn

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare