www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK-lager hjälper djurfoderanläggning att höja TAK

När en stor brittisk djurfoderproducent ville förbättra maskinutnyttjandet i syfte att öka sitt TAK (Tillgänglighet, Anläggningsutnyttjande, Kvalitet) med 3 poäng, bestämde man sig för att fråga experter hos lagerspecialisten NSK om de kunde granska processerna och systemen för att hjälpa till med detta förbättringsmål.


NSK-lager hjälper djurfoderanläggning att höja TAK
NSK lager har visat sig vara avgörande i att hjälpa en brittisk tillverkare av djurfoder att mata landets fyrbenta vänner.

Idén att anlita NSK uppstod efter att ha hört talas om företagets AIP Added Value Programme och i synnerhet dess förmåga att förbättra lagrens livslängd genom en kombination av utbildning och användningstekniska tjänster. Detta tillvägagångssätt har ett starkt fokus på att identifiera förbättringsmöjligheter hos tre viktiga tillgångar: människor, anläggningar och processer.

På djurfoderanläggningen var ledningsgruppen medveten om olika användningsproblem som NSK:s experter tittade på, vilket ledde till att en processkarta togs fram. Processkartan är en av de mest kraftfulla delarna av AIP, eftersom den fokuserar på att generera en komplett dokumenterad granskning av produktionsprocessen från början till slut, med särskild vikt på kritisk lageranvändning. I det här fallet identifierade processkartan fem områden för potentiell TAK-förbättring.

Därefter påbörjades försök, till en början med fokus på det mer kostsamma användningsområdet: anläggningens sprutmaskin för pellets. Här drabbades kunden av lagerhaverier och produktionsbortfall i genomsnitt var tionde till tolfte vecka.

Med hjälp av analysdata från försöken bedömde NSK att den befintliga fettsmörjningen gjorde att lagrens förväntade livslängd inte uppfylldes. Expertingenjörerna rekommenderade därför en olja med hög viskositet för längre livslängd i kombination med en lagerlösning som erbjöd lämplig hållbarhet.


NSK-lager hjälper djurfoderanläggning att höja TAK
NSK EA-seriens sfäriska rullager erbjuder hög belastningskapacitet och höga hastighetsnivåer, i utmanande driftsförhållanden.

Kunden ersatte snabbt sina befintliga lager med högkvalitativa sfäriska rullager från NSK:s EA-serie, samt NSK:s sfäriska axialrullager. Lager i EA-serien, vilka är försedda med pressade stålburar, erbjuder hög lastkapacitet, höga begränsningshastigheter och hög funktionalitet under driftsförhållanden som innebär förhöjda temperaturer, vilket gör dem perfekta för pelletssprutmaskinen och andra användningsområden på djurfoderanläggningen.

Efter återmontering kördes sprutmaskinen i sju månader utan något lagerhaveri, vilket gav imponerande kostnadsbesparingar på 70 000 pund, tack vare minskad stilleståndstid och minskat underhåll. Dessutom uppnådde djurfoderfabriken sitt mål om att höja sitt TAK med 3 poäng.

På kundens begäran genomförde NSK även lagerutbildning på plats för anläggningens underhållspersonal, vilket gav ännu mer mervärde som en del av den totala lösningen.

 

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare